Η Ματωμενη Μακαροναδα της Μαγδαληνης – Rigattoni Alla Puttanesca

Τιναξε απο πανω της το βαρυ παπλωμα και σηκωθηκε νωχελικα κατευθυνομενη προς το μπανιο. Το βαριοταν αυτο. Παλι θα προσποιοταν πως δουλευει το πρωι σε μια μεγαλη εταιρια και μαλιστα με θεση σημαινοντος στελεχους. Θα εδινε και την ψυχη της για να μπορεσει να πει πως η Μαντυ, που απο πανω της περνουσαν καθε μερα δεκαδες αντρες, ηταν η Μαγδαληνη που ζουσε ακομη στο πατρικο της με τους ανημπορους γονεις της. Πλενοντας το προσωπο της ενιωσε μια καθαρση εκεινο το πρωινο. Σαν να ειχε πεταξει απο πανω της ενα βαρυ παλτο και στεκοταν τωρα γυμνη μπροστα στον ολοσωμο καθρεφτη που δεν την αδικουσε. Ηταν ομορφη. Με μια αριστοκρατικη ομορφια κι ας καταγοταν απο δυο φτωχους γονεις που το μονο που καταφεραν ηταν να τη σπουδασουν. Ολα απο εκεινες τις σπουδες ξεκινησαν. Εκει ειχε γνωρισει τον Μεμο και τις παρεες του. Γονοι πλουσιων οικογενειων ολοι, μαθημενοι να παιρνουν οτι τους γυαλιζε στο ματι, δεν διστασαν να της προτεινουν ενα μεγαλο ποσο για να την «παρουν». Ηξερε πως αν δεν δεχοταν θα ειχε την ιδια τυχη με εκεινη την ατυχη κοπελλα που βρεθηκε γυμνη και χτυπημενη απο αυτοκινητο σε ερημικο δρομο, φορωντας στο λαιμο την κορδελλα «Miss Ex-Virgin». Ολοι ήξεραν ποιος ηταν ικανος για κατι τετοιο αλλα κανεις δεν τολμουσε να το πει ή να το καταδωσει. Κι οταν αργοτερα την εκβιαζαν με φωτογραφιες οτι θα τις παρεδιδαν στους γονεις της, υπεκυψε πολλες φορες στα ανωμαλα γουστα των φιλων του Μεμου. Οσο σιχαινοταν τον Μεμο, τοσο τον αγαπουσε. Πιστευε μεσα της πως μια μερα θα της ελεγε κι εκεινος οτι την αγαπα κι οτι θα την παρει μακρια απο ολα αυτα. Ομως αυτο δεν εγινε ποτε. Κι οταν τελειωσε το Πανεπιστημιο, εχοντας μαθει πολυ καλα την τεχνη του ερωτα και το οτι ειχε αναμεσα στα ποδια της τη φωλια που γεννοβολουσε ευκολα και πολλα χρηματα, εγινε η Μαντυ. Η πασιγνωστη Μαντυ, που την χρυσωναν για μια βραδια μαζι της. Ειχαν χαιδεψει το κορμι της τοσα χερια, ειχαν φιλησει τα χειλη της τοσα στοματα. Δεν ειχε νιωσει ποτε την παραμικρη ελξη για κανεναν αλλο εκτος του Μεμου. Σηκωσε τα μαλλια της ψηλα και χωθηκε στη ντουζιερα. Εκανε ενα γρηγορο ντουζ και γυμνη κατευθυνθηκε στο δωματιο της. Οι γονεις της ηταν ακομη ξαπλωμενοι. Η εξωπορτα ανοιξε κι εμφανιστηκε η Κυρα Ειρηνη, η οικονομος που εκτελουσε και χρεη νοσοκομας. Την κοιταξε στα ματια επιτιμητικα. Αυτη η γυναικα την ξεγυμνωνε με μια ματια και μονο. Ενιωσε το κρυο βλεμμα της μεχρι μεσα στην καρδια της. Εκλεισε την πορτα του δωματιου της κι αρχισε να ντυνεται. Βγηκε κι αφησε πανω στο τραπεζι μερικα χαρτονομισματα κι εφυγε. Μαζι ειχε αφησει και ενα χαρτι με τη συνταγη της μακαροναδας που ειχε μαθει να φτιαχνει απο μια αλλη «συναδελφο» απο τη Ναπολη. Ηταν απο τα λιγα πραγματα που της αρεσαν. Η μακαροναδα της. Μπηκε στο αμαξι της και κατευθυνθηκε προς την παραλια. Το καινουριο της διαμερισμα βρισκοταν στον τελευταιο οροφο της πιο συγχρονης πολυκατοικιας της πολης μπροστα στην παραλια. Οι τζαμαριες καθρεφτιζαν ολο το λιμανι κι ολη τη θαλασσα. Ακομα και τα μπαλκονια ειχαν γυαλινα παραπετασματα για να μην εμποδιζει τιποτε την απολυτη θεα. Εκατσε στον καναπε απεναντι απο τη βεραντα και αφησε το βλεμμα της να περιπλανηθει στο κενο. Το χτυπημα στην πορτα την τρομαξε. Κανεις δεν ηξερε οτι μενει εκει. Προφανως καποιος πλασιε. Ανοιξε την πορτα και σωριαστηκε κατω απο το αποτομο χτυπημα. Η φωνη του Μεμου ακουστηκε βαρια. -Νομιζες οτι μπορουσες να μου κρυφτεις? Την τραβηξε απο τα μαλλια και την εσυρε μεχρι τη βεραντα. Την εσπρωξε μεχρι την ακρη και της εδωσε ενα ακομη χαστουκι. Επειτα τη φιλησε με παθος και μια πρωτογνωρη ενταση. Τη φιλουσε αχορταγα. Ενιωσε αμεσως στην κοιλια της να την πιεζει ερεθισμενο αυτο που σιχαινοταν. Ομως με τον Μεμο ηταν αλλιως. Το ηθελε κι εκεινη. Ανοιξε ελαφρα τα ποδια της και κατεβασε το εσωρουχο της με μια κινηση. Μπηκε μεσα της βιαια. Της εκανε ερωτα εκει στα ορθια στη βεραντα ακουμπωντας στο γυαλινο παραπατεσμα. Οι πελατες απο το μπαρ του ισογειου πεταχτηκαν αμεσως εξω μολις ακουσαν το θορυβο απο τα σπασμενα τζαμια και τον πνιχτο ηχο απο κατι που εσκασε με δυναμη στην ασφαλτο. Η Μαγδαληνη κειτοταν νεκρη πανω στο αψυχο σωμα του Μεμου κι απο τα ανοιχτα ματια της κυλουσαν δακρυα… Απο αιμα. Στα χερια της κρατουσε ενα τσαλακωμενο χαρτι. Ηταν η συνταγη για τη μακαροναδα της. Που ειχε ξεχασει να την αφησει στο τραπεζι.

2 κ.σ. ελαιολαδο
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
2 σκελιδες σκορδο ψιλοκομμενο
4 φιλετα αντσουγιας ψιλοκομμενα
2 μικρες κοκκινες καυτερες πιπεριες ή 1 κ.γ. μπουκοβο
4 ωριμες ντοματες ή 1 κονσερβα ντοματας ψιλοκομμενη
1 κ.σ. καπαρη ξεπλυμενη και ψιλοκομμενη
100 ml κοκκινο κρασι
5-6 ελιες Καλαματας χωρις κουκουτσι και κομμενες στη μεση
5-6 πρασινες ελιες χωρις κουκουτσι και κομμενες στη μεση
5-6 μικρες μαυρες ελιες χωρις κουκουτσι και κομμενες στη μεση
1 κ.σ. ριγανη φρεσκια ή ξερη
1 κ.σ. βασιλικο φρεσκο ή ξερο
Αλατι και πιπερι
2 κ.σ. φρεσκο μαιντανο
1/2 φλ. τριμμενο κεφαλοτυρι ή παρμετζανο
500 γρ. ριγκατονι ή αλλο ζυμαρικο

Ζεσταινουμε σε βαθυ τηγανι το ελαιολαδο και προσθετουμε το κρεμμυδι, το σκορδο, τις αντσουγιες και τις κοκκινες πιπεριτσες. Σωταρουμε για 4-5 λεπτα σε μετρια φωτια μεχρι να μαλακωσουν και να ροδισουν. Προσθετουμε τις ντοματες και συνεχιζουμε το μαγειρεμα για 3-4 λεπτα ακομη ανακατευοντας περιστασιακα. Προσθετουμε την καπαρη, το κρασι, αλατι και πιπερι, σκεπαζουμε για σιγοβραζουμε για 20 λεπτα. 5 λεπτα πριν το τελος προσθετουμε το βασιλικο και τη ριγανη. Στο μεταξυ σε μεγαλη κατσαρολα βαζουμε αλατισμενο νερο να βρασει. Βραζουμε τα ζυμαρικα al dente, τα στραγγιζουμε και κραταμε 2 κ.σ. απο το νερο του βρασμου. Ξαναβαζουμε τα ζυμαρικα στην κατσαρολα, προσθετουμε τη σαλτσα ντοματας, τις ελιες και τον μαιντανο κι ανακατευουμε καλα. Σερβιρουμε με τριμμενο τυρι. Η συνταγη αυτη ειναι μια εκδοχη της κλασσικης «πουτανεσκα» που ονομαστηκε ετσι χαριν των «ευκολων γυναικων» της Ναπολης, κατα ενα μυθο, επειδη ηταν μια μακαροναδα ευκολη και γρηγορη που μπορουσαν να τη μαγειρεψουν στα διαλλειματα αναμεσα σε πελατες. Αλλος μυθος λεει πως ονομαστηκε ετσι επειδη το εντονο αρωμα αυτης της μακαροναδας λειτουργουσε σαν ερωτικο καλεσμα στους πελατες των «γυναικων της ηδονης».Το κρασι ειναι κοκκινο για να ταιριαζει με τα ματωμενα δακρυα της Μαγδαληνης και σαν ποικιλια προτεινω ενα Chianti ή ενα Merlot.

————————-

This is a classic version of the «alla puttanesca» sauce which was called like that in honour of the «ladies of pleasure» in Naples, and accordint to one myth it was because it was quick and easy to prepare between customers. Another myth tells that it was due to the intense aroma of this sauce that was like a siren’s call to the customers of the ladies of pleasure. I suggest a Chianti or Merlot wine that matches perfectly.

2 tbs olive oil
1 onion chopped
2 garlic cloves chopped
4 anchovy fillets chopped
2 red chillies, chopped or 1 tsp red pepper flakes
4 ripe tomatoes chopped or 1 can
1 tbs capers well rinsed and coarsely chopped
100 ml red wine
5-6 black Kalamata olives pitted and cut in half
5-6 green olives pitted and cut in half
5-6 small black olives pitted and cut in half
1 tbs oregano (fresh or dried)
1 tbs basil (fresh or dried)
Salt and Pepper to taste
2 tbs fresh parsley
1/2 cup grated Kefalotiri or Parmezano cheese
500 gr. rigattoni or other pasta

Heat the oil in a saucepan, add the onion, garlic, anchovies and chillies. Cook over medium heat for 4-5 mins, until all are soft and golden. Add the tomatoes and cook for further 3-4 mins, stirring occasionally. Then add the capers, wine, salt and black pepper to taste, cover and simmer for 20 mins. 5 mins before the end add oregano and basil. Meanwhile bring a large pot with salted water to a boil. Add the pasta and cook al dente. Drain the pasta, reserving 2 tbs of the cooking water in the pot. Return the pasta to the hot pot. Add the tomato sauce, olives and parsley and toss well. Serve sprinkled with grated cheese.Kali Oreksi.

AddThis Social Bookmark Button

17 Σχόλια to “Η Ματωμενη Μακαροναδα της Μαγδαληνης – Rigattoni Alla Puttanesca”

  1. aggelos spyrou Says:

    Εντυπωσιάστηκα! ο:)

  2. elafini Says:

    συγκινητικό….

  3. Ποπίτα Says:

    Tι να πώ… Υπέροχο «πάντρεμα»….

  4. alagrecque Says:

    @aggelos spyrou, elafini, popita : χαιρομαι που σας αρεσε …

  5. Giotavita Says:

    Και το ποστ ωραιο, βγαλμενο απο την ζωη και η «magnifica putanesca e vera Napolitana»

  6. alagrecque Says:

    @Giotavita, Grazie, sono felice che lo abbiate gradito, ηταν μια διαφορετικη προσεγγιση της μακαροναδας…

  7. taxwmataxanw Says:

    Δεύτερη αποστολή εξετελέσθη, alagrecque (dεύτερη μετά τον σολομό). Μόνο που δεν είχαμε αντσούγιες ούτε πράσινες ελίτσες. It’s OK όμως. Μας έφυγε και λίγο πιπέρι παραπάνω και έγινε το σώσε. Δεν είχαμε καλό κρασάκι 😦 κι έτσι το συνοδεύσαμε με νεράκι και κόκα-κόλα. Το κυριότερο είναι πως έφαγε και ο παππούς. Και αυτό, αγαπημένε μου alagrecque, είναι επίτευγμα… Γιατί είναι μεν μακαρονάς, αλλά η πιο extreme του συνταγή είναι με κιμά. Και ευχαριστήθηκε, γεγονός πολύ σημαντικό γι’ αυτά που περνάει τελευταία.
    Σ’ ευχαριστούμε οικογενειακώς

    (για την αντιγραφή aa-duck)

  8. taxwmataxanw Says:

    και κάτι άλλο, δεν ξέρω αν σε βρίσκει σύμφωνο, αλλά εμείς στην παλαβή μας duckοοικογένεια τρελαινόμαστε με την Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας για τα ζυμαρικά.
    φλκ

  9. alagrecque Says:

    @taxwmataxanw : Χαιρομαι διπλα που και ο παππους γευτηκε τις νοστιμιες σου. Οσο για την κεφαλογραβιερα την βρισκω υπεροχη (αν και λιγο πιο πικαντικη απο οσο πρεπει για μακαροναδες) και δεν εχω λογο να διαφωνησω με τη χρηση της (ή και την καταχρηση ακόμη 🙂 )

  10. Jelena Says:

    Hello! I thought the Puttanesca got the name because of the cheating wifes. When their husbands were gone (work), the wifes went and had their fun (you know what I mean), and still had the time to prepare a meal that is so quick and it tastes like something thats been cooking slowly on the stove for hours 😉

    I wish you a very Happy Easter and hope to see you Sunday!

    FILAKIA

  11. aa-duck Says:

    Καλή Ανάσταση 😉 σε σένα και την οικόγενειά σου, chef!

  12. david-santos Says:

    Hello, Alagrecque!
    Thanks for you work and have a good weekend.

  13. alagrecque Says:

    @aa-duck : καλη Ανασταση, ευτυχια και υπεροχες νοστιμιες 😉

    @david-santos : thanks a lot my friend, have a nice weekend too.

  14. dimitris-r Says:

    Α, καλά, πετύχατε μια ερωτική κατάβαση στον Άδη με μια εντέλει Αναστάσιμη συνταγή.
    Φταίω εγώ τώρα που δεν πιστεύω πως έφυγε έτσι η Μάντυ και επιθυμώ να θέσω τον δάκτυλον επί τον τύπον της ασφάλτου;
    Άντε και καλή Ανάληψη!

  15. alagrecque Says:

    @dimitris-r : Χριστος Ανεστη, Καλη Αναληψη, και ευχαριστω!

  16. σεφ-γκρέκο Says:

    Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό!

    …όλο το σύνολο. Λαι πολύ λίγα λέω. Δηλώνω, προκαταβολικά, ότι βρίσκεται στις επόμενες λασπ’επιλογές -αν και τα μακαρόνια θα τα βράσουμε al dente κι όχι μέχρι να λασπώσουν 😉

  17. alagrecque Says:

    @σεφ-γρεκο: με τιματε 🙂

Αφήστε απάντηση στον/στην σεφ-γκρέκο Ακύρωση απάντησης