Το κρυμμενο Γιουβετσι με τις Γαριδες – The hidden Prawns’ Giouvetsi

Τις περισσοτερες φορες ειμαστε αναγκασμενοι να δεχτουμε μια αληθεια ειτε επειδη την ακουμε ειτε επειδη δεν θελουμε να ακουσουμε κατι αλλο που δεν θα μας αρεσει. Παρ’ολα αυτα η αληθεια ειναι παντα εκει, με μικρες δοσεις καθε φορα ερχεται, κρυμμενη μεσα σε «αθωες» μικρες φρασεις, που οι αλλοι μας λενε χωρις να αντιλαμβανονται οτι ακουσια εκμυστηρευονται τα μυστικα τους. Το κακο βεβαια σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι οτι ερχομαστε αντιμετωποι με αυτη την αληθεια καποτε και τοτε επειδη ακριβως αναρωτιομαστε τι πηγε στραβα, κανουμε αναδρομες στο παρελθον κι ολοενα ανακαλυπτουμε τα νοηματα πισω απο τις λεξεις, κλειδια που ανοιγουν τα σεντουκια με τα αραχνιασμενα μυστικα. Ετσι, ψαχνοντας μια μερα στα συρταρια μου βρηκα ενα παλιο τεφτερι της μητερας μου που μοσχοβολουσε ολες αυτες τις συνταγες που μας αραδιαζε καθημερινα στο τραπεζι οσο ειμασταν μικρα παιδια. Εκει μεσα, ευτυχως οχι αραχνιασμενη, βρηκα τη μυστικη συνταγη για τις γαριδες γιουβετσι. Ειναι φορες που η μυρωδια ενος αγαπημενου φαγητου που αναπολεις, σε πλημμυριζει σαν να το μαγειρευει καποιος εκεινη τη στιγμη καπου εκει κοντα σου. Ετσι ενιωσα μολις ανοιξα το παλιο τετραδιο. Δυστυχως δεν ειναι ολες οι αναμνησεις μας ομορφες, γι αυτο και προτιμω τις συνταγες απο ολες τις αλλες ιστοριες. Τουλαχιστον αυτες παντα μας ευφραινουν.

prawns giouvetsi

1 κιλο γαριδες
1 κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1/2 φλ. ελαιολαδο
1 φλ. κρεμμυδακια φρεσκα ψιλοκομμενα
2 σκελιδες σκορδο
2 φλ. ντοματες ξεφλουδισμενες, ξεσποριασμενες και κομμενες σε κυβους ή χυμο ντοματας
1 κ.σ. ντοματοπελτε
1/2 φλ. ξηρο λευκο κρασι
1/4 φλ. μαιντανο
1/2 κ.γ. ριγανη
αλατι και πιπερι
1/2 κ.γ. κολιανδρο (σκονη)
250 γρ. κριθαρακι
150 γρ. φετα
150 γρ. κεφαλοτυρι ή regato

Καθαριζουμε τις γαριδες απο το κελυφος τους αφηνοντας αθικτη την ουρα. Βγαζουμε τις ακαθαρσιες και ξεπλενουμε. Τις σκουπιζουμε με απορροφητικο χαρτι και τις βαζουμε στο ψυγειο μεχρι να τις χρειαστουμε. Σε μια κατσαρολα βραζουμε τα κεφαλια απο τις γαριδες για 3 λεπτα. Στραγγιζουμε και κραταμε το νερο μεσα στο οποιο βραζουμε το κριθαρακι al dente. Στραγγιζουμε και κραταμε στην ακρη. Σε ενα τηγανι σωταρουμε το κρεμμυδι μεχρι να γινει διαφανο, προσθετουμε τα κρεμμυδακια το σκορδο και συνεχιζουμε το σωταρισμα για 2 λεπτα ακομη. Προσθετουμε τις ντοματες, το κρασι, τον μαιντανο, ριγανη, αλατι και πιπερι και τον κολιανδρο. Σκεπαζουμε και σιγοβραζουμε για 30 λεπτα μεχρι να πηξει η σαλτσα μας. Μοιραζουμε τη μιση απο τη σαλτσα σε 6 ατομικα πηλινα σκευη ή σε ενα μεγαλο ταψι. Βαζουμε απο πανω το κριθαρακι. Προσθετουμε τις γαριδες και την υπολοιπη σαλτσα. Ριχνουμε απο πανω τα τριμμενα τυρια και ψηνουμε στο φουρνο στους 250 C. για 12-15 λεπτα μεχρι να ροδισουν οι γαριδες και να πιασουν κρουστα τα τυρια. Πασπαλιζουμε με μαιντανο και σερβιρουμε.

——————

Most of the time we are obliged to accept a truth either because we hear it or because we don’t want to hear something that we won’t like. Nonetheless the truth is always there, coming in small portions, hidden under «innocent» little phrases, that the others tell us without realizing that they unintentionally reveal their secrets. The bad thing though is that eventually we come across with that truth and then just because we wonder what went wrong, we throwback at our past and discover the meanings behind the words, like keys that open the chests with the spidery secrets. Just like that, one day while I was going through my drawers I found an old notebook of my mother’s that was so full of fragrancies of all those recipes she would prepare daily for us while we were children. And there it was, not spidery though🙂 , the secret recipe for garides (prawns) giouvetsi. Sometimes the smell of a favorite dish that one may recollect, fills him up as if someone nearby was cooking it on that exact moment. That’s how I felt when I opened that old notebook. Unfortunately not all memories are as nice, that is why I prefer the recipes to the other stories. At least they always delight us.

1 kg. large prawns
1 onion
1/2 cup olive oil
1 cup chopped spring onions
2 garlic cloves
2 cups chopped, peeled and deseeded tomatoes or tomato juice
1 tbs tomato puree
1/2 cup dry white wine
1/4 cup chopped parsley
1/2 tsp oregano
salt and pepper
1/2 tsp ground coriander
250 γρ. barley-shaped pasta
150 gr. feta cheese
150 gr. kefalotiri or regato

Shell prawns, leaving last segment of the tail intact. De-vein and rinse. Drain and dry with paper towels and refrigerate until required. In a large pot boil the heads of the prawns. Strain and keep the liquid, which then you bring to a boil and put the pasta in it. Boil al dente, strain and keep aside. In a pan gently fry onion in oil until transparent, add spring onion and garlic and cook 2 minutes longer. Add tomatoes, wine, most of the parsley, oregano, salt and pepper and coriander. Cover and simmer gently for 30 minutes until thick. Spoon half of the tomato sauce into 6 individual oven dishes or 1 large oven dish. Add the pasta and prawns and spoon remaining sauce over them. Sprinkle on top with the cheeses. Cook in a very hot oven at 250 C. for 12-15 minutes until prawns are pink and the cheeses melted and lightly browned. Sprinkle with remaining parsley and serve immediately as a first course.

Digg!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: