Εξοχικο Τσουρεκι με Κουμ Κουατ – Country Sweet Loaf with Kumquats

garden

Οπως ανεφερα σε προηγουμενο post τα κουμ κουατ τα ανακαλυψα σε ενα οικογενεικο Πασχαλιατικο ταξιδι στην Κερκυρα. Οταν πριν μερικα χρονια αποκτησαμε εξοχικο σπιτι, ενα απο τα πρωτα δεντρακια που φυτεψαμε ηταν ενας θαμνος κουμ-κουατ. Ο οποιος ευδοκιμησε και μαλιστα γεμισε με καρπους την επομενη κιολας χρονια. Το εξοχικο που αποκτησαμε ηταν ουσιαστικα ενα σχεδον εγκαταλελλειμενο οικισμα, σε ενα απεριποιητο οικοπεδο, που οι πρωην ιδιοκτητες φυτευαν περιστασιακα ντοματες και διαφορα ζαρζαβατικα. Η μητερα μου κι εγω, λατρεις των λουλουδιων, αποφασισαμε πως ο κηπος θα γινοταν καλλωπιστικος και στρωθηκαμε στη δουλεια. Δεν μπορω να περιγραψω το ποσο πραγματικα κουραστηκαμε ολοι προκειμενου να συνεφερουμε αυτο το οικοπεδο και να το μεταμορφωσουμε σε ενα παραδεισενιο μικρο κηπο. Οταν λοιπον γεμισε καρπους το δεντρακι με τα κουμ κουατ μας, τα μαζεψαμε και τα γλασαραμε για το τσουρεκι που δεν ηταν αμιγως Πασχαλινο αλλα μπορει καλλιστα να γινει. Ειναι μια διαφορετικη και πρωτοτυπη εκδοχη για τσουρεκι που μπορειτε να σερβιρετε και σαν γλυκισμα συνοδειας τσαγιου ή καφε.Να συμπληρωσω βεβαια πως δεν σας υποχρεωνει κανεις να κανετε τα δικα σας γλασε, μπορειτε να αντικαταστησετε τα κουμ κουατ με φρουι γλασε ετοιμα ή ακομη και με κοντιτα. Φυσικα και παλι μπορειτε να δειτε κι αλλες Πασχαλινες συνταγες στο blog της παθιασμενης μαγειρισσας

tsoureki

500 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις
100 γρ. βουτυρο
70 γρ. ζαχαρη
1 φακ. μαγια (σκονη)
4 κ.σ. γαλα χλιαρο
3 αυγα
1 κ.σ. λικερ γκραν μαρνιε ή κουαντρο
50 γρ. σοκολατα κουβερτουρα σε κομματακια
1/2 κ.γ. μαχλεπι κοπανισμενο

Για το αλειμμα
1 κροκος αυγου χτυπημενος με 1 κ.σ. νερο
2 κ.σ. ζαχαρη

Για τα κουμ-κουατ γλασε
200 γρ. κουμ-κουατ φρεσκα
120 γρ. ζαχαρη
50 γρ. ζαχαρη αχνη

Προθερμαινουμε το φουρνο στους 250 C. Κοβουμε τα κουμ-κουατ σε φετες και καθαριζουμε απο τυχον κουκουτσια. Τα βαζουμε σε ενα ταψι και τα ψηνουμε για 5-8 λεπτα μεχρι να στεγνωσουν. Βαζουμε σε μια κατσαρολα τη ζαχαρη με 200 γρ. νερο και φτιαχνουμε ενα σιροπι σε δυνατο βρασμο. Το σιροπι ειναι ετοιμο οταν ριξουμε μια σταγονα του σε κρυο νερο και γινει σκληρη και ευθραστη. Πασπαλιζουμε ενα πιατο με τη μιση αχνη ζαχαρη. Με μια τρυπητη κουταλα βουταμε τα κουμ-κουατ στο σιροπι, τα ανακατευουμε τα στραγγιζουμε και τα ακουμπαμε στο πιατο με την αχνη ζαχαρη.Τα πασπαλιζουμε με την υπολοιπη αχνη ζαχαρη και τα αφηνουμε να κρυωσουν εντελως μεχρι να τα χρησιμοποιησουμε.
Διαλυουμε τη μαγια σε 2 κ.σ. χλιαρο γαλα. Προσθετουμε 1 κ.γ. ζαχαρη και αφηνουμε το μιγμα να «δεσει» για 15 λεπτα. Στο μεταξυ χτυπαμε στο μιξερ, το βουτυρο με την υπολοιπη ζαχαρη μεχρι να αφρατεψει και ριχνουμε επειτα τα αυγα ενα ενα συνεχιζοντας το χτυπημα. Κοσκινιζουμε το αλευρι μαζι με το μαχλεπι και τα ενσωματωνουμε απαλα και σε μικρες ποσοτητες στο μιγμα με το βουτυρο και τα αυγα. Επειτα προσθετουμε τη μαγια, το λικερ και το υπολοιπο γαλα. Ζυμωνουμε μεχρι να γινει η ζυμη μας λεια και ελαστικη. Βαζουμε τη ζυμη σε βουτυρωμενο μπωλ, σκεπαζουμε με υγρη πετσετα και την αφηνουμε σε ζεστο μερος για 1 ωρα και 30 λεπτα μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. Ζυμωνουμε τη ζυμη σκορπιζοντας ενδιαμεσα τα γλασαρισμενα κουμ-κουατ και τα κομματια σοκολατας. Πλαθουμε κυλινδρικα κορδονια και σχηματιζουμε κουλουρες ή πλεξουδες. Τοποθετουμε τα τσουρεκια σε βουτυρωμενο ταψι και στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι. Αφηνουμε να φουσκωσουν και παλι τα τσουρεκια μας για 2 ωρες. Αλειφουμε τα τσουρεκια με το αυγο, πασπαλιζουμε με ζαχαρη και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 190 C. για 35 λεπτα περιπου.

——————-

garden view right side

As I mentioned in a previous post, I had discovered kumquats on a family Easter trip to Corfu. When a few years back our family bought a country house, one of the first trees we planted was a kumquat shrub. Which flourished and gave lots of fruits the very next year. The cottage we bought was actually an almost abandoned house, in a sloppy site, where the previous owners used to plant occasionaly tomatoes and other kind of vegetables. My mother and I , both worshippers of flowers, decided that this would become a garden and started working towards that direction immediately.I can’t even describe, how tiring it was for all of us, in order to revive the site and transform it into a small paradise. So, when our shrub gave us the kumquats, we picked them and glazed them for our loaf, that wasn’t exactly Easter originated, but can certainly become one. It’s a different and original version for «tsoureki» that can be served as side pastry for tea or coffee. Ι should add here that is not necessary to make your own glazed kumquats, you can substitute them with ready made candied fruits. And there are even more recipes for Easter at the Passionate Cook’s blog with the theme : Waiter there’s something in my… Easter Basket
500 gr. all purpose flour
100 gr. butter
70 gr. sugar
8 gr. dried yeast
4 tbs warm milk
3 eggs
1 tbs grand marnier or cointreau liquor
50 gr. dark chocolate diced
1/2 tsp mahleb crushed

For brushing the loaves
1 egg yolk beaten with 1 tbs water
2 tbs sugar

For the glazed kumquats
200 gr. kumquats
120 gr. sugar
50 gr. confectioner’s sugar

Preheat the oven at 250 C. Wash and cut the kumquats in slices and discard any seeds you may find. Put them in an oven dish and bake them for 5-8 mins. untile they are dry. Put the sugar in a casserole with 200 gr. water and boil until one drop of this mixture when it falls into cold water freezes immediately and becomes hard and fragile. Sprinkle one plate with half of the confectioners sugar. With a skimmer, dip the kumquats in the sirop, stir them, drain them and put them on the plate with the sugar. Sprinkle with the rest of the sugar and let them cool till when we will use them for our loaves.
Melt the yeast with 2 tbs warm milk. Add 1 tsp of sugar and let the yeast ferment for 15 mins. Meanwhile in a food processor work the butter and sugar until foamy, then add the eggs one after another, while beating. Sift the flour with the mahleb and fold it in small quantities in the butter/eggs mixture. Add the yeast, the liquor and the remaining milk. Knead the dough until it becomes smooth and elastic. Place it in a greased bowl, cover with a wet towel and let it rise in a warm place for 1 hour and 30 mins. until it has doubled its size. Work the dough spreading in between the kumquat slices and the chocolate pieces. Form cylindrical cords and shape them into rounds or braids. Place them in a greased oven dish and let them rise for 2 hours. Brush them with the beaten egg, sprinkle with the sugar on top and bake them in a preheated oven, at 190 C. for 35 mins.

AddThis Social Bookmark Button

13 Σχόλια to “Εξοχικο Τσουρεκι με Κουμ Κουατ – Country Sweet Loaf with Kumquats”

  1. Giotavita Says:

    Υπεροχος ο κηπος,μ’αρεσει το κουμ -κουατ σαν λικερ και…. βαζω μπρος τις συνταγες σου.Εκτος απο την θυμωμενη σαλτσα που την κανω λιγο διαφορετικα,αλλα θα δοκιμασω και την δικη σου….. Ποιος ξερει?μπορει ναναι καλυτερη!!!!!

  2. alagrecque Says:

    @Giotavita : Καλη επιτυχια🙂

  3. μούργος Says:

    με γιες!
    ομορφηναν και αλλο οι συνταγες σας!!

  4. alagrecque Says:

    με ρσι!

  5. Citronella Says:

    Πανέμορφες εικόνες. Η κόντιτα μού θύμισε το αγαπημένο μου παγωτό μικρή : κασάτο σε μακρόστενες φόρμες, μια στρώση σοκολάτα μια βανίλια και στην μέση σαντιγύ (μάλλον) με κόντιτα. Το θυμάμαι ακόμα τυλιγμένο στο λεπτό άσπρο χαρτί, να το κόβουμε φέτες. Δυστυχώς το ζαχαροπλαστείο έκλεισε εδώ και χρόνια.
    Το τσουρέκι θα το δοκιμάσω σίγουρα : κουμ κουάτ, γκραν μαρνιέ + σοκολάτα!:)

  6. Christine Says:

    Yiasou: Your garden is absolutely delightful ~ an earthly paradise. I’m afraid that Tsourekia are somewhat too ambitious for me this year – this year I’ll be making my mom’s special ravani and koulourakia (for which she always used yogurt).

  7. alagrecque Says:

    @ Citronella : Ευχαριστω. Καλη επιτυχια με τα τσουρεκια σου
    @Christine : Thnx for the kind words, I wish you all the best and good luck with whatever you decide to prepare. And yes yogurt is an ingredient that is used a lot in making koulourakia🙂

  8. Dimitris-r Says:

    Όπως συνήθως συμβαίνει, σας πέτυχα τυχαία. Ούτε που θυμάμαι πως και από πού ήρθα εδώ.
    Είστε μια ωραία μυρωδάτη ατμόσφαιρα.
    Σας καλοσορίζω λοιπόν στη γειτονιά ως …αρχαιότερος!

  9. alagrecque Says:

    @Dimitris-r : Ευχαριστω εκ βαθους καρδιας για τα πολυτιμα λογια-ευχες.

  10. γιώργος Says:

    υπέροχες οι συνταγές…
    χαίρομαι που υπάρχει ένα τέτοιο blog…
    να είσαι καλά…

    την καλημέρα μου…

  11. alagrecque Says:

    Καλημερα και σε σενα , ευχαριστω🙂

  12. Pille Says:

    How lovely! I’ve made tsoureki for the two previous Easter holidays, as I used to have a Greek boyfriend. I no longer do (yet I’ve still got a great Greek friend, of course:), but I think I’ll still make a tsoureki – it’s such a great-tasting bread using such great spices (I used both mechlepe and mastic in mine)

  13. alagrecque Says:

    @Pille : I am so glad for the tradition that you keep, as well as for the valuable friendship, yes machlepe and mastic are traditional ingredients of tsoureki, I also use them but not in this recipe since the kum kuats need not be overlaped with the intense flavour. Happy Easter Holidays🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: