Κορμος Φραουλας και Πρασινου Τσαγιου Matcha – Strawberries and Matcha Roll

Εχει αρκετο καιρο, που η σκεψη μου συγκεντρωνοταν συχνα στο φακελλακι με το τσαι «matcha» που ειχα σε ενα ντουλαπι, αποκτημα απο το τελευταιο ταξιδι μου στο Παρισι. Το τσαι αυτο, ειναι πολυ αρωματικο, και χρησιμοποιειται κατα κορον στην Ιαπωνια, για να δωσει γευση σε γλυκα και φαγητα. Στην Ελλαδα, ειλικρινα δεν ξερω, αν το διαθετουν καποια delis, αλλα υπαρχει δυνατοτητα να το παραγγειλει κανεις, απο καποια online delicatessen shops. Η διαφορα του τσαγιου αυτου, ειναι οτι διατιθεται σε μορφη φινας σκονης, με πρασινο χρωμα, και προερχεται απο τα φυλλα της ποικιλιας «gyokuro», που αφου ατμιστουν, στεγνωνουν και μετα αλεθονται σε φινα σκονη, με το χαρακτηριστικο χρωμα και αρωμα. Επειδη το τσαι matcha πινεται παραδοσιακα σε παχυρευστη μορφη, διαλυμενο σε ζεστο (οχι βραστο) νερο, σαν σιροπι, συνηθως ειναι πιο πικρο απο τα υπολοιπα ειδη, ομως ειναι ενα απο τα πιο αρωματικα και γευστικα ροφηματα. Ετσι λοιπον σημερα το πρωι σκεφτηκα να τολμησω εναν ιδιοτυπο συνδυασμο. Φραουλες και πρασινο τσαι. Ο χρωματικος συνδυασμος ειναι σιγουρα πετυχημενος, ομως η γευση δεν ηξερα που θα με οδηγησει. Εχω ξανακανει συνταγες με matcha αλλα συνηθως ηταν με σοκολατα που ειναι σιγουρος και πετυχημενος συνδυασμος. Οπως κι η βανιλια. Ταιριαζουν υπεροχα. Ομως τι θα εβγαινε αν συνδυαζα την αγλυκη φραουλα με ενα σχετικα πικρο αρωμα? Και τοτε σκεφτηκα εναν κορμο με κρεμα matcha, κομματια φραουλας και μαρμελαδα φραουλα. Και ναι, ω του θαυματος το αποτελεσμα ηταν εντυπωσιακοτατο και νοστιμοτατο. Κατα τη διαρκεια της προετοιμασιας του μου ηρθαν καποιες ιδεες που εφαρμοσα, και αποδειχτηκε πως το ενστικτο μου λειτουργησε σωστα και απεδωσε τα μεγιστα. Δυστυχως δεν εχω να προτεινω καποιο αλλο υλικο σε αντικατασταση του matcha, κι ετσι αυτη τη συνταγη θα την χαρουν λιγοι ανθρωποι σχετικα (γονεις και φιλοι). Ομως σας διαβεβαιωνω πως αν πεσει στα χερια σας ενα τετοιο φακελλακι, θα συναντησετε σιγουρα μια απο τις πιο συναρπαστικες γευστικες εμπειριες.

matcha roll

Για την κρεμα matcha
500 ml γαλα
3 κροκοι αυγου
100 γρ. αχνη ζαχαρη
50 γρ. αλευρι
50 γρ. βουτυρο
10 γρ. matcha

Για το μπισκοτο
6 κροκοι αυγου
3 ασπραδια αυγου
50 γρ. ζαχαρη
30 γρ. ζαχαρη
60 γρ. αλευρι κοσκινισμενο

100 γρ. φραουλες κομμενες σε λεπτες φετες
2 κ.σ. λικερ cointreau
3 κ.σ. μαρμελαδα φραουλα
40 γρ. ζαχαρη αχνη

Ετοιμαζουμε το μπισκοτο. Προθερμαινουμε το φουρνο στους 170 C. Χτυπαμε στο μιξερ τους κροκους με τα 50 γρ. ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν. Ξεχωριστα χτυπαμε και τα ασπραδια με τα 30 γρ. ζαχαρη μεχρι να γινουν μια σφιχτη μαρεγκα. Παιρνουμε τη μιση ποσοτητα απο τη μαρεγκα και την ανακατευουμε στο μειγμα των κροκων. Ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι κοσκινιζοντας το πανω απο το μειγμα μας και ανακατευοντας απαλα. Προσθετουμε με απαλες κινησεις και την υπολοιπη μαρεγκα. Απλωνουμε το μειγμα αυτο σε ενα μακροστενο ταψι που εχουμε καλυψει με λαδοκολλα, και ψηνουμε για 12 λεπτα μεχρι να παρει ενα χρυσοκιτρινο χρωμα. Το βγαζουμε απο το φουρνο και το αφηνουμε να κρυωσει. Το αναποδογυριζουμε σε μια νωπη πετσετα και το ξεκολλαμε προσεκτικα.
Μετα ετοιμαζουμε την κρεμα ζαχαροπλαστικης. Βαζουμε το γαλα να ζεσταθει ριχνοντας μεσα τη σκονη matcha. Χτυπαμε τους κροκους με τη ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν και κοσκινιζουμε απο πανω το αλευρι ανακατευοντας απαλα. Ριχνουμε το μειγμα στο γαλα ανακατευοντας συνεχως μεχρι να παρει βραση. Μολις βρασει κατεβαζουμε την κατσαρολα απο τη φωτια, αδειαζουμε το περιεχομενο σε ενα μπωλ και προσθετουμε το βουτυρο σε μικρα κομματια, χτυπωντας δυνατα. Βαζουμε την κρεμα στο ψυγειο να σφιξει για 2-3 ωρες.
Με ενα πινελο βρεχουμε το μπισκοτο με το λικερ.Απλωνουμε απο πανω την κρεμα matcha και καλυπτουμε με τις φετες απο τις φραουλες. Πασπαλιζουμε με 2 κ.σ. αχνη ζαχαρη και τυλιγουμε σε ρολο το οποιο σκεπαζουμε με πλαστικη μεμβρανη. Το βαζουμε στο ψυγειο για 1-2 ωρες πριν το γαρνιρουμε. Φυσικα μπορει να ετοιμαστει και απο την προηγουμενη και να το στολισουμε την επομενη μερα. Με ενα πινελο αλειφουμε τον κορμο με τη μαρμελαδα και πασπαλιζουμε με την υπολοιπη αχνη ζαχαρη. Στολιζουμε με λεπτες φετες φραουλας.

—————–

It’s been quite a while that i had been thinking of a little bag with matcha tea I had in the cupboard, which I had purchased during my last visit to Paris. This tea is very aromatic and used a lot in Japan to flavor various pastries. I honestly do not know if you can find it in deli stores, but you can order it online from delicatessen stores. The difference of this tea is that it is sold in a form of a fine powder with green color and comes from the leaves of the variety «gyokuro» which, after they are steamed and dried, then ground to the fine powder with the characteristic color and flavor. Since matcha tea is prepared traditionally in a thick syrupy form, brewed in hot (not boiled) water, one might find it a bit more bitter than the rest of tea varieties, but it is one of the most fragrant and tasty beverages. So this morning I thought of daring an odd combination. Strawberries and matcha tea. The color combination is definitely successful, but I had no idea where the taste might lead me. I have made some other recipes with matcha but they usually included chocolate which is a safe and secure combination. So is vanilla. They are a perfect match. But what would the outcome be if I combined the non-sweet strawberry with a relatively bitter flavor? And there was the idea of a roll with matcha cream, strawberry bits and jam. And yes, it was a miraculous result. Impressive and delicious. During the preparation I had some ideas that I applied which proved me to be right by instinct and credited the dessert the most. Unfortunately I can’t propose a substitute for the matcha tea, so this recipe will be gratified by a few people only (family and friends). I can assure you though, if you ever get your hands on a bag of matcha tea, you are certain to meet one of the most fascinating savorous experiences.

matcha roll

For the matcha cream
500 ml milk
3 egg yolks
100 gr. confectioners sugar
50 gr. flour
50 gr. butter
10 gr. matcha tea

For the biscuit/base
6 egg yolks
3 egg whites
50 gr. sugar
30 gr. sugar
60 gr. flour sifted

100 gr. strawberries thinly sliced
2 tbs. cointreau liquor
3 tbs. strawberry jam
40 gr. confectioners sugar

Prepare the biscuit. Preheat the oven at 170 C. Beat the egg yolks with 50 gr. sugar until they are whitish. Separately beat the egg whites with 30 gr. sugar until they are a thick meringue. Take half of the meringue quantity and fold it carefully into the egg yolks mixture. Sift carefully the flour over the mixture stirring smoothly. Add the rest of the meringue. Spread the mixture on a oblong shaped oven dish that you have covered with non-stick paper. Bake for 12 minutes until it is golden yellow. Take it out of the oven and let it cool. Turn it upside down on a wet towel and unstick it carefully.
Then prepare the pastry cream. Heat the milk in a pan stirring the matcha powder in. Beat the egg yolks with the sugar until they become whitish and sift the flour over them stirring carefully. Pour the mixture in the milk stirring constantly until it comes to a boil. When it starts boiling remove from the heat, pour the liquid in a bowl and add the butter in small pieces beating vigorously. Put the cream in the refrigerator to thicken for at least 2-3 hours.
Brush the biscuit with the liquor. Spread the cream on top and cover with the strawberry slices. Sprinkle with 2 tbs of confectioners sugar and roll it like a loaf. Cover with plastic wrap and keep it in the fridge until before ready to serve. You can prepare it one day ahead and garnish it the next day. Brush the roll with the strawberry jam, sprinkle with the remaining sugar and garnish with some strawberry slices.

AddThis Social Bookmark Button

19 Σχόλια to “Κορμος Φραουλας και Πρασινου Τσαγιου Matcha – Strawberries and Matcha Roll”

  1. μούργος Says:

    εισαι εγκληματιας!!!!!!
    υπαρχουν και ανθρωποι που δεν κανει να τρωνε κροκο αυγου (εχω μεγαλο προβλημα με τη καλη χοληστερινη μου)
    τι ειναι αυτα που γραφεις;
    εμας δεν μας λυπασαι καθολου;
    ΘΕΙΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!

    Υ.Γ. τιποτα για μας τους προβληματικους με τη διατροφη δεν εχεις;
    σε γλυκο;

  2. alagrecque Says:

    @μουργος : η επομενη συνταγη θα’ναι «του μουργου»

  3. μούργος Says:

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  4. Citronella Says:

    Πανέμορφο, μάλλον θα αρκεστούμε να το φάμε με τα μάτια – ελπίζω να μάς ετοιμάσεις και κάτι με φράουλες και ..κάτι λιγότερο δυσεύρετο.

  5. elafini Says:

    έχω μεγάλη αδυναμία στο πράσινο τσάι..η συνταγή σου φαίνεται ονειρική..και είμαι πράγματι περίεργη να δω πως δένει η φράουλα..καλό σου βράδυ

  6. alagrecque Says:

    @Citronella, elafini, μούργος : τα macarons με κρεμα φραουλας ερχονται οσονουπω…🙂

  7. μούργος Says:

    καλε μας σεφ, δωσε και εναλλακτικα υλικα για βουτυρο ή κρεμα γαλακτος που πιθανον θα χρησιμοποιησεις.

    ερχονται, ερχονται……Που ειναι; (χιουμορακι κανω, με την ησυχια σου!)
    δεν πιστευω να τρεχεις στις αλπεις για κανενα σπανιο υλικο; 🙂

    δεν ξερω ποσοι στο εχουν πει, περιγραφεις μοναδικα τις συνταγες.
    και δεν εννοω τα επιπλεον κειμενα-που και αυτα ειναι μοναδικα-, αλλα την διαδικασια της εκτελεσης.
    επειδη μαγειρευω και γω και καποτε εκανα απιστευτες ποσοτητες γλυκων μπορω να εκτιμησω περισσοτερο το κειμενο της εκτελεσης της συνταγης
    (οταν θα τα κανεις βιβλιο, θα σκισει!!!!!!!!)

  8. alagrecque Says:

    @μουργος : η κρεμα γαλακτος μπορει να αντικατασταθει με 2 κ.σ. αλευρι χτυπημενο σε 2 φλ. γαλα με χαμηλα λιπαρα, το βουτυρο στην περιπτωση της υψηλης κακης χοληστερινης μπορει να αντικατασταθει με καποιο φυτικο βουτυρο και ηδη κυκλοφορουν αρκετα στην αγορα. Εχω πειραματιστει μερικες φορες προσπαθωντας να αντικαταστησω το βουτυρο με πουρε φρουτων αλλα τα αποτελεσματα δεν ειναι παντα εντυπωσιακα. Οταν το πετυχω θα το δημοσιευσω. Και ευχαριστω για τα καλα σου λογια.🙂

  9. elafini Says:

    ωραία ωραία🙂 αν έχεις διάθεση για μουσική πρόκληση…
    http://elafini.blogspot.com/2007/05/blog-post_07.html

  10. Σεφ Says:

    Μην πολυσκοτίζεσαι για την αντικατάσταση των full-fat υλικών. Έτσι κι αλλιώς ο μούργος δεν θα έχει φράουλες για να φτιάξει γλυκό. Σήμερα θα τις κλέψω!…😀

  11. με το φεγγαρι αγκαλια Says:

    σαν τσαι θα μου αρεσε πολυ..τρελλαινομαι για πικρες γευσεις..

  12. dimitris-r Says:

    Μας κακομαθαίνετε, αν κι ο δρόμος της απωλείας μας είναι πλέον τόσο μα τόσο οικείος!
    Μη με μαλώσεις αλλά παρασυρμένος από τη συνοδευτική χλωροφύλλη στην πρώτη φωτογραφία είδα χέλι καπνιστό ( ο πεινασμένος που καρβέλια ονειρεύεται!) και δεδομένου ότι παίζω πολύ με τα φρούτα τελευταία η φράουλα δεν με παραξένεψε.
    Να ‘σαι καλά!

  13. Christine Says:

    I love the unexpected twist of Matcha with Strawberry. There are a number of coffee-houses here that experiment with cold Tsai/matcha infusions – I’ll have to see if they are daring enough to do something similar in liquid form. I’ve sampled Matcha and Melon cold tea in the summer. it was really refreshing and light with only a slightly bitter undertone.

    I dropped by to also let you know that I’ve tagged your site. Know it’s not really something you do. But it might be nice to learn something more about you.

    Filakia from Canada, Christina

  14. alagrecque Says:

    @Christine: another perfect combination, melon with matcha. I will try and make an ice cream or sorbet when melons are in season. Thanks for the tag, will do in time…🙂

  15. Magica de Spell Says:

    Μπράβο!
    Δεν έχω τίποτε άλλο να πω. Μπράβο πολλά.
    Πολύ φίνα και εκλεπτυσμένη συνταγή πέρα από τα τετριμμένα.

  16. alagrecque Says:

    @dimitris-r, Magica de Spell, το να ακουω τοσο κολακευτικα σχολια απο σας, με σκλαβωνει …

  17. pixen Says:

    Hi,

    You had beautifully used Matcha in this recipe. As you know Japan used tonnes of it in culinary cooking besides in Chanoyu – Japanese Tea Ceremony. Thank you for sharing this recipe and also translated into English too…

    Ευχαριστώ πολύ

    Pixen

  18. alagrecque Says:

    Thnx Pixen🙂

  19. 8anos Says:

    έχω βρει matcha στην ελλάδα:D
    http://www.tsaina.gr/company.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: