Μουσικα Macarons – Musical Macarons

Αν δεν γινοταν το blackout χθες το βραδυ στην περιοχη που μενω, σημερα θα ειχαν μοσχομυρισει αρκετες γειτονιες απο τα macarons που υποσχεθηκα στον μουργο. Τα macarons ειναι παραδοσιακα Γαλλικα γλυκα-μπισκοτα φτιαγμενα με σκονη απο αμυγδαλα, ασπραδια αυγων και ζαχαρη κρυσταλλικη αλλα και αχνη. Δηλαδη αρκετα υγιεινα για οσους εχουν επιβαρυμενη χοληστερινη. Προσωπικη μου αποψη πως τα macarons ειναι εθιστικα. Δεν νομιζω οτι υπαρχει ανθρωπος σ’αυτη τη γη που αν εχει μπροστα τα macarons θα καταφερει να φαει μονο ενα. Αρχικα τα macarons ηταν σαν τα γνωστα μαρεγκακια ή μπεζεδες, και ηταν σχετικα στεγνα και τραγανα, ομως στη δεκαετια του 1930, ενας γαστρονομικος φουρνος, ο γνωστος Ladurée, αρχισε να πουλα τα παραδοσιακα macarons, κολλημενα μεταξυ τους ανα δυο, με γεμιση απο γλυκεια κρεμα ganache. Ετσι τα macarons μεγαλωσαν σε σχημα, αρχισαν να παιρνουν διαφορετικες γευσεις και φυσικα τη γνωστη κρεμωδη υφη τους. Μπορει τα υλικα να φαινονται λιγα και σαν συνταγη να ακουγεται ευκολη, ομως κρυβει μεσα της μυστικα και τεχνικες που την καθιστουν αρκετα αμφιρροπη οσον αφορα το αποτελεσμα της. Ομως αν ακολουθησει καποιος πιστα τις οδηγιες μπορει πραγματικα να τα καταφερει και στο τελος να γευτει τον εθιστικο πειρασμο των macarons. Τα καλυτερα macarons θα τα βρει κανεις φυσικα ειτε στου Ladurée ή στου Pierre Hermé ή και στο L’Atelier de Joel Robuchon. Ολα αυτα βεβαια εις Παρισίους.🙂 O χρωματισμος των macarons γινεται συνηθως με χρωμα ζαχαροπλαστικης αλλα μπορει να χρησιμοποιηθει και καποιο χρωματιστο λικερ που θα δωσει περα απο το χρωμα και καποιο αρωμα. Ετσι μπορειτε να χρησιμοποιησετε Campari ή Parfait amour ή Blue Curacao ή οποιοδηποτε αλλο νομιζετε πως θα ταιριαξει στις χρωματικες και γευστικες σας αναζητησεις. Ακομη κι αν οδηγηθειτε σε παραξενους συνδυασμους μη ξεχνατε πως μερικες σπουδαιες συνταγες ξεκινησαν απο πειραματα. H κρεμα ganache επισης αφηνεται στη φαντασια και το ταιριασμα των γευστικων επιθυμιων του καθενος μας. Στην αυθεντικη συνταγη δεν ειμαι σιγουρος αν περιλαμβανεται το κρεμοριο αλλα επειδη λειτουργει σαν συνδετικο μεσο με μεγαλυτερα ποσοστα επιτυχιας το χρησιμοποιω κι εγω και γι’αυτο το συμπεριλαμβανω στη συνταγη μου. Αυτα που πρεπει να προσεξει κανεις (συμφωνα με τον γαστρονομικο οδηγο του Larousse) ειναι:
1 – Τα ξηρα υλικα πρεπει να ανακατευτουν πολυ καλα μεταξυ τους.
2 – Η ποσοτητα που θα βαλετε με το κορνε στο φουρνο για τα macarons προσεξτε να ειναι παντα η ιδια ωστε να πετυχετε μπισκοτα του ιδιου μεγεθους αφου στο τελος θα τα κολλησετε μεταξυ τους.
3 – Το ψησιμο γινεται με την πορτα του φουρνου μισανοιχτη, αφου περασουν τα 2/3 του χρονου ψησιματος.
4 – Αφου ψηθουν τα macarons ριχνουμε λιγο νερο στο ταψι που τα ψησαμε ωστε να ξεκολλησουν ευκολοτερα.
5 – Μετα το ψησιμο και πριν τα συναρμολογησουμε, τα αφηνουμε να κρυωσουν πανω σε σχαρα.
6 – Η γεμιση πρεπει να ειναι αρκετα κρυα (οχι ψυγειου) οταν θα τη χρησιμοποιησουμε για το δεσιμο των macarons.
7 – Τα αυγα πρεπει να ειναι φρεσκα (το πολυ 3-4 ημερων).macarons

Η βασικη συνταγη για 36 μπισκοτα macarons ειναι:
3 ασπραδια αυγων (σε θερμοκρασια δωματιου)
210 γρ. κρυσταλλικη ζαχαρη
125 γρ. σκονη αμυγδαλου
30 γρ. ζαχαρη αχνη
1/8 κ.γ. κρεμόριο (προαιρετικα)

Κοσκινιζουμε την σκονη αμυγδαλου μαζι με την αχνη ζαχαρη και κραταμε στην ακρη.
Χτυπαμε τα ασπραδια με το αναλογο εργαλειο του μιξερ (για μαρεγκα) σε χαμηλη ταχυτητα με 1/2 κ.σ. ζαχαρη και το κρεμοριο. Μολις το μιγμα μας αρχισει να σφιγγει, αυξανουμε την ταχυτητα και μετα απο μερικα λεπτα οταν θα εχει σχεδον σφιξει, προσθετουμε την υπολοιπη ζαχαρη και το χρωμα της αρεσκειας μας (χρωμα ζαχαροπλαστικης ή λικερ ή και σκονη). Εδω πριν ριξουμε το χρωμα μπορουμε να χωρισουμε την ζυμη ωστε να κανουμε 2 ή και τρια διαφορετικα χρωματα μπισκοτου. Κραταμε στην ακρη.
Προσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα στη μαρεγκα σταδιακα ανακατευοντας απαλα και προσεκτικα με μια σπατουλα σιλικονης. Οταν ομογενοποιηθει το μιγμα μας τοτε ειναι ετοιμο.
Στρωνουμε ενα ρηχο ταψι με λαδοκολλα και με μια σακκουλα κορνε βαζουμε μικρες ποσοτητες ζυμης με διαμετρο περιπου 3 εκ. και σε αποσταση 3 εκ. μεταξυ τους. Αφηνουμε να σταθουν για 1 ωρα.
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 160 C. Ψηνουμε συνολικα για 13 λεπτα. Αφου περασουν γυρω στα 7-8 λεπτα ανοιγουμε την πορτα του φουρνου κρατωντας την σταθερη με τη βοηθεια μιας κουταλας και χαμηλωνουμε τη θερμοκρασια στους 140 C.
Βγαζουμε το ταψι απο το φουρνο και ριχνουμε λιγο νερο κατω απο τη λαδοκολλα ωστε να δημιουργηθει ατμος και να ξεκολλησουν πιο ευκολα τα macarons. Μετα απο 2-3 λεπτα τα μεταφερουμε σε σχαρες για να κρυωσουν. Αν χρειαστει χρησιμοποιηστε μια σπατουλα για να τα ξεκολλησετε απο τη λαδοκολλα.
Οταν κρυωσει και η κρεμα μας βαζουμε λιγη κρεμα στο ενα μπισκοτο και κολλαμε αλλο ενα απο πανω του.

Κι επειδη μια φιλη blogger η elafini με προσκαλεσε να μοιραστω μαζι σας καποια αγαπημενα μουσικα μου ακουσματα, θα τα παραθεσω συνοδεια της αντιστοιχης ganache.

1. Macarons Exodus – Edith Piaf. Γιατι ειναι ενα τραγουδι που μπορει να με κανει να δακρυσω καθε φορα που το ακουω.
Ριχνουμε στη βασικη συνταγη του μπισκοτου λιγο μαυρο χρωμα ζαχαροπλαστικης μεχρι να αποκτησουμε ενα μωβ χρωμα.
Για την ganache απο μυρτιλα:
150 λευκη σοκολατα σε κομματια
50 γρ. κρεμα γαλακτος
50 γρ. μυρτιλα (φρεσκα ή κατεψυγμενα) σε πουρε

Βαζουμε την κρεμα γαλακτος να ζεσταθει. Μολις παρει μια βραση ριχνουμε μεσα τον πουρε απο μυρτιλα και τη σοκολατα κι ανακατευουμε καλα. Αποσυρουμε απο τη φωτια, αφηνουμε να κρυωσει και γεμιζουμε τα macarons.

2. Macarons Libertango – Grace Jones. Γιατι τα παθη μου δεν ξεπερνιουνται.
Ριχνουμε στη συνταγη του μπισκοτου λιγο Campari ή κοκκινο χρωμα ζαχαροπλαστικης μεχρι να αποκτησουμε ενα εντονο κοκκινο χρωμα.
Για την ganache απο φραγκοσταφυλα
150 γρ. λευκη σοκολατα σε κομματια
50 γρ. κρεμα γαλακτος
50 γρ. φραγκοσταφυλα (φρεσκα ή κατεψυγμενα) σε πουρε

η παρασκευη ειναι ιδια με αυτην της ganache απο μυρτιλα

3. Macarons C’est Si Bon – Eartha Kitt. Γιατι οταν το πρωτοακουσα ενιωσα να λυτρωνομαι απο τα μυστικα μου.
Ριχνουμε στη συνταγη του μπισκοτου λιγη σκονη κακαο (περ. 15 γρ.) και λιγο κοκκινο χρωμα ζαχαροπλαστικης μεχρι να αποκτησουμε ενα σοκολατι χρωμα.
Για την ganache σοκολατας
120 γρ. κουβερτουρα σε κομματια
80 γρ. βουτυρο
30 γρ. κρεμα γαλακτος

Βαζουμε την κρεμα γαλακτος να ζεσταθει, προσθετουμε το βουτυρο και τη σοκολατα και ανακατευουμε μεχρι να γινει ενα ομοιογενες μιγμα. Αποσυρουμε απο τη φωτια, αφηνουμε να κρυωσει και γεμιζουμε τα macarons.

4. Macarons L’appuntamento – Ornella Vanoni. Γιατι μου ξυπνα την ερωτικη διαθεση.
Ριχνουμε στη συνταγη του μπισκοτου λιγο φουξια χρωμα ζαχαροπλαστικης ή σιροπι γρεναδινης μεχρι να αποκτησουμε ενα ροζ χρωμα.
Για την ganache φραουλας
150 γρ. φραουλες σε πουρε
50 γρ. κρεμα γαλακτος
30 γρ. λευκη σοκολατα σε κομματια

η παρασκευη ειναι ιδια με αυτην της ganache απο μυρτιλα

5. Macarons Oh Mio Babbino Caro – Maria Callas. Γιατι ενα μωρο θελει παντα το τραγουδι του.
Ριχνουμε στη συνταγη του μπισκοτου λιγο Blue Curacao μεχρι να αποκτησουμε ενα τυρκουαζ χρωμα.
Για την ganache λεμονιου
2 κροκοι αυγου
40 γρ. κορν φλαουρ
25 γρ. βουτυρο
2 λεμονια χυμος και ξυσμα
40 γρ. ζαχαρη αχνη

Σε ενα κατσαρολακι διαλυουμε το κορν φλαουρ σε 2 κ.σ. νερο, προσθετουμε το βουτυρο και το βαζουμε να παρει μια βραση. Μολις βρασει το κατεβαζουμε απο τη φωτια και προσθετουμε τους κροκους, το χυμο και το ξυσμα λεμονιου και τη ζαχαρη και ανακατευουμε δυνατα μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα μας. Αφηνουμε να κρυωσει και γεμιζουμε τα macarons.

6. Macarons Yo Si Quiero A Mi Pais – Soledad Bravo. Γιατι η επανασταση μου ξεκινησε εξ’αιτιας μιας αγαπης.
Ριχνουμε στη συνταγη του μπισκοτου λιγο κιτρινο και λιγο κοκκινο χρωμα ζαχαροπλαστικης μεχρι να αποκτησουμε ενα πορτοκαλί χρωμα.
Για την ganache πορτοκαλιου
2 κροκοι αυγου
40 γρ. κορν φλαουρ
25 γρ. βουτυρο
2 πορτοκαλια χυμος και ξυσμα
40 γρ. ζαχαρη αχνη

7. Macarons To Deserve You – Bette Middler. Γιατι μ’αρεσει να αγαπω και να μ’αγαπουν.
Ριχνουμε στη συνταγη του μπισκοτου λιγο πρασινο χρωμα ζαχαροπλαστικης μεχρι να αποκτησουμε ενα ανοιχτο πρασινο χρωμα.
Για την ganache matcha
100 γρ κρεμα γαλακτος
40 γρ. μελι
200 γρ. λευκη σοκολατα σε κομματια
2 κ.γ. σκονη matcha

Βαζουμε την κρεμα γαλακτος μαζι με το μελι να ζεσταθουν διαλυοντας μεσα και τη σκονη matcha. Ριχνουμε μεσα τη σοκολατα κι ανακατευουμε καλα. Αποσυρουμε απο τη φωτια, αφηνουμε να κρυωσει και γεμιζουμε τα macarons.
Δεν θελω να πιεσω κανεναν να παιξει σε αυτο το μουσικο παιχνιδι οποτε αφηνω ελευθερη και εκουσια την αναληψη της πασας…

Last night blackout was the reason that today there aren’t any sweet smelling streets from baking the macarons I had promised to mourgos. Macarons are traditional French desserts made with almond flour, egg whites and sugar. That makes them quite healthy when it comes to facing problems with high cholesterol levels. My personal opinion is that one can get addicted to macarons. I don’t think that there is one single person that can resist the temptation of eating only one. Initially macarons where plain meringue biscuits, dry and crunchy, but around 1930, a gastronomic bakery, the famous Laduree, started selling those traditional macarons, sandwiched with a sweet ganache filling between them. So macarons became larger and started taking various flavours and the famous creamy texture. The ingredients might seem few and the recipe might sound easy, but hidden are the secrets and techniques that make it of a rather uncertain result. But if one follows carefully the directions he may actually succeed and eventually taste the addictive temptation of macarons. The best macarons can be found at Laduree’s or at Pierre Herme’s or even at L’Atelier de Joel Robuchon. All these in Paris of course. The colour of macarons is made with artificial food colouring but you may use some colourful liquor that will add colour as well as some flavor. So you can use Campari or Parfait amour or Blue Curacao or whatever you may think matches to your colour and savorous quests. Even if it leads you to odd combinations always remember that some of the best recipes started out as experiments. The ganache is also up to one’s imagination. The original recipe might not include cream of tartar but since it acts as binding agent and gives higher success percentages I use it, thus I included it in my recipe. What is really important to follow is :
1 – Dry ingredients must be well sifted and mixed.
2 – The quantity of batter that you will pipe for the macarons must be similar in order to achieve biscuits of the same size since you will stick them together in the end.
3 – Baking the macarons is with the oven door open after the 2/3 of the baking time.
4 – Once the macarons are cooked we pour some water under the baking paper so that they won’t stick as much.
5 – After cooking we let them cool on a rack before we assemble them.
6 – The filling must be cold (not fridge cold) when we will use it.
7 – The eggs must be fresh (3-4 days most)

Basic macarons batter recipe (for 36 biscuits)
3 egg whites (at room temperature)
210 gr. sugar
125 gr. almond flour
30 gr. confectioners sugar
1/8 tsp cream of tartar (optional)

We sift and mix the cofectioners sugar with the almond flour and keep aside.
Beat the egg whites with 1/2 tbs sugar and the cream of tartar at a slow speed. When it starts to thicken, increase the speed and after a few minutes when it is almost done, add the rest of the sugar and the colouring that we have chosen. At this stage we can separate our mixture in 2 or 3 different biscuit colours. Keep aside.
We then add the rest of the ingredients in the meringue folding them softly and carefully using a rubber spatula.
Lay some baking paper on a baking dish and using a pastry bag pipe small amounts of batter of 3 cm wide with a 3 cm distance between them. Let them stand for 1 hour.
Preheat the oven at 160 C. Bake for 7-8 minutes then half open the oven door keeping it with a wooden spoon and reduce the temperature to 140 C. Bake for 5 more minutes.
Take the dish out of the oven and pour some water under the baking paper so that it will for some steam and unstick the macarons. 2-3 minutes later transfer the macarons on cooling racks. If necessary use a spatula to unstick them.
When our cream is cold enough spread some on one biscuit then stick another on top of it. That’s it!!!

And since another friend blogger askem to share some musical listenings of mine I will give them accompanied with the suitable ganache.

1. Macarons Exodus – Edith Piaf. Because this song can make me cry each time I hear it.
Add some black food colour in the basic biscuit recipe until you get a dark mauve colour.
For the whortleberry ganache
150 gr. white chocolate
50 gr. cream
50 gr. whortleberry (fresh or frozen) puree

Put the cream in a saucepan over heat. When it starts boiling add the fruit puree and the chocolate and stir well. Remove from heat, let it cool and fill the macarons

2. Macarons Libertango – Grace Jones. Cause I can’t get over my passions.
Add some Campari or red food colour in the biscuit batter until you get a vivid red colour.
For the gooseberry ganache
150 gr. white chocolate
50 gr. cream
50 gr. gooseberry (fresh or frozen) puree

Prepare exactly as whortleberry ganache

3. Macarons C’est Si Bon – Eartha Kitt. Cause when I first heard it I felt redeemed of my secrets.
For the chocolate ganache
120 gr. dark chocolate
80 gr. butter
30 gr. cream

Put the cream in a saucepan to heat, add the chocolate and butter and stir well. Remove from heat, let it cool and fill the macarons.

4. Macarons L’appuntamento – Ornella Vanoni. Cause it wakes up my appetite for love.
Add some fuchsia food colour or grenadine syrup in the batter untill you get a nice pink colour.
For the strawberry ganache
150 gr. straberry puree
50 gr. cream
30 gr. white chocolate

Prepare exactly as whortleberry ganache

5. Macarons Oh Mio Babbino Caro – Maria Callas. Cause certain «babies» deserve their song.
Add some Blue curacao in the biscuit batter untill you get a nice turqoise colour.
For the lemon ganache
2 egg yolks
40 gr. corn flour
25 gr. butter
2 lemons (juice and zest)
40 gr. confectioners sugar

In a sauce pan put the corn flour with 2 tbs of water. Add the butter and bring it to a boil. Remove from heat and add the yolks the lemon juice and zest and the sugar and stir well till its all mixed well. Let it cool and fill the macarons.

6. Macarons Yo Si Quiero A Mi Pais – Soledad Bravo. Cause I started my revolution due to love.
Add some yellow and red food colour in the batter until you get a nice orange colour.
For the orange ganache
2 egg yolks
40 gr. corn flour
25 gr. butter
2 oranges (juice and zest)
40 gr. confectioners sugar

prepare exactly as lemon ganache

7. Macarons To Deserve You – Bette Middler. Cause I like to love and be loved in return.
For the matcha ganache
100 gr cream
40 gr. honey
200 gr. white chocolate
2 tsp matcha powder

Put the cream with the honey and matcha powder over heat. Add the chocolate and stir well. Remove from heat, let it cool and fill the macarons.

AddThis Social Bookmark Button

13 Σχόλια to “Μουσικα Macarons – Musical Macarons”

  1. μούργος Says:

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    εισαι μεγαλος καλλιτεχνης!!

    θα τα κανω συντομα.

    σκονη αμυγδαλου μπορω να κανω μονος μου;
    (αν ψησω τα αμυγδαλα και μετα σε μπλεντερ τα τριψω θα κανει δουλεια ή μηπως δεν θα γινουν αρκετα αφρατα και κατσουν τα μπισκοτα;

  2. alagrecque Says:

    @μουργος: δεν χρειαζονται ψησιμο, το αντιθετο μαλιστα. Για την συνταγη των macarons θελουμε λευκη σκονη αμυγδαλου που την παρασκευαζουμε χτυπωντας στο blender σταδιακα (μικρες ποσοτητες καθε φορα) απο ασπρα ξεφλουδισμενα αμυγδαλα. Βεβαια σε γνωστα delis διατιθεται ηδη ετοιμη σκονη/αλευρι αμυγδαλου για να μη παιδευεσαι, αλλα και παλι δεν ειναι κατι τοσο δυσκολο να το πετυχεις. Σου ευχομαι καλη επιτυχια🙂

  3. elafini Says:

    τι να πρωτοθαυμάσω..είσαι υπέροχος…ευχαριστώ🙂

  4. Κώστας Says:

    Blackout χτες βράδι;…

    Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις! Εμένα με «πέτυχε» η διακοπή ρεύματος όταν ανακάτευα φράουλες με γιαούρτι για ένα δροσερό ελαφρύ βραδινό…🙂

    Αυτό το ποστ θέλει εκτύπωση και κόλλημα στο ψυγείο, να ‘χουμε να πορευόμαστε για τους επόμενους μήνες…🙂

  5. mute Says:

    Με έκανες και δάκρυσα…σε ευχαριστώ!

  6. proinos Says:

    Θερμά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ για τα -ούτως ή άλλως- αγαπημένα makarons.

    Μια πολύ μικρή παρατήρηση με την άδειά σας:
    Περί της άριας με την Κάλλας ο λόγος.
    «Oh Mio Babbino Caro» και όχι Bambino (μια και πρόκειται περί του πατερούλη (daddy) και ουχί του μωρού!!)

  7. alagrecque Says:

    @proinos : Εχετε απολυτο δικιο, ουτε που το προσεξα οτι το εγραψα ετσι, ευχαριστω…

  8. proinos Says:

    Μήπως εγώ δεν έκανα makarons τα macarons?
    Εκαστος εφ’ ώ ετάχθη κλπ!!

    Καλή συνέχεια

  9. jodimop Says:

    Φαίνοντα καταπληκτικά τα macaron σου, θα τα δοκιμάσω. Εφαγα στον Pierre Hermé την προηγούμενη εβδομάδα που ήμουν στο Παρίσι ένα καταπληκτικό macaron με λάδι ελαίας και βανίλια, μήπως έχεις την συνταγη?
    Επίσης είμαι και εγω δίγλωση food blogger, ελπίζω να τα λεμε συχνα!
    Ιωάννα

  10. alagrecque Says:

    Καλως ορισες στην παρεα και πολυ καλη προσπαθεια επισης…
    Οχι δυστυχως δεν εχω την συνταγη των macarons a l’huile d’olive et vanille του Hermé. Την επομενη φορα που θα βρισκομαι κι εγω στο Παρισι θα ξαναδοκιμασω και θα προσπαθησω να ανακαλυψω τα κρυμμενα συστατικα τους.

  11. jodimop Says:

    Thanks!🙂

  12. pixen Says:

    Mammmaaa miaaaa… you really made the macarons soooo soooo sexy and yummy! Personally, each time I’m in Ladurée @ Champs Elysées, i don’t bothered much of their Macarons😛 bcos I found them too sweet but so beautifully arranged at their counters… Lately, I had this sudden urge to taste them again but also trying to make them myself. Maybe a or some macarons bugs invaded my body… xexexexe… Well, i stumbled your website and I really want to make effort to make it too. Thank you for sharing and having it English..wished I could read Greek too😦

    pixen

  13. Macaron disaster turned into bliss/Η επιτυχημένη αποτυχία των μακαρόν « Food Junkie not Junk Food Says:

    […] 8. Αφήστε τα μακαρόν σας να κρυώσουν τελείως πριν τα κολλήσετε μεταξύ τους με τη γέμιση. Για ιδέες ως προς τη γέμιση δείτε τα μπλόγκ της Veronica , του David  αλλά και του δικού μας a la grecque. […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: