Ανοιξιατικα Ρολα της Ελληνικης Γης – Spring Rolls from the Greek Lands

Χριστός Ανέστη. Να’μαστε γεροί και του χρονου, να ξανααναστησουμε, να ξαναγιορτασουμε και να ξαναφαμε ολα τα πασχαλινα καλουδια. Ομορφη γιορτη. Ηταν κι ο καιρος καταλληλος και ολα ηταν μαγευτικα. Τελειωσε κι αυτο οπως κι ολα βεβαια. Αλλα μειναμε ελπιζω ολοι ευχαριστημενοι. Μνημονευσαμε ολους τους φιλους και συγγενεις, ζωντανους και μη. Σαν να ημασταν μια μεγαλη παρεα. Παροντες ο καθενας με τον τροπο του. Ανασυραμε αναμνησεις απο τα μυχια της ψυχης μας. Γελασαμε, ηπιαμε, φαγαμε (εκπληκτικα κι ας με θεωρησετε εγωκεντρικο) και διασκεδασαμε. Το λεμονατο κατσικακι του παππου μου το ειχα βαλει απο τις 9.30 το πρωι να σιγοψηνεται στους 100 C. και στις 3 ειχε μελωσει. Οι μικρες στρογγυλες πατατουλες μπηκαν κατα τις 12 για να μη λιωσουν. Για τη μαμα φετος ξεπηδησε μια καινουρια συνταγη εκ των ενοντων. Γαριδες δεν βρηκαμε και μαγειρεψαμε φιλετο κοτοπουλου με ξερα δαμασκηνα και βερικοκα, κρεμα γαλακτος και μπυρα. Θα τη γραψω συντομα τη συνταγη, γιατι μοσχομυρισε οταν τη σερβιρισα. Ο καλος μας γειτονας απο το διπλανο κτημα μας εφοδιασε με αγκαλιες απο φρεσκα αντιδια (υπεροχα για βραστη σαλατα, ή φρικασε), φρεσκα κρεμμυδακια, μαρουλια, καροτα, κολιανδρο και μαιντανο. Και μια και υποσχεθηκα σε εναν αναγνωστη μου να ανεβασω τη συνταγη για τα ανοιξιατικα ρολα , τι καλυτερη ευκαιρια απο αυτη, οταν μαλιστα εχω και τετοιους γηινους θησαυρους να εκμεταλλευτω. Μια ευκολη συνταγη. Αρκετα υγιεινη καθως το μονο επιβαρυντικο ειναι το τηγανισμα αλλα δεν υπαρχει αλλος τροπος μαγειρεματος για τα κλασσικα κινεζικα spring rolls. Ειναι απολυτα vegetarian πιατο καταλληλο ακομη και για περιοδους νηστειας. Παρασκευαζεται παραδοσιακα με φυλλα απο ρυζαλευρο (θα τα βρειτε ετοιμα σε πακετα σε ολα τα μεγαλα supermarkets στο τμημα των εθνικ προϊοντων), ομως μπορειτε να τα αντικαταστησετε ειτε με ετοιμο φυλλο κρουστας που θα κοψετε σε τετραγωνα των 20 εκ., ειτε να κανετε το δικο σας φυλλο με 1 φλ. νερο, 1/2 φλ. λαδι , 1/3 φλ. ξυδι, 1/2 κ.γ. αλατι και 2 φλ. αλευρι. Ζυμωνετε σε αλευρωμενη επιφανεια και χωριζετε σε μπαλακια μεγεθους γκολφ και ανοιγετε σε λεπτα στρογγυλα πιτακια μεγεθους 20 εκ. περιπου. Γεμιζετε και τηγανιζετε οπως παρακατω. Σερβιρετε ζεστα με τη γλυκοξινη σαλτσα που σας προτεινω ή σκετα σαν ορεκτικο ή σαν σνακ για μπυρα σε βραδιες ποδοσφαιρου.

Για τη γεμιση
10 γρ. αποξηραμενα μανιταρια, μουσκεμενα σε χλιαρο νερο για 10 λεπτα και κομμενα σε λεπτες φετες
2 μεγαλα καροτα κομμενα ζουλιεν (μπαστουνακια)
3 κ.σ. φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
2 κ.γ. κουκουναρια
1 κ.σ. φρεσκο τζιντζερ ψιλοκομμενο
1/2 κοκκινη γλυκεια πιπερια κομμενη ζουλιεν
1/3 φλ. μαρουλι ψιλοκομμενο
50 γρ. μαλλια αγγελου (ζυμαρικα) ή vermicelli
2 κ.σ. φρεσκο βασιλικο ή δυοσμο ψιλοκομμενο
1 κ.σ. ελαιολαδο
1/4 φλ. φρεσκο κολιανδρο ή μαϊντανο
1/4 κ.γ. μαυρο πιπερι
1 πρεζα αλατι

24 φυλλα spring rolls
1 αυγο χτυπημενο
1/2 φλ. λαδι για το τηγανισμα

Για τη γλυκοξινη σαλτσα
1 κ.σ. σαλτσα σογιας
2 κ.σ. ξυδι βαλσαμικο
1/2 κ.γ μουσταρδα
1/2 κ.σ. σησαμελαιο
2 σκ. σκορδο πολτοποιημενο
1 πρεζα ζαχαρη
2 κ.σ. χυμο πορτοκαλιου ή μανταρινιου

Σε ενα μεγαλο μπωλ, αναμιγνυουμε τα μανιταρια, την πιπερια, τα κρεμμυδακια, το μαρουλι, τα κουκουναρια, το ελαιολαδο, τον κολιανδρο (ή μαιντανο), αλατι και πιπερι και ανακατευουμε καλα.
Αφηνουμε να μαριναριστουν για 10 λεπτα σε θερμοκρασια δωματιου ανακατευοντας συχνα. Αν χρησιμοποιησουμε τα ετοιμα φυλλα για spring rolls, γεμιζουμε ενα μεγαλο μπωλ με ζεστο νερο. Βουταμε καθε φυλλο για 5 δευτερολεπτα ή μεχρι να μαλακωσουν και να γινουν διαφανα. Τα βγαζουμε και τα αφηνουμε να στραγγιξουν πανω σε μια καθαρη πετσετα. Μη τα βαλετε το ενα πανω στο αλλο γιατι ετσι θα κολλησουν μεταξυ τους.
Στο μεταξυ, βαλτε τα ζυμαρικα σε σε ενα μεσαιο μπωλ. Καλυψτε τα με βραστο νερο και αφηστε να μουλιασουν για 5 λεπτα ή μεχρι να μαλακωσουν. Στραγγιξτε καλα και κοψτε σε κομματια των 5 εκ. Βαλτε 2 κ.σ απο τα ζυμαρικα και 2 κ.σ. απο τα λαχανικα περιπου 2 εκ. απο την κατω ακρη καθε φυλλου. Πασπαλιστε με λιγο βασιλικο ή δυοσμο. Βρεξτε με λιγο αυγο τις ακρες του φυλλου.
Διπλωστε την κατω πλευρα πανω απο τη γεμιση, διπλωστε προς τα μεσα τις δυο ακρες και τυλιξτε σε σφιχτα ρολα. Πιεστε για να κλεισουν καλα. Βαλτε τα ρολα σε μια πιατελα, με την ενωση απο κατω. Σκεπαστε με διαφανη μεμβρανη και βαλτε τα στο ψυγειο για 10 λεπτα (μπορειτε να τα ετοιμασετε και νωριτερα και να τα διατηρησετε στο ψυγειο για αρκετες ωρες).
Σε ενα βαθυ τηγανι ή wok ζεσταινετε το λαδι μεχρι να καψει. Βαλτε 3-5 ρολα στο τηγανι (εξαρταται απο το μεγεθος του τηγανιου και δεν πρεπει να ειναι ασφυκτικα). Τηγανιστε για 2-3 λεπτα γυρνωντας ωστε να ροδισουν απο ολες τις πλευρες. Βγαλτε τα και αφηστε να στραγγιξουν σε χαρτι κουζινας. Διατηρηστε τα ζεστα μεχρι να τηγανισετε και τα υπολοιπα.
Σε ενα αλλο μπωλ, συνδυαστε ολα τα υλικα για τη σαλτσα. Σερβιρετε μαζι με τα ρολα σαν σαλτσα για βουτηγμα των ρολών.

——————

Christ Has Risen. I wish we will be healthy next year to celebrate, revive and eat again all the Easter goodies. Nice Holy Day. The weather helped and it was enchanting. It’s over though as anything does. I simply hope we are all happy. We recalled of friends and relatives, alive or not. As if we were a big company. Each of it present in his own way. We remembered memories from deep inside our souls. We laughed, drunk, ate (amazingly and you can call me cocky) and had lots of fun. My grandfather’s lemony goat was being slowly cooked in 100 C. from 9.30 in the morning and by 3.00 it was honeyglazed. The little round baby potatoes joined the oven around 12.00 we didn’t want them to melt. For Mum this year came a new recipe from within. We couldn’t find any shrimps so we cooked chicken filet with dry prunes, apricots, beer and milk creme. I’ll post that recipe eventually since it spread fragrances all over our table when I served it. Our kind neighbour from the site next to ours gave us bunches of endives, lettuces, spring onions, carrots coriander and parsley. And since I promised one of my readers to post a recipe for spring rolls what could be a better opportunity than this, especially with all those earthy treasures. Quite an easy recipe. Healthy enough since the only burdening is the frying, but there is no other way of making classic Chinese spring rolls. An absolutely vegetarian dish proper even for fasting. Traditionally prepared with rice sheets (you can bye them in every supermarket under the ethnic cuisines shelves) but you can replace them with ready made phyllo dough that you will cut in 20 cm. squares, or you can make your own with 1 cup water, 1/2 cup olive oil, 1/3 cup vinegar, 1/2 tsp salt and 2 cups flour. Work the dough on a floured surface, split it in golf ball sized balls, and make flat thin round sheets of 20 cm. approx. Stuff and fry accordingly. Serve with the sweet and sour sauce I propose or straight as a side dish or even as as beer snack for football nights.

For the spring rolls
10 gr. dried mushrooms, soaked in tepid water for 10 mins. and finely sliced
2 large carrots, julienned
3 tbs spring onions finely chopped
2 tsp pinenuts
1 tbs fresh ginger root, finely chopped
1/2 sweet red pepper, julienned
1/3 cup thinly sliced lettuce
50 gr. vermicelli noodles
2 tbs fresh basil or mint shredded
1 tbs olive oil
1/4 cup minced fresh coriander or parsley
1/4 tsp black pepper
1 pinch salt
24 spring roll sheets
1 egg beaten
1/2 cup oil for frying

For the sauce
1 tbs soy sauce
2 tbs balsamic vinegar
1/2 tsp mustard
1/2 tbs sesame oil
2 cloves garlic minced
1 pinch sugar
2 tbs orange or tangerine juice

In a large bowl, combine the mushrooms, carrots, red pepper, spring onions, lettuce, ginger root, pinenuts, olive oil, coriander or parsley, salt and pepper and toss well.
Let marinate at room temp for 10 minutes, stirring frequently. If you will use the spring roll sheets, fill a large bowl with warm water. Dip each rice-paper round into the water for 10 seconds, or until softened and translucent. Remove and let drain on a clean dish towel. Do not stack the rice papers; they will stick together.
Meanwhile, place the noodles in a medium bowl. Cover with boiling water and soak for 5 mins, or until the noodles are softened. Drain well and cut into 5 cm pieces. Place 2 tbs of the noodles and 2 tbs of the vegetable mixture about 2 cm from the lower edge of each rice paper round. Sprinkle with basil/mint leaves. Brush egg around the sides of the pastry.
Fold the bottom edge over the filling; fold in both sides and roll up tightly. Press to seal. Place on a plate, seam side down; cover with plastic wrap. Refrigerate for 10 minutes (you can also make these ahead of time and refrigerate for several hours).
Heat the oil in a wok or deep fryer until it smokes. Add 3-5 spring rolls to the oil (dependent on the size don’t over crowd them). Cook them for 2-3 minutes turning them so that they are crisp and golden brown. Remove the spring rolls and drain on kitchen paper. Keep them warm while you cook the remaining rolls.
In a separate bowl, combine the soy sauce, orange juice, balsamic vinegar, sesame oil, mustard, garlic and sugar. Serve as a dipping sauce with the spring rolls. Kali oreksi

AddThis Social Bookmark Button

  • 11 Σχόλια to “Ανοιξιατικα Ρολα της Ελληνικης Γης – Spring Rolls from the Greek Lands”

    1. γιώργος Says:

      Χριστός Ανέστη…
      Χρόνια Καλά, γεμάτα υγεία και ευτυχία…
      Εύχομαι, οι προσδοκίες σου να πραγματοποιηθούν…

      Και πάλι, Χρόνια Καλά…

    2. alagrecque Says:

      @γιωργος : Αληθως Ανεστη, αντευχομαι τουλαχιστον τα ιδια και μακαρι και περισσοτερα.

    3. giotavita Says:

      Χρονια πολλα και απο»μενα..
      Χριστος Ανεστη για ολους μας!!!!

    4. alagrecque Says:

      @giotavita : Αληθως Ανεστη και μακαρι να ζησουμε Χρονια Πολλα και να Αναστησουμε αγαπημενοι χωρις Βια και Πονο.

    5. elafini Says:

      ένα γλυκό με καρύδα θάθελα να έτρωγα τώρα…..welcome back😉

    6. aggelos spyrou Says:

      Αυτό το κοτόπουλο με την κρέμα γάλακτος και μπύρα, μου μύρισε μέσα από το βlog… 0:)

    7. alagrecque Says:

      @elafini : καλως σας βρηκα , coconuts and rums coming soon😉
      @aggelos spyrou : το κοτοπουλο θα ειναι συντομα online ωστε να μη μεινει virtual η μοσχοβολια του🙂

    8. elafini Says:

      είδα στα προσεχώς σου ελαφίνια με καρύδα..με τρομάζεις….χαχα..αναμένω

    9. Ποπίτα Says:

      alagrecque: Πολλές πολλές ευχές,να έχεις Άνοιξη-Ανάταση-Αγάπη στην ψυχή και την καρδιά σου σου πάντα!🙂

      Τι είδα!τι είδα!τι είδα! ΛΕΜΟΝΑΤΗ (ΠΟ)ΠΙΤΑ – POPITA’S LEMON PIE!Σε λίγο θα έχω την κατάδικη μου πίτα και θα κάνω ζηλίτσες στους φίλους μου!
      (Διευκρινιστικό:η ξινίλα στους ανθρώπους ,μου είναι αφόρητη! ):-)

    10. Ποπίτα Says:

      aggelos spyrou:Ένα χάραμα,τις προηγούμενες μέρες,με βρήκε τυχαία στο blog σου…ξεχάστηκα εκεί, για αρκετή ώρα …Εντυπωσιάστηκα…Δυστυχώς,δεν μπόρεσα να αφήσω σχόλιο ούτε τότε ούτε μια επόμενη φορά που προσπάθησα.

      alagrecque:Ξέρω ότι δεν θα θυμώσεις που επωφελήθηκα τον χώρο σου αφήνοντας το μήνυμα αυτό…

    11. alagrecque Says:

      @Ποπιτα: Ευχαριστω για τις ευχες και ανταποδιδω και συμφωνω μαζι σου για τιν ξινιλα στους ανθρωπους, (η ποπιτα σου θαναι ολυ γλυκεια παντως) και χαρηκα που σε φιλοξενησα🙂

    Σχολιάστε

    Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

    Λογότυπο WordPress.com

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Φωτογραφία Twitter

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Φωτογραφία Facebook

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Φωτογραφία Google+

    Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

    Σύνδεση με %s


    Αρέσει σε %d bloggers: