To τραυματισμενο Τσουρεκι με τη Σοκολατενια πλεξουδα – The injured Easter Loaf with the Chocolate braid

Η μητερα μου ειναι ενας απο τους πιο θαρραλεους ανθρωπους που εχω γνωρισει και θα μπορουσε να ειναι υποδειγμα για πολλους. Οταν γεννηθηκε ο γιατρος που ξεγεννησε τη γιαγια μου, επιασε τη μητερα μου, νεογεννητο βρεφος, απο το ενα ποδι μονο -μεγα λαθος- με συνεπεια να βγει το ποδι της απο τη θεση του. Δυστυχως κανεις δεν το αντιληφθηκε παρα μονο οταν η μητερα μου ηταν ηδη 3 χρονων. Την δεκαετια του 40 αλλα και του 50 η ιατρικη στην Ελλαδα δεν ηταν στα σημερινα επιπεδα, και φυσικα κανεις δεν εδινε μεγαλα ποσοστα επιτυχιας σε μια τετοια εγχειριση. Φυσικα η μητερα μου εμεινε κουτση απο το ενα ποδι χωρις ομως αυτο να της στερησει τελικα κατι απο τη ζωη της. Παντρευτηκε, εκανε 3 παιδια που μας μεγαλωσαν μαζι με τον πατερα μας, σε ενα σπιτι παντα αστραφτερα καθαρο, που μοσχοβολουσε παντα φρεσκομαγειρεμενα και πεντανοστιμα φαγητα αλλα και πολυ συχνα με διαφορα γλυκα. Ειδικα στις γιορτες η κουζινα γεμιζε με ταψια απο διαφορα γλυκα, κεηκ, τσουρεκια ή μελομακαρονα, καθε τι αναλογα με την εποχη. Περυσι δυστυχως μετα απο ενα ατυχημα, η μητερα μου εσπασε το αριστερο της χερι με αποτελεσμα να μη μπορει φυσικα να ζυμωσει τσουρεκια για το Πασχα. Τοτε μου ζητησε αν μπορω να κανω εγω τα παραδοσιακα μας τσουρεκια. Εννοειται πως δεχτηκα με χαρα. Ομως δεν θα μπορουσα να μην βαλω τη δικη μου πινελια. Παραδοσιακο τσουρεκι μεν αλλα γεμιστο. Το αποτελεσμα ηταν να ενταξουμε τελικα τα γεμιστα τσουρεκια στα ετησια παραδοσιακα γλυκισματα μας. Και φετος η μητερα μου, ηδη μου ζητησε να κανω τα γεμιστα τσουρεκια για το Πασχα. Φυσικα ενα τετοιο τσουρεκι δεν ειναι απαραιτητο να το γευεται κανεις μονο σε περιοδο γιορτων. Προτεινω να το παρασκευαζει κανεις οσο πιο συχνα μπορει γιατι σιγουρα τα παιδια -μικρα και μεγαλα- θα το βρουν εξαισιο για πρωινο αλλα και για απογευματινο. Μια και τα τσουρεκια ειναι παραδοσιακα γλυκισματα στην Ελλαδα, υπαρχουν αρκετα και σε αλλα μερη του κοσμου. Πολλα απο αυτα θα παρουσιαστουν εδω. Το blog του passionate cook διοργανωνει μια «ημεριδα» με θεμα «Γκαρσον, εχω κατι μεσα στο… Πασχαλινο μου καλαθι». Αξιζει να το δειτε… Κι αν θελετε εχω ετοιμασει κι αλλη μια συνταγη που θα τη βρειτε εδω

easter loaf

Υλικα για 2 τσουρεκια
40 γρ. μαγια
1/2 φλ. γαλα ή νερο χλιαρο

2 1/2 φλ. γαλα
3 1/2 ΦΛ. ζαχαρη
2 κιλα αλευρι
1 3/4 φλ. βουτυρο
10 αυγα και 1 για το αλειμμα
1/4 κ.γ.μαχλεπι κοπανισμενο
1/4 κ.γ. μαστιχα κοπανισμενη
1/8 κ.γ. αλατι

Για τη γεμιση
100 γρ. καρυδια κοπανισμενα
2 κ.σ. μαρμελαδα απο φρουτα του δασους
ξυσμα απο ενα πορτοκαλι
100 γρ. κουβερτουρα σε κομματια
1/2 κ.γ. κανελλα σκονη
1/2 κ.γ. γαρυφαλλο σκονη

Για το γλασο σοκολατας
100 γρ. κουβερτουρα (52% κακαο)
100 γρ. βουτυρο
8 κ.σ. ζαχαρη αχνη
6 κ.σ. κρεμα γαλακτος

Διαλυουμε τη μαγια μεσα στο 1/2 φλ.χλιαρο γαλα ή νερο. Βραζουμε το υπολοιπο γαλα με το βουτυρο, τη ζαχαρη και το αλατι. Ανακατευουμε και αποσυρουμε απο τη φωτια. Το αφηνουμε να χλιαρυνει. Ριχνουμε μεσα τη διαλυμενη μαγια και ανακατευουμε. Επειτα ριχνουμε το μισο αλευρι και τα αυγα χτυπημενα. Ανακατευουμε καλα το μιγμα και ριχνουμε το υπολοιπο αλευρι, τη μαστιχα και το μαχλεπι. Βαζουμε τη ζυμη σε αλευρωμενη επιφανεια και ζυμωνουμε για 8-10 λεπτα ωσπου να αποκτησουμε μια ελαστικη και απαλη ζυμη.Την τοποθετουμε σε ενα μεγαλο βουτυρωμενο μπωλ, σκεπαζουμε με μια βρεγμενη πετσετα και αφηνουμε σε ζεστο μερος για 3 ωρες μεχρι να διπλασιαστει ο ογκος της.
Ανακατευουμε τα υλικα της γεμισης. Ξαναζυμωνουμε ελαφρα τη ζυμη μας, τη χωριζουμε στα δυο, και μετα καθε κομματι το χωριζουμε στα 3. Πλαθουμε μπαστουνια απο το καθε κομματι και τα πλαταινουμε. Μοιραζουμε τη γεμιση και τα ρολαρουμε ωστε να γινουν σαν γεμιστα λουκανικα. Παιρνουμε τα 3 κομματια και πλαθουμε πλεξουδα. Βαζουμε τα τσουρεκια μας σε ταψι και τα αφηνουμε να φουσκωσουν για 1 ωρα. Τα αλειφουμε με αυγο χτυπημενο με 1 κ.σ. νερο και τα ψηνουμε στους 180 C. για 35-40 λεπτα. Τα αφηνουμε να κρυωσουν ενω στο μεταξυ ετοιμαζουμε το γλασο. Σε ενα κατσαρολακι διαλυουμε ολα τα υλικα σε χαμηλη φωτια και ανακατευουμε συνεχως μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα. Περιχυνουμε τα τσουρεκια με το γλασο και στολιζουμε με κοπανισμενα καρυδια.

———–

My mother is one of the most courageous persons I have ever met and she could have been a bright example to a lot of us. When she was born, the doctor who helped my grandmother give birth, he held my mother, a newly born infant, by only one leg -big mistake- and as a result her leg was dislocated from its natural position. Unfortunately nobody realized that until after my mother was 3 years old already. Back then in the 40’s and 50’s medicine in Greece was not up to nowadays standards therefore noone could guarantee a succesful surgical operation. My mother naturally limped through all her life without any consequences though. She got married, gave birth to 3 children and she along with my father raised us, in a house everclean and shiny, overwhelmed with the smells of freshly cooked dishes and quite often with sweet smells of pastries, cakes and traditional sweets, according to the season. Last year, unfortunately my mother had a small accident which cost her a broken arm and she was unable to prepare the traditional Easter Tsourekia (twisted loaves). She then asked me If I could oblige her by making them myself. I happily complied. But I couldn’t just do without adding my personal touch. Traditional sure but stuffed. The outcome was that now these loaves are considered to be the new tradition for Easter in our family. My mother has already asked to prepare the tsourekia for the upcoming Easter. Such a delicacy though doesn’t have to wait to be prepared only during festive occasions. I suggest that you prepare it as often as you can since it can be an excellent breakfast or supper treat.Since Tsourekia are traditional deserts in Greece, there are still many more thatyou can find here. The passionate cook blog is holding an instalment with the theme : «Waiter, there’s something in my… Easter basket». It’s worth taking a look. And there is yet another recipe of mine that you can find here

Ingrediends for 2 loaves
40 gr. active yeast
1/2 cup warm milk or water

2 1/2 cups milk
3 1/2 cups sugar
2 kilos flour
1 3/4 cup butter
10 eggs plus one extra for coating
1/4 tsp mahleb ground
1/4 tsp mastic ground
1/8 tsp salt

For the stuffing
100 gr. walnuts crushed
2 tbs marmelade from forest fruits
zest of one orange
100 gr. dark chocolate in small pieces
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground clove

For the glaze
100 gr. dark chocolate (52% cocoa)
100 gr. butter
8 tbs confectioner’s sugar
6 tbs milk cream

We melt the yeast in the 1/2 cup of warm water or milk. Boil the remaining milk with the butter, sugar and salt. Stir ,remove from heat and let it cool down. Fold in the dilluted yeast mixture. Then pour in half of the flour and the eggs that you have lightly beaten. Stir well and add the remaining flour, mastic and mahleb. Turn out the pastry on a floured surface and work for 8-10 mins. until you reach a dough that is elastic and smooth. Place it in a greased large bowl, covered with a wet towel, in a warm place, for 3 hours until it doubles its size.
Mix the ingredients for the stuffing. Work the dough a little more, split it in half, then split each piece in 3 smaller pieces. Make long rolls of each piece and then flatten them with your palms. Spoon the stuffing on all 6 pieces and roll them each in such a way that they look like stuffed sausages. Take the 3 pieces and weave them as a braid. Place both braids in a large greased oven dish and let them raise for 1 hour. Coat them with the egg that you have beaten with a 1 tbs of water and bake them in a preheated oven at 180 .C for 35-40 mins. Let them cool down while you prepare the glaze. In a heavy saucepan over low heat we melt the ingredients and stir until we reach a smooth mixture. Cover the tsourekia with the glaze and top with some crushed walnuts.

AddThis Social Bookmark Button

Ένα Σχόλιο to “To τραυματισμενο Τσουρεκι με τη Σοκολατενια πλεξουδα – The injured Easter Loaf with the Chocolate braid”

  1. johanna Says:

    good on you… starting new traditions in the family! your braid sounds wonderful! i have never been good with yeast doughs, but have been longing to try and easter tradition from central europe, where we make braided brioches. maybe this year!
    thanks for joining in the fun!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: