Προφιτερολ γεματο εκπληξεις – Profiteroles au surprise

Στην χωρα μας γενικα το προφιτερολ συνηθιζεται πολυ σαν γλυκο και μαλιστα το βρισκει κανεις πολυ ευκολα σε καθε ζαχαροπλαστειο. Η μορφη του ομως δεν ειναι η γνησια γαλλικη καθως αυτο που βρισκουμε ειναι παραπλησιο. Παρακατω σας δινω τη συνταγη των γνησιων προφιτερολ που σερβιρουν στα περισσοτερα εστιατορια του Παρισιου και που φυσικα ειναι μια αξεχαστη εμπειρια. Η εναλλαγη του παγωτου με την ζεστη σοκολατα ειναι ενα ανεπαναληπτο γευστικο ταξιδι και πιστευω πως θα ευχαριστησει οποιονδηποτε το δοκιμασει. Μια ξεχωριστη νοτα μπορει να δωσει ενα κομματι απο γλυκο του κουταλιου πορτοκαλι που θα σερβιρεται μαζι με το παγωτο.

για τα σου
1/2 φλ. νερο
40 γρ. αναλατο βουτυρο
80 γρ. αλευρι
2 αυγα
1 κ.σ. ζαχαρη
1 πρεζα αλατι

για τη γεμιση
250 γρ παγωτο βανιλια

για τη σαλτσα σοκολατας
250 γρ. κουβερτουρα
6 κ.σ. κρεμα γαλακτος
3 κ.σ. γαλα
2 κ.σ. ζαχαρη αχνη

Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200°C .
Σε ενα κατσαρολακι, βαζουμε το νερο, αλατι και βουτυρο. Το βαζουμε να βρασει μεχρι να λιωσει το βουτυρο. Το αποσυρουμε απο τη φωτια και προσθετουμε μονομιας το αλευρι και τη ζαχαρη. Ανακατευουμε με ενα ξυλινο κουταλι μεχρι να ομογενοποιηθει το μιγμα. Η ζυμη μας πρεπει να γινει σαν μια μπαλα που δεν θα κολλαει στα τοιχωματα. Αφηνουμε να κρυωσει για λιγα λεπτα. Επειτα ανακατευοντας συνεχεια προσθετουμε ενα ενα τα αυγα. Σε ενα ταψακι στρωμενο με λαδοκολλα, βαζουμε μπαλακια απο τη ζυμη μας σε μεγεθος καρυδιου. Αυτο γινεται ευκολα με τη βοηθεια δυο κουταλιων του τσαγιου. Αφηστε λιγο χωρο μεταξυ τους καθως τα σου φουσκωνουν.
Ψηνουμε για 20 λεπτα, επειτα σβηνουμε το φουρνο και με μισανοιχτη την πορτα αφηνουμε τα σου να στεγνωσουν για αλλα 15 λεπτα.
Με ενα κοφτερο μαχαιρι ανοιγουμε τα σου (οριζοντια) κανοντας ενα «καπακι»
Σπαμε τη σοκολατα σε μικρα κομματια και τα βαζουμε σε ενα μικρο κατσαρολακι με 3 κουταλιες γαλα. Λιωνουμε σε χαμηλη φωτια ανακατευοντας συνεχως με ξυλινο κουταλι μεχρι να γινει ενα απαλο μειγμα. Προσθετουμε επειτα τη ζαχαρη και την κρεμα γαλακτος. Σερβιρουμε βαζοντας μια μικρη μπαλα παγωτου σε καθε σου και περιχυνουμε με τη ζεστη σοκολατα.

—————–

Profiteroles is a very common dessert in Greece and can be easily found in various confectioners. The form of it though is not the true genuine french one since what we find is similar. Further below you will find the recipe of the true profiteroles that are served in most of Parisian restaurants and is an unforgettable experience. The alternation of the ice cream with the hot chocolate is an innovative savorous journet to whoever might try it. For a special note one might add traditional sweet preserve of orange together with the ice cream.

for the choux pastry:
1/2 cup water
40 gr unsalted butter
80 gr plain four
2 eggs
1 tbs sugar
1 pinch salt

for the filling:
250 gr vanilla ice cream

for the chocolate sauce:
250 gr dark chocolate
6 tbs milk cream
3 tbs milk
2 tbs confectioner’s sugar

Pre-heat the oven to 200°C .
In a medium saucepan, pour the water, salt and the butter. Bring to a boil and let the butter melt. Remove from heat and add the flour and sugar all at once. Sharply stir with a wooden spoon until the mixture is well blended ; the pastry must become a ball which does not stick to the bottom on the pan. Let it cold for just a few minutes. One by one, add the 2 eggs in the paste, and beat vigourously to incorporate them. On a baking sheet, display balls of paste , to the size of a walnut. You can easily do that by using two teaspoons. Leave some space between each other because they will rise.
Bake for 20 minutes, then turn the oven off, leave the oven door half-open and let the choux dry inside for another 15 minutes.
With a sharp knife, split the choux in halves (horizontally) making a lid.
Break the chocolate in small pieces and put them in a small heavy saucepan with 3 spoons of milk. Melt the whole over a low heat, stirring continually with a wooden spoon until smooth. Add the sugar and milk cream and mix. To serve put a small ball of ice cream in each choux, display them evenly in dishes and pour the chocolate sauce over.


Digg!

Ένα Σχόλιο to “Προφιτερολ γεματο εκπληξεις – Profiteroles au surprise”

  1. ellinikaproioda Says:

    Τώρα πια και στην Ελλάδα σερβίρεται αυτή η συνταγή σε εστιατόρια-καφετέριες, αλλά όχι με το γλυκό του κουταλιού το οποίο είναι και πολύ πρωτότυπο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: