ΑΣΥΡΤΙΚΟ – ASYRTIKO

Το Ασυρτικο ειναι μια ποικιλια πρασινοφλουδου σταφυλιου που δίνει ξηρά κρασιά με διακριτικά συνήθως αρώματα, που θυμίζουν ξινά εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα (όπως λεμόνι, κίτρο, πράσινο μήλο, ανανά κ.α.) και κατόπιν παλαίωσης μέλι. Έχουν πυκνή και φρουτώδη γεύση με καλή έως πολύ υψηλή οξύτητα, αρκετή περιεκτικότητα αλκοόλ και μακρά επίγευση. Ωριμάζουν επιτυχημένα σε βαρέλι. Είναι επίσης η κύρια ποικιλία του γλυκού κρασιού της Σαντορίνης «Vinsanto», που ανάλογα με την οινοποίηση, την ωρίμανση και την παλαίωση, έχει αρώματα που θυμίζουν σταφίδα, ξερά και σταφιδιασμένα φρούτα, μέλι, σοκολάτα, κερί, λιβάνι κ.α., καθώς και κάποια χαρακτηριστικά και μοναδικά αρώματα (όπως αυτό της κόλας). Είναι ιδιαίτερα επιδεκτικό στην παλαίωση από όπου εμπλουτίζεται με πολυπλοκότητα. Η ποικιλία συναντάται κυρίως στη Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (όπως στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο και αλλού). Το πιο δυνατό χαρτί της ποικιλιας αυτης, είναι η συνύπαρξη στο κρασί υψηλού αλκοόλ και οξύτητας. Μειονέκτημα της από την άλλη, τα διακριτικά αρώματα, που είναι σε υπερβολικό βαθμό. Συνοδευει συνηθως θαλασσινά, ψάρια και τυριά.

«Asyrtiko» is a greenskin variety of grapes that give dry wines with usually discreet perfumes, that remind of acidic citrus and other fruits (like lemon, citron, green apple, pineapple etc.) as well as of honey after aging. They have thick and fruity taste, with good up to very high acidity, adequate alcohol level and long aftertaste. They mature succssesfully in barels. They also are the main variety to produce the sweet Santorini wine «Vinsanto» , that according to vinification processes, the maturing and the aging, has aromas that recall of raisins, dried fruits, honey, chocolate, wax, incense as well as some very specific and unique aromas (such as glue). It is particularly capable of aging where it is enhanced with complexity. This variety grows mainly in Santorini, but can be found in other parts of Greece as well (as in Macedonia, Peloponnisos) The strongest advantage of this variety is the co-existence of high alcohol level among with high acidity, while on the other hand, the disadvantage is the excessively discreet aromas. It usually accompanies fish, seafood and cheeses.

Ένα Σχόλιο to “ΑΣΥΡΤΙΚΟ – ASYRTIKO”

  1. Το λεμονατο κατσικακι του Φωνακλα – Α bawler’s baby goat with lemon « à la Grecque Says:

    […] κοκκινα κρασια , νομιζω πως ο χαρακτηρας ενος Ασυρτικου θα ηταν μια πολη καλη προταση για ενα τετοιο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: