VIOGNIER

Το Viognier ειναι μια ποικιλια σταφυλιου για λευκα κρασια. Καποτε ηταν πολυ κοινο, και μετα πολυ σπανιο , που φυτρωνε σχεδον αποκλειστικα στις Βορειες περιοχες της κοιλαδας του Ρηνου στη Γαλλια. Τα σταφυλια Viognier ειναι δυσκολα στην καλλιεργεια και χαμηλης παραγωγικοτητας. Η ποικιλια επισης δεν ειναι ιδιαιτερα ανθεκτικη σε ασθενειες. Μερικοι κριτικοι κρασιων θεωρουν πως το μικροκλιμα των περιοχων της Γαλλιας οπου φυτρωνει παραδοσιακα ειναι θεμελιωδες για αυτο το κρασι. Παρ’ολα αυτα ηδη καλλιεργουνται και στην Ελλαδα και μαλιστα με εκπληκτικη επιτυχια. Τα σταφυλια δεν πρεπει να τρυγουνται ουτε πολυ νωρις ουτε πολυ αργα αν θελει κανεις να πετυχει την υψηλοτερη δυνατη ποιοτητα. Η ποικιλια αυτη προτιμα θερμοτερα κλιματα και μακρα περιοδο αναπτυξης, αλλα μπορει να αναπτυχθει και σε ψυχροτερες περιοχες. Ειναι σταφυλι με χαμηλη οξυτητα και μερικες φορες χρησιμοποιειται για να «μαλακωσει» κρασια που φτιαχνονται με επικρατεστερα κοκκινα σταφυλια Syrah, και αναμειγνυεται με αλλες κοκκινες και λευκες ποικιλιες, αλλα μπορει να παραξει εξαιρετικα κρασια κι απο μονο του.
Το Viognier εξελισσεται σε ενα δημοφιλες κρασι, καθως το βαθος και η πολυπλοκοτητα του χαρακτηρα του, ειναι μεγαλυτερο απο καθε αλλο λευκο κρασι. Το χρωμα και το αρωμα του κρασιου υποδηλωνουν ενα γλυκο κρασι αλλα τα κρασια Viognier ειναι κυριως ξηρα, αν και εχουν παραχθει μερικα γλυκα αργου τρυγου. Τα πιο ποιοτικα Viognier κρασια ειναι γνωστα για τα δυνατα λουλουδενια αρωματα, που οφειλονται κυριως στα ρετσινια, που επισης συναντωνται σε κρασια τυπου Muscat και Riesling. Υπαρχουν βεβαια και αλλα αρωματα απο ανθη και φρουτα που τα αντιλαμβανεται κανεις σε τετοια κρασια, και εξαρτωνται απο το που φυονται, απο τις καιρικες συνθηκες και ποσο παλια ειναι τα αμπελια, με την πεποιθηση οτι τα παλιοτερα αμπελια να ειναι ανωτερα απο τα νεωτερα. Τα Viognier ειναι γνωστα για τα αρωματα τους απο μπαχαρικα, λουλουδια, εσπεριδοειδη , βερικοκα, μηλα και ροδακινα. Συνηθως ειναι κρασια με μετριο σωμα και σχετικα υψηλα οξεα και φρουτα. Τυπικα, οσο νεοτερο το κρασι Viognier τοσο καλυτερα, καθως η παλαιωση ξεθωριαζει την αρωματικη δυναμη και το φρουτενιο χαρακτηρα του. Αν και μερικα απο αυτα τα κρασια, ειδικοτερα απο παλια αμπελια και αργοπορημενου τρυγου που ειναι καταλληλα για παλαιωση, αλλα τα περισσοτερα ενδεικνυνται για καταναλωση οσο ειναι φρεσκα. Κρασια Viognier μεγαλυτερα απο 3 χρονων, τεινουν να χανουν πολλα απο τα αρωματα τους που κανουν το κρασι αυτο τοσο μοναδικο. Η παλαιωση συχνα αποφερει ενα ζωηρο κρασι που ειναι επιπεδο στην οσφρηση. Τα Viognier πρεπει να σερβιρονται σε θερμοκρασια μεγαλυτερη απο αυτη του περιβαλλοντος αλλα οχι τοσο οσο τα κοκκινα. Αυτο επιτρεπει στα γεματα και εντονα αρωματα του κρασιου να αναπτυχθουν. Συνοδευει μαγειρεμένα θαλασσινά με ελαφριές κρεμώδεις σάλτσες, ριζότο θαλασσινών, ελαφριά λευκά ψάρια και πουλερικα με λευκες σαλτσες.

——————–

Viognier is a white wine grape. It was once a fairly common, and then rare white grape, grown almost exclusively in the northern Rhone regions of France. Viognier grapes can be difficult to grow and low yielding. The variety is not very resistant to disease. Some wine critics feel that the terroir (microclimate) of the regions of France where it traditionally is grown is essential to its best expression in wine. Yet, this variety is being already cultivated in Greece with quite a succesive results. It should neither be picked too early nor too late if wine of the highest quality is to be made. The grape prefers warmer environments and a long growing season, but can grow in cooler areas as well. It is a grape with low acidity; it is sometimes used to soften wines made predominantly with the red Syrah grape, and is blended with other white and red varieties, but it can make outstanding wines by itself. Viognier is becoming a favored white wine, as its depth of character and complexity is greater than any other white one. The color and the aroma of the wine suggest a sweet wine but Viognier wines are predominantly dry, although sweet late-harvest dessert wines have been made. The best quality Viognier wines are well-known for their floral aromas, due to terpenes, which are also found in Muscat and Riesling wines. There are also many other powerful flower and fruit aromas which can be perceived in these wines, depending on where they were grown, the weather conditions and how old the vines were, with vines greater than twenty years old thought to be superior to younger vines. Viognier is noted for spice, floral, citrus, apricot, apple and peach flavors. It typically produces medium bodied wines with relatively high acids and fruit. Typically, the younger the Viognier the better – aging allows the fruity medley and the aromatic strength of Viognier to fade away. Although some of these wines, especially those from old vines and the late-harvest wines, are suitable for aging, most are intended to be consumed young. Viognier wines that are more than three years old, tend to lose much of the floral aromas that make this wine unique. Aging these wines will often yield a very crisp drinking wine which is almost completely flat in the nose. Viognier should be served warmer than room temperature, but not as warm as red wines. This lets the full, rich flavors of the wine come forth. It accompanies cooked seafood with light creamy sauces, rizotto with seafood, light white fish and poultry with white sauces.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: