Ελαφίνια με κρεμα Καρυδας και σαλτσα Σοκολατα/Πορτοκαλι – Elafinia with Coconut cream and Chocolate/Orange sauce

Μεγαλωσα σε ενα περιβαλλον γεματο αγαπη και στοργικη διαθεση. Ομως ηταν ενα πολυ στενο περιβαλλον. Οι γονεις του πατερα μου, κυριως η μητερα του (προσεξτε πως ενω ηταν γιαγια μου δεν την θεωρησα ποτέ κατι τετοιο) ηταν εξ’αρχης αντιθετη με το γαμο των γονιων μου σε σημειο που απειλουσε να καψει με βιτριολι (οπλο τοτε στη δεκατια του 60) τους γονεις μου την ωρα που παντρευοντουσαν. Φυσικα ήταν ακαλεστη και εννοειται πως ο γαμος εγινε κρυφα. Αλλα ειναι μια ιστορια που θα διηγηθω σε επομενο post μου. Ακομη ομως κι απο το συγγενικο περιβαλλον της μητερας μου, οι επαφες ηταν σχετικα λιγες και αγγιζαν το τυπικο τις περισσοτερες φορες. Η μητερα μου εχει μια αδερφη 16 χρονια μεγαλυτερη της και ισως αυτο να επαιξε ρολο στις -ας πουμε- τυπικες σχεσεις τους. Το θεμα ειναι οτι παντα υπηρχε μια ανταγωνιστικη διαθεση μεταξυ τους. Κι οχι τοσο απο την πλευρα της μητερας μου. Η θεια μου καθε φορα που θα εκανε κατι η μητερα μου ή εμεις (τα παιδια της) θα αναφεροταν αμεσως πως κι εκεινη εκανε κατι αντιστοιχο ή τι εκαναν τα δικα της παιδια, διακοπτοντας πολλες φορες τη μητερα μου ή σταματωντας την οποιαδηποτε συζητηση εκει. Αυτο μας εκανε να ανταποκρινομαστε συνεχως σε ατυπες προκλησεις για να γινουμε καλυτεροι και να αποδειξουμε οτι αξιζαμε κι εμεις. Η αποδοχη προκλησεων εγινε μερος της ζωης μας καθως κι οι γονεις μας ανταποκρινοντουσαν συνεχως στην κριση του οποιουδηποτε που τελικα δεν ενεκρινε τη σχεση τους και την οικογενεια μας. Γιατι? Δεν ξερω ακομη αλλα με απασχολει. Μια προκληση ακομη ετεθη προ ημερων και στο blog μου απο την elafini. Γλυκεια προκληση βεβαια καθως ζητουσε ενα γλυκο με καρυδα. Και απεδεχθην φυσικα την προκληση. Και σας παρουσιαζω τα ελαφινια. Θα μπορουσαν να ειναι τορτελονια αλλα προτιμω τα ελαφινια ως πιο ποιητικα και ευηχα. Τα παιδευα μερες και μπορω να παραδεχτω οτι πειραματιστηκα αρκετα μεχρι να πετυχω το ποθητο αποτελεσμα. Ομως αξιζε τον κοπο. Δεν ειναι δυσκολη συνταγη, θελει λιγο παραπανω κοπο και μια σχετικη οργανωση του χρονου. Η ζυμη προηγειται στην παρασκευη, μετα η κρεμα και πριν το τηγανισμα κανουμε τη σαλτσα. Ειμαι σιγουρος πως θα λατρεψετε τα ελαφινια γιατι εχουν συγκλονιστικη γευση και η ινδικη καρυδα παντρευεται τελεια με τη σοκολατα και το πορτοκαλι. Προσοχη μονο μη παρασυρθειτε και φατε παραπανω καθως οι θερμιδες δεν ειναι λιγες εδω. Το γαλα καρυδας πουλιεται σε μορφη κονσερβας των 400 ml στα supermarkets στα ραφια με τα εθνικ προϊοντα. Ευχομαι να αρεσουν ολους και ειδικοτερα στην elafini που μου τα ζητησε.

elafinia

Για τη ζυμη
500 γρ. αλευρι
3 αυγα
3 κ.γ σησαμελαιο
3 κ.γ. Batida de coco
3 κ.γ ζαχαρη

Για τη γεμιση
400 ml γαλα καρυδας
100 ml γαλα
6 αυγα κροκους
1 φλ. ζαχαρη
80 γρ. αλευρι
1/2 κ.γ βανιλια
1/2 φλ. ινδοκαρυδο τριμμενο

Για τη σαλτσα
1 φλ. γαλα
1/4 φλ. κρεμα γαλακτος
1 κ.σ. βουτυρο
200 γρ. κουβερτουρα
2 κ.σ. ξυσμα πορτοκαλιου
2 κ.σ. χυμο πορτοκαλιου
1 κ.γ. Grand Marnier ή Cointreau

Λαδι για τηγανισμα
50 γρ. αχνη ζαχαρη

Βαλτε το αλευρι σε ενα παγκο εργασιας, σχηματιστε μια λακουβα στο κεντρο και ριξτε μεσα τα υπολοιπα υλικα για τη ζυμη. Ζυμωστε καλα μεχρι να αποκτησετε μια απαλη ζυμη. Ανοιξτε τη σε παχος 2 χιλ. κοψτε τετραγωνα με ακρες 5 εκ.
Βραστε το γαλα καρυδας μαζι με τη βανιλια και το γαλα. Σε ενα ξεχωριστο μπωλ χτυπηστε τα αυγα με τη ζαχαρη για δεκα λεπτα ωστε να ασπρισουν. Προσεκτικα προσθεστε το αλευρι στο μιγμα των αυγων και μετα προσθεστε τα ολα μαζι στο γαλα. Μολις παρουν μια βραση χαμηλωστε τη φωτια και σιγοβραστε για 3 λεπτα. Βγαλτε το απο τη φωτια και αφηστε να κρυωσει. Γεμιστε τα τετραγωνα με την κρεμα, διπλωστε τις ακρες και γυριστε τις αδειες πλευρες προς τα πισω ωστε να σχηματισουν ενα κυκλο.
Σε ενα βαθυ τηγανι βαλτε το λαδι να ζεσταθει και οταν καψει, τηγανιστε τα ελαφινια μεχρι να ροδισουν. Στραγγιξτε και πασπαλιστε με αχνη ζαχαρη.
Σε ενα κατσαρολακι σε μετρια προς δυνατη φωτια ζεσταινουμε το γαλα με την κρεμα γαλακτος μεχρι να σχηματιστουν φυσαλιδες στις ακρες (προσοχη να μη βρασει). Αποσυρουμε απο τη φωτια, προσθετουμε το βουτυρο και τη σοκολατα ανακατευοντας μεχρι να ομογενοποιηθουν. Ενσωματωνουμε και τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε καλα. Για να σερβιρουμε, καλυπτουμε ενα πιατο με τη σαλτσα σοκολατας-πορτοκαλιου και τοποθετουμε τα ελαφινια απο πανω.

——————

For the dough
500 gr flour
3 eggs
3 tsp sesame oil
3 tsp batida de coco
3 tsp sugar

For the filling
2 cups coconut milk
6 egg yolks
1 cup sugar
80 gr flour
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup coconut flakes

For the sauce
1 cup milk
1/4 cup milk cream
1 tbs butter
200 gr dark chocolate chopped
2 tbs orange zest
2 tbs orange juice
1 tsp Grand Marnier or Cointreau

Oil for deep frying
50 gr confectioner’s sugar

Put the flour on a flat workspace and place the rest of the dough ingredients in a well in the center of the flour. Mix well until you have a smooth dough. Roll it out in 2 mm thick and cut squares out of it with sides of 5 cm.
Bring the 2 milks with the vanilla extract to a boil. In a separate bowl beat the eggs and sugar for approx. 10 mins until whitish. Carefully add the flour to the egg mixture then stir into the milk, bring to a boil, reduce the heat and let it simmer for 3 mins. Remove from the heat and let it cool. Fill the squares with the cream, fold the edges over and press the unfilled sides together to form a circle.
Heat the oil in a large frying pan until it is very hot. Deep fry the elafinia until golden brown. Drain and sprinkle them with confectioner’s sugar.
Heat the milk in a heavy saucepan over medium-high heat until you see some bubbles formed around the edges (do not let it boil). Remove form heat and add butter and chocolate stirring until smooth. Fold in the rest of the ingredients stirring constantly until all are blended well.To serve cover a plate with the chocolate-orange sauce and place the elafinia on top. Kali oreksi.

AddThis Social Bookmark Button

11 Σχόλια to “Ελαφίνια με κρεμα Καρυδας και σαλτσα Σοκολατα/Πορτοκαλι – Elafinia with Coconut cream and Chocolate/Orange sauce”

  1. elafini Says:

    είσαι πολύ γλυκός..ανυπομονώ να τα δοκιμάσω ακούγοντας gotan..ευχαριστώ..

  2. alagrecque Says:

    @elafini : Τιμης ενεκεν ακουγα La cruz del sur , ευχομαι καλη επιτυχια🙂

  3. duck-nostalgei Says:

    alagrecque, τέχνη είναι και ο τρόπος που σερβίρεις. Οι φωτογραφίες είναι δικές σου, σωστά; Αλλά και να μην είναι και πάλι εξαιρετικές επιλογές γιατί αυτή η σημερινή πχ έχει κάτι από τη ζεστασιά του σπιτιού… Και κατ’ επέκταση της μικρής αγαπημένης ομάδας (φάμιλι) που περιγράφεις.
    Το ανταγωνιστικό κομμάτι και η σύγκριση είναι λίγο ντεθ πόιντ για μένα, ωστόσο, όταν υπάρχει αυτό το δέσιμο των δύο των τριών των τεσσάρων όλα είναι ευκολότερα, αφού αντανακλά τις επιθέσεις προς τα πίσω. Οσο μεγάλες ή μικρές και αν είναι.
    Κατά τα άλλα σήμερα μόνη στο γραφείο και μόλις σε κάνω κλικ μου έρχεται η μυρωδιά σοκολάτα-πορτοκάλι και τρελαίνομαι. Γράφεις και για Μπαντίντα ντε Κόκο, από τα πρώτα ποτά που δοκιμάζαμε σαν μικρά σε ένα ωραίο μαγαζάκι της παραλιακής το Bo. :))) Οι γεύσεις είναι σίγουρα και αναμνήσεις, γειτονάκο μου.
    Σ’ ευχαριστώ που μας ταξιδεύεις κι έτσι

  4. alagrecque Says:

    @nostalgic-duck: γλυκεια γειτονισσα, τεχνη ειναι ολα γυρω μας εφ’oσον επεμβαινουμε. Ευτυχως η οικογενεια μας (πενταμελης ουσιαστικα) υπηρξε οντως πολυ αγαπημενη και συνεχιζει με τους ιδιους δεσμους ακομη και σημερα. Για τον ανταγωνισμο και τις συγκρισεις αλλα και την επιθυμια να γινομαστε συνεχως καλυτεροι και να διατηρουμαστε θα μιλησω συντομα. Προς το παρον σε αφηνω να ταξιδεψεις στον ωκεανο της σοκολατας-πορτοκαλιου και καρυδας που ετοιμασα, παρεα με λιγη Batida😉

  5. Allu Fun Marx Says:

    Ορίστε κατάσταση!
    Το ελαφίνι έγινε γλύκισμα…😉

  6. alagrecque Says:

    @Allu Fun Marx : αν ζηλεψες εχει και για σενα γλυκισμα😉

  7. elafini Says:

    γιατί να μη γίνω παρακαλώ?η κυρία φλώρα που έγινε πάστα τι παραπάνω είχε?όταν το φτιάξω πάντως θα σας κεράσω😉 καλημέρα παιδιά🙂

  8. aggelos spyrou Says:

    Έξοχο φαίνεται!!!
    Πρώτη φορά διαβάζω συνταγές που αποπνέουν μουσική.
    0:)

  9. alagrecque Says:

    @aggelos spyrou: Ευχαριστω, με τιματε🙂

  10. ΑΒ Says:

    γαλα καρυδας που μπορω να βρω ρε παιδια? τα φωτα σας please

  11. ΧΡΗΣΤΟΣ Says:

    please τα φώτα μου ΑΒ. Γάλα καρύδας θα βρείς στο ΑΒ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ η στο CARREFOUR στό τμήμα με «ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: