ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΑΣ – CHICKEN STOCK

1 κιλο κοκκαλα, λαιμοι και φτερουγες κοτοπουλου
3 καροτα κομμενα σε ροδελες
1 πρασο κομμενο σε ροδελες
1 κλωναρι σελινο κομμενο σε ροδελες
1 κρεμμυδι ολοκληρο
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 σκελιδα σκορδο λιωμενο
1 φλ. λευκο ξηρο κρασι
2 λιτρα νερο
2 φυλλα δαφνης
1 κλωναρι φρεσκο θυμαρι ή 2 κ.σ. ξερο
1 κλωναρι φρεσκια ριγανη ή 2 κ.σ. ξερη
1 κλωναρι δεντρολιβανο ή 1 κ.σ. ξερο
2 γαρυφαλλα

Βαζουμε τα κοκκαλα, τις φτερουγες, τους λαιμους και τα κομμενα λαχανικα σε μια μεγαλη κατσαρολα. Τα βαζουμε στη φωτια και μολις αρχισουν να ζεσταινονται προσθετουμε το κρασι και τα αφηνουμε να βρασουν μεχρι να εξατμιστουν ολα τα υγρα.
Ριχνουμε επειτα το νερο, τα μυρωδικα (που τα εχουμε βαλει ολα μαζι σε ενα πουγκι απο τουλι ή τουλπανι), και το ολοκληρο κρεμμυδι στο οποιο εχουμε καρφωσει τα γαρυφαλλα.Τα αφηνουμε να βρασουν για 3 ωρες περιπου σε χαμηλη φωτια με ανοιχτη την κατσαρολα. Υπαρχει περιπτωση να αφρισει ο ζωμος μας και θα πρεπει να ξαφριζουμε. Επειτα σουρωνουμε το ζωμο που εμεινε και τον τοποθετουμε σε μικρα δοχεια ή βαζακια που διατηρειται για 8 μερες στο ψυγειο ή για αρκετους μηνες στην καταψυξη.

1 kilo of bones, necks and wings of chicken
3 carrots cut in slices
1 leek cut in slices
1 celery stalk cut in slices
1 whole onion
1 onion finely chopped
1 clove garlic squashed
1 cup dry white wine
2 liters of water
2 bay leaves
1 sprig of fresh thyme or 2 tbs dry
1 sprig of fresh oregano or 2 tbs dry
1 sprig of fresh marjoram or 1 tbs dry
2 cloves

We put the bones, wings, necks and the sliced vegetables in a big casserole and bring to a heating point. Then we add the wine and let it boil till all the liquids have evaporated. We add the water, the spices (that we have put them in a cloth bag) and the onion on which we have stabbed the cloves. We let it boil for approx. 3 hours uncovered. If there is any skim we take it. Then we drain the liquid through a siege and put it in small jars and it can be kept for 8 days in the refrigerator or for several months in deep freeze.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: