Ο τελευταιος πειρασμος της σοκολατας – The last temptation of chocolate

Μια Κυριακη πριν καποια χρονια, ειχαμε μαζευτει ολη η οικογενεια στο σπιτι μου για να φαμε ολοι μαζι, κατι που κανουμε παραδοσιακα πολλα χρονια τωρα και ευχομαι να το συνεχισουμε για οσο θα ειμαστε ολοι ακομα “μαζι”. Οπως παντα η μαμα ηταν ενθουσιασμενη με αυτα που ειχα ετοιμασει, ο μπαμπας παντα δυστροπος και ανικανοποιητος, κι η αδερφη μου σχεδον παντα αδιαφορη μεν αλλα ευχαριστημενη. Μετα το φαγητο τους ειχα ετοιμασει μια εκπληξη. Μια σοκολατενια εκπληξη. Ενα γλυκο που ειχα δοκιμασει στο εστιατοριο “»Le Georges» στο Παρισι, και που εμαθα πως παρασκευαζοταν. Αυτο το γλυκο μπορει να το συναντησει κανεις με διαφορα ονοματα οπως “Death by chocolate” στην Αγγλικη και Αμερικανικη κουζινα, ή “Fondant coeur chocolat” στη Γαλλικη κουζινα. Η συγκεκριμενη συνταγη ειναι μετεξελιξη του σοκολατενιου γλυκου με τη λιωμενη καρδια, που κι αυτη τη συνταγη θα τη βρειτε εδω. Θεωρω πως το παγωτο πρεπει να ειναι με αρωμα βανιλιας, για να μη μπερδεψει την πλουσια γευση της σοκολατας.

chocolate

Για τη βαση

150 γρ.βουτυρο
4 αυγα
150 γρ.ζαχαρη
2 κ.γ. βανιλια
70 γρ αλευρι κοσκινισμενο
300 γρ. σοκολατα κουβερτουρα (52% κακαο)
60 γρ. ξερα δαμασκηνα ψιλοκομμενα
50 γρ. καρυδια χοντροκομμενα

Για τη σαλτσα

1 φλ. ζαχαρη αχνη
200 γρ. σοκολατα κουβερτουρα (72% κακαο)
1 φλ. κρεμα γαλακτος
2 κ.σ. βουτυρο

Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200 C.
Χτυπαμε τα αυγα με τη ζαχαρη μεχρι να ασπρισουν. Σε ενα κατσαρολακι σε χαμηλη φωτια, λιωνουμε το βουτυρο και τη σοκολατα που εχουμε σπασει σε μικρα κομματια.Ενσωματωνουμε το μιγμα της σοκολατας με τα αυγα κι ανακατευουμε απαλα. Με απαλες κινησεις διαλυουμε σταδιακα στο μιγμα το αλευρι, τη βανιλια, τα δαμασκηνα και τα καρυδια. Βουτυρωνουμε και αλευρωνουμε ειτε μια φορμα 20 εκ. ή 6 ατομικα πυριμαχα φορμακια.
Ψηνουμε για 20 λεπτα αν χρησιμοποιησουμε τη μεγαλη φορμα και για 15 λεπτα αν χρησιμοποιησουμε τα ατομικα φορμακια. Το κεικ μας πρεπει να ειναι τραγανο εξωτερικα και υδαρο εσωτερικα. Το αφηνουμε να κρυωσει ελαφρα και ξεφορμαρουμε.
Στο μεταξυ ετοιμαζουμε τη σαλτσα. Ριχνουμε ολα τα υλικα σε ενα κατσαρολακι και σε χαμηλη φωτια ανακατευουμε συνεχως μεχρι να γινει ενα ομοιογενες μιγμα. Σιγοβραζουμε για 5 λεπτα μεχρι να σφιξει ελαφρα η σαλτσα μας.
Σερβιρουμε με 2 μπαλες παγωτου πανω στο καθε κομματι κεικ κι απο πανω με τη ζεστη σαλτσα σοκολατας.

———————

On a Sunday, several years ago, the whole family had gathered at my house for the traditional Sunday lunch, something that we do for many years now and I hope to continue doing so for as long as we will be «all» together. As always my mom was excited with all things I had prepared, my dad always testy and unsatisfied and my sister almost always nonchalant but content. After our lunch there was a surprise waiting for them. A chocolate surprise. A dessert that I had once tasted at «Le Georges» restaurant at Paris, and I learned how to make it. This dessert can be met with various names such as «Death by chocolate» in the English and American cusine or «Fondant coeur chocolat» in the French cuisine. This particular recipe that I present here is an evolution from the original chocolate one with the melted heart, which you can also find here. I think that the ice cream that you will serve the dessert with shoulb be vanilla flavoured so that it won’t complicate the rich taste of the chocolate.

For the pastry

150 gr. butter
4 eggs
150 gr. sugar
2 tsp vanilla extract
70 gr. flour
300 gr. dark chocolate (52% cocoa)
60 gr. dry prunes
50 gr. walnuts roughly cut

For the sauce

1 cup confectioners sugar
200 gr. dark chocolate (72% cocoa)
1 cup milk cream
2 tbs butter

We preheat the oven on 200 C.
We beat the eggs with sugar until they are whitish. In a small heavy pan, on medium fire, we melt the butter and chocolate, which we have broken in small pieces. Then we fold in the mixture the eggs and gradually we mix in the flour, vanilla, prunes and walnuts. We then grease a tart dish of approx. 20 cm. in diameter or 6 large muffin tins or cups.
We bake for 20 min. if we go for the tart dish or 15 if we will use the muffin cups. Our cake should be crusty from the outside but liquid from the inside. We let it cool before we unform it.
Meanwhile we prepare the sauce. We pour all the ingredients in a heavy sauce pan and on low fire we stir until they all have become a smooth mixture. We simmer then for 5 mins. until our sauce thickens.
We serve with 2 ice cream scoops on top of each cake piece and top with the melted chocolate sauce.
Kali oreksi.
Digg!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: