Ποπίτα Λεμονιου – Lemon Popita

Στο διαβα της ιστοριας μερικα γλυκα εχουν παρει το ονομα τους απο διασημες γυναικες ηθοποιους ή χορευτριες. O Εscoffier ονομασε το Peach Melba χαριν της Αυστραλιανης τραγουδιστριας Dame Nellie Melba, και η Pavlova ονομαστηκε ετσι προς τιμην της μπαλαρινας Anna Pavlova , βεβαια εριζουν Αυστραλοι και Νεοζηλανδοι ως προς το ποιοι τελικα ηταν οι νονοι, ομως τα επιδορπια περασαν στην αιωνιοτητα και νομιζω πως λιγοι γνωριζουν απο που προηλθαν οι ονομασιες τους. Φυσικα δεν μπορω να συγκριθω με τον Escoffier αλλα χαριν ενος πολυ γλυκου σχολιου που μου εκανε η Ποπιτα στο μυζοτο μου της υποσχεθηκα μια συνταγη με το ονομα της. Ειλικρινα σπαζοκεφαλιασα για να βρω τι θα εκανα και παιδευτηκα μεχρι να πετυχω το ποθητο αποτελεσμα. Αυτη η ποπιτα εχει την ικανοτητα να σε ξαφνιαζει καθως ειναι γλυκεια μεν αλλα δεν την καταλαβαινεις απο την αρχη. Η γλυκα της ερχεται σιγα σιγα και σε γεμιζει ενω το λεμονατο αρωμα αφηνει μια υπεροχη επιγευση. Ειναι μια αρκετα δυσκολη συνταγη (ισως η δυσκολοτερη που εχω δημοσιευσει μεχρι στιγμης) αλλα με λιγη προσοχη ολοι μπορουν να την πετυχουν. Υπαρχουν αρκετα μυστικα που συντελουν στην πραγματοποιηση της ποπιτας και ειναι σημαντικο να τηρηθουν. Η ξεκουραση της ζυμης για μια νυχτα στο ψυγειο θα την μετατρεψει σε απαλη και ευπλαστη , οπως και το κρυωμα του μιγματος λεμονιου για να σφιξει και να μπορεσει να ενσωματωθει με τη σαντιγυ. Η μεμβρανη πανω απο το μειγμα μας ειναι απαραιτητη ωστε να μη πιασει κρουστα οσο θα κρυωνει. Καταλαβαινετε φανταζομαι πως ειναι ενα γλυκο που μπορει να προετοιμαστει απο την προηγουμενη μερα (η κρεμα διατηρειται στο ψυγειο μεχρι και 3 μερες) και το μονο που θα χρειαστει ειναι το γεμισμα και ψησιμο την επομενη μερα. Για τους τεμπεληδες προτεινω να αντικαταστησουν τη ζυμη λεμονιου με ετοιμη ζυμη σφολιατα αλλα σαφως το αποτελεσμα δεν θα ειναι το ιδιο. Να ευχαριστησω για αλλη μια φορα την Ποπιτα για το γλυκο της σχολιο και ευχομαι να αρεσει σε οποιονδηποτε δοκιμασει να την παρασκευασει. Καλη επιτυχια.

lemon popita

Για τη ζυμη
50 γρ μαγια
50 ml γαλα ζεστο
550 γρ αλευρι
50 γρ ζαχαρη
5 αυγα
2 κ.γ.αλατι
1 λεμονι ξυσμα
200 γρ βουτυρο

Για τη γεμιση
2 αυγα
200 γρ ζαχαρη
100 γρ αλευρι
100 γρ βουτυρο
1 πρεζα αλατι
500 ml κρεμα γαλακτος 33% λιπαρα
2 κ.γ. λεμονι ξυσμα
2 κ.γ. λεμονι χυμος
1/2 κ.γ βανιλια σκονη

1 κροκο αυγου
40 γρ. ζαχαρη αχνη

Διαλυουμε τη μαγια στο γαλα. Ανακατευουμε το αλευρι με τη ζαχαρη και τη μαγια. Ζυμωνοντας προσθετουμε τα αυγα το αλατι και το ξυσμα λεμονιου. Συνεχιζουμε το ζυμωμα για 7-8 λεπτα ακομη και προσθετουμε το βουτυρο σταδιακα σε μικρα κομματια. Σκεπαζουμε με πλαστικη μεμβρανη και τη βαζουμε στο ψυγειο να ξεκουραστει για μια νυχτα. Βουτυρωνουμε ενα στρογγυλο ταψι, ανοιγουμε τη ζυμη και τη στρωνουμε στο ταψι. Την αφηνουμε να φουσκωσει σε ζεστο μερος για 1 ωρα. Αλειφουμε τις ακρες με κροκο αυγου και τρυπαμε τη βαση με ενα πηρουνι. Με ενα τροχο (ή μαχαιρι) κοβουμε τη ζυμη που περισσευει
Σε ενα κατσαρολακι βαζουμε τα αυγα, τη μιση δοση ζαχαρης και το ξυσμα λεμονιου και ανακατευουμε μεχρι να γινουν ενα απαλο μειγμα. Προσθετουμε το χυμο λεμονιου και το βουτυρο και το βαζουμε σε χαμηλη φωτια ανακατευοντας συνεχως μεχρι να σφιξει, 7-9 λεπτα περιπου. Προσοχη δεν πρεπει να βρασει το μιγμα.
Σε ενα μπωλ βαζουμε το μιγμα λεμονιου και σκεπαζουμε την επιφανεια με πλαστικη μεμβρανη. Το βαζουμε στο ψυγειο να κρυωσει και να σφιξει για 3 ωρες τουλαχιστον. Χτυπαμε την κρεμα γαλακτος μεχρι να σφιξει. Ενσωματωνουμε απαλα την σαντιγυ μεσα στο μιγμα λεμονιου. Σε ενα αλλο μπωλ ανακατευουμε το αλευρι με την υπολοιπη ζαχαρη, το αλατι και τη βανιλια. Καλυπτουμε τη ζυμη με το μιγμα απο αυτα τα ξερα υλικα. Με μια σακουλα κορνε απλωστε τη σαντιγυ πανω απο αυτο το στεγνο μειγμα και πασπαλιστε την επιφανεια με αχνη ζαχαρη.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 230 C. για 15-20 λεπτα. Αφηστε να κρυωσει πριν τη σερβιρετε.

——————-

for the dough
50 gr yeast
50 ml milk warm
550 gr flour
50 gr sugar
5 eggs
2 tsp salt
1 lemon zest
200 gr butter

for the filling
2 eggs
200 gr sugar
100 gr flour
100 gr butter
1 pinch salt
500 ml cream 33% fat
2 tsp lemon zest
2 tsp lemon juice
1/2 tsp vanilla extract

1 egg yolk
40 gr. confectioner’s sugar

Dissolve the yeast in the milk. Knead the flour with the sugar and dissolved yeast. Add the eggs, salt and grated lemon zest. Knead for 7-8 mins, then add the butter in small pieces. Cover with plastic wrap and let it rest in the refrigerator overnight. Grease a flat pie pan with butter, roll out the dough and line the pan with it. Allow it to rise in a warm place for 1 hour. Brush the edges with egg yolk and prick the base with a fork. With a pastry wheel (or a knife) cut off thr surplus dough from the edges.
Combine the eggs, half of the sugar, and lemon zest in a heavy medium-size saucepan and whisk the mixture until it is smooth. Add the lemon juice and butter and cook the mixture over medium heat, whisking constantly, until it is thickened, 7 to 9 minutes. Do not allow the mixture to come to a boil.
Pour the lemon mixture into a bowl, and cover the surface with plastic wrap. Refrigerate until cold and thick for at least 3 hours. Beat the cream until stiff. Gently fold the whipped cream into the lemon mixture. In another bowl mix the flour with the other half of the sugar, a pinch of salt and vanilla extract. Cover the dough with this mixture of dry ingredients. With a pastry bag pipe the whipped cream on top of the dry mixture and then dust the surface with confectioner’s sugar. Bake in a preheated oven at 230 C. for 15-20 mins. Allow to cool before serving.

AddThis Social Bookmark Button

8 Σχόλια to “Ποπίτα Λεμονιου – Lemon Popita”

  1. γιώργος Says:

    ο καθένας μας χρειάζεται μία ‘μούσα’…

    την καλημέρα μου…

  2. alagrecque Says:

    @γιωργος : καλημερα🙂

  3. elafini Says:

    γιαμ γιαμ..(Peter Sellers μου θύμισε τώρα αυτό..χαχα)…καλημέρα🙂

  4. alagrecque Says:

    @elafini : νομιζω ομως οτι και τα γκρεμλινς ετσι κανανε :-)) καλημερα😉

  5. με το φεγγαρι αγκαλια Says:

    μιαμμμμμμ…!!τι μουκανεςςςς!!!

  6. Ποπίτα Says:

    alagrecque :Νοιώθω σαν κοριτσάκι που του χάρισαν ένα πολύτιμο παιχνίδι.Μ’αρέσει που σκέφτηκες να το κάνεις αυτό για μένα,μ’αρέσει που κουράστηκες να το κάνεις,και πιο πολυ μ’αρέσει που το «δημιούργημα»σου,όπως το είδες στην φαντασία σου και το περιγράφεις,έχει κοινά στοιχεία με την πραγματική Ποπίτα.Ειλικρινά φοβάμαι να επιχειρήσω να την φτιάξω για να μην την καταστρέψω!
    Είσαι υπέροχος,σ’ευχαριστώ πολύ -πολύ:-)

    (Θα μου επιτρέψεις να πάρω την Lemon Popita μου(σου)και στο δικό μου blog;)

  7. alagrecque Says:

    @Ποπίτα : χαιρομαι που σου αρεσε και φυσικα με ολη μου την καρδια μπορεις να την παρουσιασεις και στο blogακι σου🙂

  8. Lemon Popita Says:

    […] , , , , !) https://alagrecque.wordpress.com/2007/04/13/popita/ – […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: