Παιχνιδιαρα Μακαροναδα με Γυαλιστερες – Playful Linguine with clams – alle Vongole

Παιρνω πασα απο την Cruz del Sur και μπαινω κι εγω σ’αυτο το λογοπαιγνιο. Οι λεξεις : «Στάζει, αεροδρόμιο, καϊμάκι, φουστάνι, ιδέα».

Πριν λιγο καιρο σε ενα επαγγελματικο ταξιδι βρεθηκα καθηλωμενος λογω καθυστερησης αναχωρησης της πτησης μου για 6 ωρες στο αεροδρομιο Malpensa του Μιλανου. Αρχικα κανεις δεν ειχε την παραμικρη ιδεα ποση ωρα θα καθυστερουσαμε καθως η ωρα αναχωρησης αλλαζε συνεχως. Ευτυχως ειχα ηδη κοψει το καπνισμα κι ετσι δεν με ενιαζε που δεν επιτρεποταν πουθενα το καπνισμα. Τι να εκανα ομως τοσες ωρες εκει? Αποφασισα να γυρισω ολα τα μαγαζια και τα duty free. Μπηκα σε ενα καταστημα οπτικων και δοκιμασα ισαμε 50 ζευγαρια γυαλια ηλιου. Αγορασα ενα. Επειτα μπηκα σε αλλο ενα καταστημα με ρουχα και δοκιμαζα οτι εβρισκα. Παντελονια, μπλουζες, παπουτσια . Οχι φουστανι δεν εβαλα. Δεν ειχαν στο νουμερο μου.🙂 Τελικα μετα απο αρκετη ωρα δοκιμων κατεληξα να αγορασω μια ζωνη. Ειχα σπαταλησει ολες κι ολες 2 ωρες. Πηγα για ενα καφε. Κι οπως ημουν απορροφημενος να κοιταζω το μηχανακι του εσπρεσσο να σταζει σταγονα σταγονα τον καφε στο φλυτζανι, σκεφτηκα πως θα μπορουσε κι ο «ελληνικος» καφες να παρασκευαζεται ετσι, αλλα αμεσως αναρωτηθηκα αν θα ειχε και καιμακι. Νομιζω πως εμεις οι Ελληνες αρεσουμε αυτον τον καφε μονο γι’αυτο τον λογο. Το παχυ καιμακι. Οποτε ακυρη η σκεψη μου. Δυστυχως η ωρα δεν περνουσε ευκολα. Γνωστος κοσμος δεν υπηρχε για να ανταλλαξω εστω μια κουβεντα. Δεν ειχα παρει μαζι μου και το λαπ-τοπ για να παιξω ή να περιπλανηθω στο διαδικτυο. Τελικα πηρα ενα βιβλιο και ευτυχως απορροφηθηκα μεχρι να ερθει η ωρα της ανακοινωσης οτι η πτηση μου αναχωρει. Το μονο καλο απο αυτη την καθυστερηση ηταν οτι ειχα ψωνισει μερικα σακκουλακια με εκπληκτικα ζυμαρικα κι οταν γυρισα σπιτι μου εκανα μια πεντανοστιμη μακαροναδα με γυαλιστερες. Οι γυαλιστερες ειναι οστρακοειδη που τα αλιευω μονος μου στην παραλια του εξοχικου μας σπιτιου στη Χαλκιδικη. Το να αλιευω τις γυαλιστερες μου εμαθε μια φιλη. Βρισκονται παντα σε αμμωδη βυθο, περιπου 2 με 3 μετρα βαθος και τις ανακαλυπτεις απο τις 2 μικρες τρυπουλες που κανουν στην επιφανεια της αμμου για να φιλτραρουν το θαλασσινο νερο κι ετσι να τρεφονται. Κι ειναι αστειο που μολις τις πλησιαζεις αμεσως εξαφανιζονται κατω απο την αμμο. Φυσικα εχοντας εντοπισει το σημειο, το μονο που χρειαζεται ειναι να χωσεις το χερι εκει μεσα στην αμμο και να βγαλεις εξω την γυαλιστερη. Βεβαια υπαρχει κι ευκολοτερος τροπος απο αυτον. Στην αγορα υπαρχουν αρκετα ιχθυοπωλεια που πουλανε γυαλιστερες ή και κυδωνια που δινουν την ιδια εξαισια γευση στις μακαροναδες. Για ζυμαρικα σε αυτη τη συνταγη προτιμω τα linguini που ειναι σαν μακροστενες ταλιατελες, ομως γινονται το ιδιο και με σπαγκετι ή ταλιατελες. Απ’οπου κι αν ψαρεψετε τα δικα σας οστρακοειδη, το μονο που χρειαζονται ειναι να καθαριστουν απο την αμμο. Αυτη ειναι μια ευκολη διαδικασια και γινεται ως εξης. Βαζετε τα οστρακοειδη σας σε μια λεκανη γεματη με θαλασσινο νερο και τα αφηνετε ολη νυχτα μεχρι να βγαλουν την αμμο τους ή αν θελετε πιο γρηγορα , βαλτε νερο ισα που να τα σκεπαζει και αλλαξτε το 2-3 φορες σε διαστημα 2 ωρων περιπου. Αν τα αφησετε ολη νυχτα μπορειτε να προσθεσετε στο νερο μισο κουταλακι του γλυκου καλαμποκαλευρο. Με αυτο θα τραφουν τα οστρακοειδη και θα αποβαλλουν οποιαδηποτε ακαθαρσια απο τα στομαχια τους. Στην εσχατη των περιπτωσεων (που δεν την συνιστω) μπορειτε να χρησιμοποιησετε και κατεψυγμενα. Με αυτη την μακαροναδα ταιριαζει ενα δροσερο Chardonnay ή Viognier ή κι ενα Sauvignion. Προσωπικα εδω προτιμω το Chardonnay καθως επειδη το πιατο αυτο το τρωμε οταν ο καιρος ειναι καταλληλος για βουτιες οποτε το κρασι ταιριαζει αρκετα κρυο.

Για 2 ατομα
500 γρ. λινγκουινι ή αλλα ζυμαρικα
18 φρεσκες γυαλιστερες ή κυδωνια
1/2 φλ. λευκο ξηρο κρασι
1/4 φλ. ελαιολαδο
1 κ.σ. χυμο λεμονιου
3 σκ. σκορδο ψιλοκομμενο
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 κ.γ. θυμαρι φρεσκο ή ξηρο
1 πρεζα μπουκοβο

Βαζουμε το κρασι και τα οστρακα σε ενα μεγαλο τηγανι και τα βραζουμε. Τα αφηνουμε να αχνιστουν μεχρι να ανοιξουν. Πεταμε αυτα που δεν ανοιξαν και κραταμε το ζωμο και τα υπολοιπα οστρακα. Σε ενα αλλο τηγανι σε μεσαια ενταση, βαζουμε το ελαιολαδο και σωταρουμε το σκορδο και το κρεμμυδι μεχρι να ροδισουν. Προσθετουμε το ζωμο (κρασιου και οστρακων) , το μπουκοβο και το χυμο λεμονιου. Ανεβαζουμε την ενταση και μολις παρει βραση το μιγμα μας χαμηλωνουμε την ενταση για να σιγοβρασει.
Προσθετουμε τα οστρακα και το θυμαρι. Σκεπαζουμε και αφηνουμε να σιγοβρασει για 10 λεπτα ή και λιγο παραπανω. Στο μεταξυ, σε μια μεγαλη κατσαρολα βραζουμε νερο και μαγειρευουμε τα ζυμαρικα al dente. Στραγγιζουμε τα ζυμαρικα και τα βαζουμε σε πιατελα. Περιχυνουμε με λιγο ελαιολαδο, πασπαλιζουμε με κοκκινο πιπερι και ανακατευουμε. Ριχνουμε απο πανω το μιγμα με τα οστρακα και σερβιρουμε αμεσως.

—————-

Cruz del Sur challenged me into this word game with the following words : dripping, airport, froth, dress, idea.

A while ago on a business trip I was stuck at Malpensa airport for 6 hours due to a flight delay. Initially none had event the faintest idea how long it would take us since the departure schedule was constantly changing. Luckily I had already given up smoking so I didn’t mind that it was forbidden. What would I do though all those hours. I decided to go shopping at all those duty free stores. I entered an optician’s shop and tried around 50 different pairs of sunglasses. I even bought one pair. Then I went to another shop with clothes and tried on everything I could find. Pants, trousers, shirts, shoes. No i didn’t try any dress. They didn’t have any on my size.🙂 Finally after a long time I ended up buying a belt. It was a mere waste of 2 hours only. Went for coffee.And I was staring at the coffee machine that was dripping coffee drop after drop in the cup, and I thought that even «greek» coffee could be prepared this way, but I immediately wondered if it would provide tha characteristic froth that we Greeks like so much in that coffee. So off went the idea. Unfortunately time was not so easy to go by. I knew nobody there to discuss even. I hadn’t had my laptop with me to play anything or surf the net. So I bought a book and got carried away with it until it was time to leave. The only good thing with this delay was that I bought some bags of exquisite pasta, so when I got home I cooked a delicious dish with clams. I dive for my own clams at the beach of our country house. That was something that a girfriend of mine taught me how to. You can find clams hiding in a sandy sea bottom in a depth of 2 to 3 meters, and you can discover them by those two little holes that they make at the sand surface in order to feed. It’s really funny when you go near them that they immediately shut and hide. But since you have located the spot it’s really easy to shove your hand on that place and dig them out. The easiest way though is to buy them from the local market. For this recipe I prefer linguini which is a classic italian dish «linguini con vongole» but you can go for spaghetti or tagliatelle and they will be equally delicious. Wherever you finally buy your clams all they need is to purged from their sand. This is quite an easy procedure. Put the clams in a large bowl filled with sea water and let them stand overnight. If you are in a hurry you can add sea water just enough to cover them and change the water 2-3 times in a total period of at least 2 hours. If you let them stand overnight you can add a tsp of cornmeal which will feed the clams and thus force them to empty their stomachs of any dirt. FInally, if you wish (I personally do not recommend that) you can use deep frozen clams that you will find in a supermarket. This dish goes well with a cold Chardonnay or Viognier or even a Sauvignon, but I rather like the Chardonnay here since I dive for clams in the summer when the waters are warm enough so the wine needs to be as cool as possible.

for 2 people
500 gr. linguine or other pasta
18 fresh clams
1/2 cup white wine
1/4 cup olive oil
1 tbs lemon juice
3 cloves garlic chopped
1 onion chopped
1 tsp thyme leaves
1 pinch red pepper flakes

Put the wine and clams in a large skillet and bring to a boil. Let them steam until they open. Discard those that haven’t opened and keep the rest of the clams aside as well as the wine liquid. Put olive oil on medium heat in another skillet. Saute the garlic and onion, until the onion begins to brown. Add the wine and clams liquid, red pepper flakes, and the lemon juice to skillet. Raise heat to medium high, bringing to a boil, then bring heat back to medium-low to simmer.
Add the clams, and thyme. Cover skillet and let simmer for 10 minutes or more. Meanwhile, bring large pot of water to boil. Cook linguine al dente, approximately 10 minutes. Drain cooked pasta and place in a serving bowl. Drizzle with olive oil over the cooked pasta, sprinkle a little red pepper, and toss. Add skillet mixture to tossed pasta and serve immediately.Kali oreksi.

AddThis Social Bookmark Button

5 Σχόλια to “Παιχνιδιαρα Μακαροναδα με Γυαλιστερες – Playful Linguine with clams – alle Vongole”

  1. Citronella Says:

    Φοβερό το δέσιμο (και μάλιστα διαβάζοντάς το την ώρα που έπινα τον καφέ μου, εκτίμησα δεόντως την αναφορά στο καϊμάκι!).

    Για τις γυαλιστερές δεν μπορώ να πω τίποτα παρά ..ευχαριστώ:)

  2. Peter Says:

    Excellent dish Achillea, I enjoy mydia and gialysteres too…viva Halkidiki.

    For preparing mussels or clams, I leave them in the fridge for up to a day and 30 minutes before cooking them, transfer them to «glyko nero» with some flower…they will breathe AND expel their sand and the sand sticks to the flour and sinks to the bottom of the bowl.

  3. alagrecque Says:

    @Peter, I do almost the same as I mention above but that’s another trick and I am going to apply it the forthcoming weekend as I am planning on diving for some gialisteres😉

  4. Peter Says:

    When I’m there…you have to show me how to dive for them, then we eat!

  5. alagrecque Says:

    @Peter, ok😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: