NEMEA

Η Νεμέα είναι μία από τις μεγαλύτερες ζώνες παραγωγής ερυθρών οίνων ΟΠΑΠ στην Ελλάδα, αφού καλύπτει περισσότερο από 15.000 στρέμματα αμπελώνα, ο οποίος αρχίζει από ένα υψόμετρο 200 μ. και φθάνει μέχρι 850 μ.
Οι μεγάλες, αυτές, διαφορές υψομέτρου διαφοροποιούν την πορεία ωρίμασης των σταφυλιών καθώς και τον Δυναμικό Αλκοολικό Τίτλο τους (ΔΑΤ).
Ως πρώτη ύλη για την παρασκευή των οίνων Νεμέα χρησιμοποιείται αποκλειστικά η σταφυλική παραγωγή της εκλεκτής πολυδυναμικής ποικιλίας αγιωργίτικο.
Ως γνωστόν η ποικιλία αυτή καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην ζώνη της Νεμέας και είναι γνωστή και ως «Μαύρο Νεμέας» αν καί η καλλιέργειά της έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και σε άλλα μέρη της Πελοποννήσου αλλά και γενικότερα της Ελλάδας.
Θεωρείται η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία της Νότιας Ελλάδας και δίνει σταφύλια μετρίου μεγέθους, με τσαμπί κυλινδροκωνικό, πυκνόρραγο, με σάρκα μαλακή, φλοιό παχύ με χρώμα κυανόμαυρο.
Το αγιωργίτικο είναι ποικιλία που παρουσιάζει περισσότερους του ενός βαθμούς τεχνολογικής ωριμότητας και κατά συνέπεια θεωρείται «πολυδυναμική ποικιλία».
Aνάλογα με την προέλευσή του (πεδινό, ημιορεινό, ορεινό), το αγιωργίτικο σταφύλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ευρύτατης γκάμμας κρασιών: από αιθέριο ροζέ μέχρι γλυκό κόκκινο! H περιοχή πάντως είναι περισσότερο γνωστή για τα σχετικά ελαφριά, φρουτώδη και ευκολόπιοτα ξηρά κόκκινα κρασιά της και, πιο σπάνια ακόμη, για τα στιβαρά κόκκινά της που απαιτούν πολυετή παλαίωση μέσα στη φιάλη προτού καταναλωθούν.
Oι φίλοι του κρασιού, από την άλλη, λατρεύουν τα κρασιά της Nεμέας γιατί αυτά ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της Mεσογείου: είναι φιλικά και ζεστά, με βελούδινη υφή και άφθονα μπαχαρικά και αρώματα ξηρών καρπών που τα κάνουν να ταιριάζουν στην εντέλεια με όλα σχεδόν τα μαγειρευτά πιάτα της κλασικής ελληνικής κουζίνας.

————-

Nemea, is one of the largest zones in Greece that produces D.O.C red wines, since it covers over 15.000 acres of vineyards, that start at an altitude of 200 mt. and reaches up to 850 mt.
These big altitute differences variegate the maturing course of this prime polydynamic selection of «agiorgitiko».
It is well known that this variety is almost exclusively cutlivated in the Nemea zone and is also named «Mavro Nemeas» (Black Nemean), even though cultivation lately, has expanded in other parts of Peloponnisos as well as generally in Greece.
It is considered the noblest variety of Southern Greece and gives grapes of medium shape, with bunches of cylindrical and conical form, with soft flesh and thick skin of blue black colour.
Agiorgitiko is a variety that presents more than one degrees of technological maturity, therefore considered a polydynamic variation.
Depending on the origin (lowland, midland or highland), agiorgitiko grape can produce a wide variety of wines: from aery roze till sweet reds! Thus the area is renowned for the light, fruity and easily drinkable dry reds, and even more rarely for the rich reds that demand many years of aging in the bottle before they are consumed.
Wine lovers on the other hand, simply adore Nemea wines, as they substantiate the essence of the Mediterranean: friendly and warm, with velvety flavour and many spices and aromas of fruity nuts that make them ideal for almost all traditional dishes of the classical Greek cuisine.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: