Ταρτα ανω-κατω – Upside down Tart – Tarte Tatin

Μια απο τις ωραιοτερες μυρωδιες που μπορει να συναντησει κανεις σε οποιο δρομο του Παρισιου κι αν βρισκεται ειναι αυτη της καραμελας και της βανιλιας. Κρουασαν, ταρτελετες και ταρτες αραδιασμενες σε διαφορα μαγαζια σαν σειρηνες σε προσκαλουν σαν αλλος Οδυσσεας να μπεις και να υποκυψεις στον πειρασμο και να γευτεις τα παντα. Το ποσο ευκολο βεβαια ειναι να αποκτησει κανεις αυτη τη μοσχοβολια στο σπιτι του δεν το ηξερα μεχρι που αποφασισα να φτιαξω την πασιγνωστη ταρτα τατεν. Η ιστορια αυτης της ταρτας ξεκινα απο το ξενοδοχειο των αδελφων Τατεν, στα τελη του 19ου αιωνα, οταν μια μερα η μεγαλυτερη αδελφη απο τις 2, η Στεφανι, ειτε επειδη ηταν ερωτευμενη, ειτε επειδη ειχε πολυ δουλεια, ξεχασε να βαλει την ζυμη στην αρχη της ταρτας και την εβαλε στο τελος. Η επιτυχια της ταρτας αυτης ηταν τοση που μεχρι και σημερα εχει μεινει ανεπαφη στο χρονο και την παρασκευαζουν σε ολα τα μερη του κοσμου. Πιστεψτε με ειναι τοσο ευκολη και τοσο νοστιμη που δεν θα καταλαβετε για ποτε την φτιαξατε. Κανονικα η βαση της ταρτας ειναι απο ζυμη μπριζε ομως γινεται το ιδιο νοστιμη -και ευκολοτερα- με ετοιμη ζυμη σφολιατας. Το μοναδικο σημειο που χρειαζεται προσοχη ειναι να μην καει η καραμελα στην αρχη και να μη σας πεσει η ταρτα απο το ταψακι οταν την αναποδογυριζετε.

150 γρ. βουτυρο
125 γρ. ζαχαρη αχνη
1 κιλο μηλα
250 γρ. ζυμη σφολιατα ή μπριζε
1 κ.γ. βανιλια

Σε ενα ταψι με ψηλα σχετικα τοιχωματα (για 8 ατομα 24 εκ. διαμετρο), βαζουμε το βουτυρο και απο πανω ριχνουμε την ζαχαρη και τη βανιλια. Καθαριζουμε τα μηλα. Τα κοβουμε στα 4 και τα τοποθετουμε το ενα κομματι διπλα στο αλλο με την καμπυλη πλευρα προς τα κατω και γεμιζουμε τα κενα με μεγαλες φετες.
Σε χαμηλη φωτια (στο ματι της κουζινας η σε εστια υγραεριου) βαζουμε το σκευος μας προσεχοντας ωστε να καραμελωσει αλλα να μην καει, για περιπου 15 λεπτα. Επειτα βαζουμε το ταψι στο φουρνο και ψηνουμε για 15 λεπτα στους 180°. Βγαζουμε το ταψι απο το φουρνο και στρωνουμε πανω απο τα μηλα τη ζυμη μας που την εχουμε κοψει στρογγυλη και λιγο μεγαλυτερη απο τη διαμετρο του ταψιου μας. Ξαναβαζουμε στο φουρνο και ψηνουμε για αλλα 15 λεπτα. Βγαζουμε απο το φουρνο και αφηνουμε να κρυωσει για μερικα λεπτα. Για να σερβιρουμε αναποδογυριζουμε την ταρτα μας σε μια μεγαλη στρογγυλη πιατελα.

—————

One of the sweetest smells one can come across, wherever he might be in Paris, is the smell of caramel and vanilla. Croisants, tartelletes and tarts are calling you like serenes and you like an Ulisses to enter and submit to the temptation of tasting everything. To have this fragrance though at one’s home is so easy and i was unaware of that until I decided to make the famous tarte tatin. The story if this tart begins at the hotel of the Tatin sisters, at the end of 19th century, when one day, the elder sister Stephanie, either because se was in love, or because she was so busy, she forgot to use the pastry in the beginning of the tart and instead she used it in the end. The succsess of the tart was such that has remained intact through time and is prepared everywhere in the world. Believe me this tart is so easy and delicious that you will not understand when you will have made it. The proper pastry to use is pate brisee, but it can be as delicious -and even easier- to use puff pastry. The only point one needs to be carefull is not to exceed the point of caramelizing and burn it and the upside down turning of the tart.

150 gr. unsalted butter
125 gr. cofectioners sugar
1 kg. apples
250 gr. puff pastry
1 tsp vanilla extract

Take a relatively high-sided pie dish (for 8, 24 cm diameter). Put the butter in the mold and sprinkle the sugar and vanilla onto the butter. Peel the apples. Cut them into quarters and place them side by side with the curved side down then fill the gaps with large slices.
Start cooking on a low flame for 10 to 15 minutes, monitoring to reach the caramelizing to your taste. Then place in an oven at 180° for 15 minutes. Take out and arrange on top of the apples the pastry, which you have cut round and slightly larger than the diameter of the mold, then put back in the oven for 15 minutes further. Once cooking is over, take out of the oven and allow to stand for a few minutes. Place a serving dish over your mold and turn out quickly.
Simply serve as it is, that’s it. Kali oreksi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: