ΝΑΟΥΣΑ – NAOUSA

Το κρασί Ονομασίας Προελεύσεως Νάουσα φτιάχνεται μόνο με μια ποικιλία κόκκινου σταφυλιού που άλλοι ονομάζουν ‘Ξινόμαυρο’ και άλλοι ‘Ποπόλκα’, ‘Μαύρο Ναούσης’ ή ‘Μαύρο Ναουστιανό’.
Η ποικιλία αυτή ευνοείται από τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και την ιδανική τοποθεσία που δεν ξεπερνά τα 150-350 μέτρα υψόμετρο και έχει εκτάσεις προστατευμένες από τους ανέμους.
Έτσι, το ξινόμαυρο αγγίζει την τέλεια ωρίμανση.
Η ίδια ποικιλία σταφυλιού δίνει κρασιά Ονομασίας Προέλευσης τόσο ξηρά όσο και γλυκά, τα οποία συνοδεύουν ιδανικά το κόκκινο κρέας, τις πικάντικες γεύσεις αλλά και τα τοπικά, νόστιμα μπουμπάρια (λουκάνικα) της Νάουσας.
Σήμερα η Νάουσα θεωρείται η μητρόπολη του Ελληνικού κρασιού, όπου το Ξινόμαυρο , η πλέον διαδεδομένη, ευγενής γηγενή ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας είναι η μόνη ποικιλία σταφυλιού που επιτρέπεται να καλλιεργείται και χρησιμοποιείται για τα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Νάουσα.
Είναι πολυδύναμική ποικιλία και μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους οίνων, ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται. Συνήθως δίνει οίνους ερυθρού χρώματος, γεμάτους, με σύνθετα αρώματα και έντονη επίγευση.
Tο κρασί αυτό έχει έντονο κόκκινο χρώμα, είναι πλούσιο σε σώμα και, όπως όλα τα κρασιά ποιότητος, με την ωρίμανσή του αναπτύσσει αρώματα, μαλακώνει τη γεύση του και αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικά μεγάλου κρασιού.
Είναι το κλασσικό Vin de Garde, δηλαδή ένα κρασί επιδεκτικό παλαίωσης.
Σερβίρεται στους 15-16°C, αφού προηγουμένως έχουμε ανοίξει με προσοχή το μπουκάλι και το έχουμε αφήσει λίγες ώρες στην όρθια θέση για να καθίσει το φυσιολογικό ίζημα που πιθανόν να έχει δημιουργηθεί λόγω της παλαίωσής του.
Το «Νάουσα» συνοδεύει ιδανικά φαγητά που έχουν κρέας και ιδιαίτερα κυνήγι ενώ συμπληρώνει θαυμάσια μια ποικιλία από τυριά.

VQPRD Naousa is produced only from a certain grape variety that others call «Xinomavro» others «Popolka», «Mavro Naousis» or «Mavro Naoustiano».
This variety is favored by the local climatologic conditions and the ideal location that is in an altitude not over 150-350 mt. and has areas well protected by the winds.
This way «xinomavro» reaches the perfect stage of maturing.
The same grape variety gives VQPRD that are either dry or sweet, that accompany ideally red meat, spicy dishes and the local tasty «mpoumparia» (sausages) of Naousa.
Today Naousa is considered to be the metropolis of Greek wines, whereas Xinomavro, the most prevailing, noble local red grape variety, is the only one permitted to be cutivated and is used for VQPRD Naousa.
This a a polydynamic variety therefore can give different types of wine, depending on the area of cultivation. Usually it produces red wines with full bodies, complex flavors and intense aftertaste.
This wine has an intense red colour, rich body, and, as all high quality wines, thorugh aging, develops essences, softens its’ taste and gains the characterestics of a truly grand wine.
It is a classical Vin de Garde, that is, a true aging capable wine.
Served in 15-16°C, after we have opend the bottle carefully and have left it stand for a few hours in an upright position, so that the natural sediment caused by its’ aging remains at the bottom.
«Naousa» accompanies ideally dishes with meat, especially games while it adds superbly to the taste of a variety of cheeses.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: