Μακαρονια με Σαλτσα Κουνελιου – Macaroni with Rabbit Sauce

Η μερα περασε χωρις να αφησει καποια σημαντικη αναμνηση πισω της. Σαν πολλες αλλες εδωσε με τη σειρα της κι αυτη σε μια νυχτα που δεν προμηνυε κατι συνταρακτικο. Η πολλη δουλεια τρωει τον αφεντη λενε, ομως κι ο αφεντης χωρις δουλεια δεν τρωει. Γι αυτο και βαλθηκα να μαγειρεψω μια νοστιμη μακαροναδα που αποθυμησα. Ο καλος γειτονας διπλα στο εξοχικο μας, περα απο το ολοφρεσκα χορταρικα, που μας προμηθευει τακτικα, ανατρεφει και κουνελια και καπου καπου, παιρνω καποιο, αφου εκτιμω δεοντως το τρυφερο κρεας τους. Ξερω πως πολλοι μπορει να δυσθυμησουν με αυτο, αλλα δεν ειναι διαφορετικο απο το να παω σε εναν κρεοπωλη και να αγορασω απο εκει καποιο κρεας. Η συνταγη που παραθετω πιο κατω μοσχοβολαει εξοχή και φρεσκαδα. Προσπαθηστε να χρησιμοποιησετε οσο το δυνατον πιο φρεσκα υλικα, κι αν εχετε τη διαθεση και το μερακι καντε και τα μακαρονια μονοι σας. Δεν ειναι δυσκολο. Λιγο αλευρι και αυγα χρειαζεται η ζυμη και μπορειτε να σχηματισετε μικρα κυλινδρικα μακαρονια με τη βοηθεια ενος μολυβιου ή ακόμη και με ενα καλαμακι. Βεβαια αν δεν θελετε να παιδευτειτε υπαρχουν πολλα ετοιμα ζυμαρικα οπως οι παπαρδελες ή οι πενες, που απλα θα βρασετε συμφωνα με τις οδηγιες της συσκευασιας τους. Το κρεας απο το κουνελι ειναι συνηθως απαχο και γι’αυτο θα προσθεσουμε λιγο λιπος απο μπέηκον. Για τελειοποιηση αυτου του πιατου προτιμω ενα πολυ ιδιαιτερο τυρι, μια παρμεζανα Grana Padano που ειναι λιγο πιο γλυκεια απο την κλασσικη Reggiano, και πιστευω πως ταιριαζει περισσοτερο. Οσο για το κρασι, ενα Chianti ειναι αδιαμφισβητητα ενας εξαισιος συνοδος.

macaroni with rabbit

Για τα μακαρονια
400 γρ. αλευρι
3 αυγα

Για τη σαλτσα
4 μπουτακια απο κουνελι
100 γρ. μπεηκον κομμενο σε κυβους
1 ντοματα ξεφλουδισμενη και ξεσποριασμενη και ψιλοκομμενη
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 μετριου μεγεθους καροτο ψιλοκομμενο
1 κλωναρι σελινο ψιλοκομμενο
250 ml ασπρο ξηρο κρασι
100 ml ζωμο κρεατος
2 φυλλα δαφνης
2 κλωναρια φρεσκο θυμαρι
2 κλωναρια φρεσκο δεντρολιβανο
2 σκελιδες σκορδο λιωμενο
2 κ.σ. ελαιολαδο
1 κ.σ. βουτυρο
1 κ.γ. πελτε ντοματας
150 γρ. τυρι παρμετζανο
1/4 κ.γ. αλατι
1/4 κ.γ. πιπερι
2 κ.σ. φρεσκος μαιντανος για το γαρνιρισμα

Σε εναν παγκο εργασιας βαζουμε το αλευρι και κανουμε μια λακουβιτσα στο κεντρο. Ριχνουμε ενα ενα τα αυγα στο κεντρο και με ενα πιρουνι χτυπωντας τα αυγα, παιρνουμε αλευρι απο τα τοιχωματα και ανακατευουμε. Μολις ετοιμαστει η ζυμη μας την τυλιγουμε σε μια μεμβρανη και την βαζουμε στο ψυγειο για μια ωρα. Αφου ξεκουραστει η ζυμη μας την απλωνουμε και κοβουμε τετραγωνα κομματια με ακρες περιπου 5 εκ. Με τη βοηθεια ενος μολυβιου ή και με ενα καλαμακι τυλιξτε τα τετραγωνα σε κυλινδρους και αφηστε σε αλευρωμενο σημειο μεχρι να τα χρησιμοποιησετε.
Σε ενα βαθυ τηγανι, βαζουμε το ελαιολαδο με το βουτυρο, και σε μετρια φωτια, σωταρουμε το μπεηκον και τα λαχανικα. Προσθετουμε τα κομματια του κουνελιου, τη φρεσκια ντοματα και τον πελτε, το σκορδο, τα φυλλα δαφνης, το δεντρολιβανο και το θυμαρι, το κρασι και το ζωμο. Αφηνουμε να σιγοβρασει για 90 λεπτα μεχρι να ελαττωθουν τα υγρα και να πηξει η σαλτσα μας.
Βραζουμε τα μακαρονια al dente, τα στραγγιζουμε και τα ανακατευουμε με τη σαλτσα. Προσθετουμε κομματια απο το τυρι και σερβιρουμε πασπαλιζοντας με φρεσκο μαϊντανο.

—————-

There goes another day without leaving any significant memory behind. Like so many others, this day turned to a night that presignified nothing extraordinary. There is a Greek saying that says : the master gets eaten by too much work, I say, the master doesn’t eat without work. That’s why I set up to cook a delicious pasta dish which I have really missed. Our good neighbor, next to our country house, apart from the very fresh vegetables that he provides us with, breeds rabbits and from time to time, I take one, since I appreciate the tender meat a lot. I know some might get moody with that, but it is not different than going to a butcher and buy meat from there. The recipe that follows is full of country fragrances and freshness. Try to use the most fresh ingredients that you can find, and if you feel up to it, try and make the macaroni yourselves. It is not that difficult. Some flour and eggs is all it takes and you can shape the macaroni with the help of a pencil or a straw. Yet if you don’t want to get in all that trouble, you can use ready made pasta such as pappardele or penne, that you will boil according to the directions of their packet. Rabbit meat is usually without fat that is why we will add some from the bacon. To round off this dish I prefer a special kind of cheese, a Grana Padano Parmesan which is sweeter than the classic Reggiano, and I personally think that it matches better. As for wine, a Chianti is undeniably an excellent escort.

For the macaroni
400 gr. flour
3 eggs

For the sauce
4 rabbit legs
100 gr. bacon diced
1 tomato deseeded, peeled and finely chopped
1 shallot finely chopped
1 medium carrot finely chopped
1 celery stick finely chopped
250 ml dry white wine
100 ml beef stock
2 bay leaves
2 sprigs of fresh thyme
2 sprigs of fresh rosemary
2 cloves garlic crushed
2 tbs olive oil
1 tbs butter
1 tsp tomato puree
150 gr. Parmesan
1/4 tsp salt
1/4 tsp pepper
2 tbs fresh parsley for garnish

On a work surface we put the flour and make a well in the middle. We add the eggs one at a time and with a fork we beat the eggs taking flour from the sides and mix. When our dough is ready we cover it with a plastic wrap and put it in the refrigerator for 1 hour. Then we roll it out and cut it in rectangles with sides of 5 cm. With the help of a pencil or a straw we shape into macaroni and leave them on a floured surface until we will use them.
In a pan, we put the olive oil and butter and in medium heat, we saute the bacon and the vegetables. Then we add the rabbit pieces, the fresh tomato and the puree, garlic, bay leaves, thyme and rosemary, wine and stock. Let it braise for 90 minutes until the liquid is reduced and thickened.
Cook the macaroni al dente, drain and toss with the sauce. Add cheese pieces and serve sprinkling with fresh parsley. Kali oreksi.

AddThis Social Bookmark Button

9 Σχόλια to “Μακαρονια με Σαλτσα Κουνελιου – Macaroni with Rabbit Sauce”

  1. aa-duck Says:

    Καλησπέρα καλέ μου alag.
    Πέρασα για να σε δω λίγο… Σκέφτομαι πως η επανάληψη και η συνήθεια για ένα μικρό διάστημα είναι απαραίτητες για την ψυχική υγεία. Όχι, δεν μεγάλωσα απότομα 30 χρόνια, ίσως είμαι λίγο κουρασμένη.
    Όλα καλά, η συνταγή σου εκπληκτική, άκου εκεί και δεντρολίβανο και θυμάρι φρέσκα!!!😉

  2. elafini Says:

    αχ…κουνελάκι δε μπορώ να φάω…θα περάσω στο επόμενο πιάτο…καλό μήνα δεν έχουμε πεί..

  3. Ποπίτα Says:

    Εγώ μπήκα γιατί σας πεθύμησα.Όμως,το κουνελάκι θα το προτιμήσω γιατί είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά!Και να σας πώ επίσης ότι το στιφάδο μου με κουνελάκι,όσοι το έφαγαν μία,το ξαναζήτησαν🙂
    Tώρα,θα πρέπει να πειραματιστώ οπωσδήποτε κάποια στιγμή και στην συνταγή αυτή.Μόλις βρώ χρόνο όμως….
    Φιλιά elafini και aa-duck
    Φιλιά alagrecque μου…Φυσικά κουνελάκι ποτέ εμπορίου,μόνο από χωριό🙂

  4. elafini Says:

    άντε φιλιά ποπίτα..κι ας τρως τα κουνελάκια😦

  5. alagrecque Says:

    @aa-duck, elafini, Ποπίτα : για να ειμαι ειλικρινης κι εγω σας πεθυμησα αλλα λογω ανειλημμενων υποχρεωσεων τελευταια δεν προλαβαινω να αφιερωσω πολυ χρονο στα hobbies μου. Το φρεσκο δεντρολιβανο καθως και το θυμαρι αλλα και βασιλικο και δυοσμο και κολιανδρο και μερικα ακομα μυρωδικα φυτρωνουν σε γλαστρες στο μπαλκονι μου και ειναι παντα στη διαθεση μου, και ειδικα στις διαιτες αυτα τα θαυμαστα χορταρακια μετατρεπουν ακομη και την πιο λιτη σαλατα σε ποιητικες συλλογες. Καλο μας μηνα λοιπον, καλο καλοκαιρι να εχουμε και συντομα με νεες ιστοριες και πιατα μετα ή ανευ κονικλων😉

  6. σεφ-γκρέκο Says:

    Ενδιαφέρουσα πρόταση και πρέπει να είναι και εξαιρετικά νόστιμη. Γνώμη μου να αποφύγουμε τα έτοιμα ζυμαρικά και να φτιάξουμε τα δικά μας (στη ζύμη ίσως θα έβαζα και λίγο νεράκι ή λαδάκι).

    Προσωπικά, το κουνελάκι δεν μου πολυαρέσει – σε αντίθεση με το λαγό (που μάλλον δεν ταιριάζει στη παραπάνω μακαρονάδα) και τον οποίο όλο και σπανιότερα έχω τη τύχη να γεύομαι (… δηλ. φέτος ΔΕΝ…, πέρσυ ONCE …, το 2008 θα λέω «once upon a time» …!!)

  7. alagrecque Says:

    @σεφ-γκρέκο : Πεντανόστιμη μακαροναδα πιστεψε με. Αν η ζυμη για τα μακαρονια βγει «στεγνη» τοτε μπορει κανεις να προσθεσει λιγο νερο ή λαδι (εξαρταται απο το μεγεθος των αυγων ουσιαστικα). Ο λαγος θα μπορουσε να μπει και σε αυτη την συνταγη αλλα θα αλλαζαμε λιγο την ωρα και τον τροπο παρασκευης. Θα σωταρα ολα τα κομματια του λαγου ξεχωριστα, θα τα αφαιρουσα απο το τηγανι, θα σωταριζα τα λαχανικα για 4-5 λεπτα και μετα θα ξαναεβαζα το λαγο και θα σιγοβραζα για περιπου 40-50 λεπτα. Στοχος ειναι να ξεκολλησει το κρεας απο το κοκκαλο και ο λαγος χρειαζεται λιγοτερη ωρα απο το κουνελι. Παντως αν βρω λαγο θα επικοινωνησω μαζι σου ωστε να μη χρειαζεται να λες «once upon a time»🙂

  8. Λία Π. Says:

    Koυνελάκι το αγαπημένο μου φαγητό. Την τελευταία φορά το έφτιαξα με μια ζακυνθινή συνταγή και το ανάλογο τυράκι, το λαδοτύρι το ζακυνθινό και ήταν υπέροχο. Προσεχώς θα φτιάξω τη συνταγή σου, αλλά χωρίς το μπέικον. Αν κατάλαβα καλά, δεν θα είναι η σάλτσα του ιδιαίτερα κόκκινη ή κάνω λάθος;

  9. alagrecque Says:

    @Λία Π.: Καλη επιτυχια ευχομαι, το μπεηκον μπορεις να το παραλειψεις αν και δινει μια ιδιαιτερη νοτα στο πιατο, επισης οντως δεν ειναι τοσο κοκκινη η σαλτσα, ειναι μαλλον πολυχρωμη απο τα λαχανικα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: