Μεθυσμενο κοτοπουλο με μπυρα και μανιταρια – Drunken chicken with beer and mushrooms

my parents and meΟ πατερας μου ειναι ο πιο δυσκολος ανθρωπος στην οικογενεια μας οσον αφορα τα γαστριμαργικα του γουστα. Εχοντας μεγαλωσει με καποια απαισια φαγητα που εκανε η μητερα του, οταν αρχισε να γευεται τα φαγητα της γιαγιας μου και της μητερας μου σαφως απεκτησε συνειδηση και γευση. Ομως εγινε τοσο φανατικα σταθερος στην κουζινα της μητερας μου, που θεωρει πως ολοι οι υπολοιποι μαγειρες δεν αξιζουμε μπροστα της. Δεν ειναι λιγες οι φορες που ενω ολοι τερπονται με τις γευσεις απο πιατα που ετοιμαζω, εκεινος απλα λεει οτι ειναι καλο. Καταφερα ομως να βρω μια συνταγη που τη θεωρει πεντανοστιμη και γι’αυτο σας την παρουσιαζω. Τα μανιταρια μπορουν να ειναι ασπρομανιταρα ή Πορτομπέλο ή Βασιλομανιταρα. Ενα πιατο που ταιριαζει απολυτα με πουρε πατατας ή ρυζι και συνοδευεται θαυμασια με μπυρα ή ενα μπουκαλι Viognier.

1 κοτοπουλο 1 κιλο περιπου σε μεριδες
2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα
2 σκελιδες σκορδο
500 γρ. φρεσκα μανιταρια σε φετες
2 φλυτζανια μπυρα
1 κ.σ. μουσταρδα
250 γρ. κρεμα γαλακτος
3 κ.σ. ελαιολαδο
1/2 ματσακι μαϊντανο ψιλοκομμενο
1/2 κ.γ. αλατι
1/2 κ.γ.πιπερι
1/2 κ.γ.μοσχοκαρυδο
1/2 κ.γ.κολιανδρο

Σε ενα μπωλ με καπακι βαζουμε το κοτοπουλο με τη μπυρα, τη μουσταρδα, και τα μπαχαρικα. Βαζουμε στο ψυγειο για τουλαχιστον 6 ωρες, γυρνωντας περιστασιακα για να μαριναριστει καλα το κρεας.
Σε ενα βαθυ τηγανι σωταρουμε στο ελαιολαδο το σκορδο και τα κρεμμυδια μεχρι να μαλακωσουν. Προσθετουμε στραγγισμενο το κοτοπουλο και ροδιζουμε καλα απο ολες τις πλευρες. Προσθετουμε και τα μανιταρια και σωταρουμε για 7-8 λεπτα ακομη.
Επειτα ριχνουμε τη μαριναδα στο τηγανι, χαμηλωνουμε τη φωτια και σκεπαζουμε το σκευος. Σιγοβραζουμε για περιπου 1 ωρα και 15 λεπτα. Στη συνεχεια μολις αρχισει να πηζει η σαλτσα προσθετουμε την κρεμα γαλακτος και σιγοβραζουμε για ακομη 5 λεπτα. Σερβιρουμε με πασπαλισμενο μαϊντανο.

—————

My father is the most difficult member of our family with regards to his culinary tastes. While he was brought up with some dreadful dishes that his mother would prepare, ever since he tasted my grandma’s and mother’s cooking, he certainly gained conciousness and taste. But he became so fanatically loyal to my mother’s cuisine, that he considers all us rest cooks to be nothing compared to her. It is quite often while others feel delighted with the tastes of various dishes I prepare, he just says it is simply nice. I managed though to discover a recipe that he also thinks is delicious and that is why i present it here. The mushrooms you can use are plain white ones or Portobello or Cepes (Porcini) . A dish that matches perfectly with mashed potatoes or rice and accompanied excellently with a bottle of Viognier.

1 chicken approx. 1 kilo cut in pieces
2 shallots chopped
2 cloves garlic (peeled)
500 gr. mushrooms sliced
2 cups beer
1 tbs mustard
250 gr. milk cream
3 tbs olive oil
1/2 bunch parsley finely chopped
1/2 tsp salt
1/2 tsp pepper
1/2 tsp nutmeg
1/2 tsp coriander

In a bowl with cover we put the chicken pieces, beer, mustard and spices.We refrigerate for at least 6 hours, stirring occasionaly so that the meat marinades well.
In a large pan we gently saute the onion and garlic in the olive oil until soft. We then add the strained chicken and saute until golden brown from all sides. Add the mushroomrs and saute for 7-8 more minutes.
Add the marinade liquid and reduce the fire to a slow simmer, cover and simmer for approx. 1 hour and 15 minutes.When the sauce starts to thicken we add the milk cream and simmer for 5 minutes more. Serve with the chopped parsley.


Digg!

8 Σχόλια to “Μεθυσμενο κοτοπουλο με μπυρα και μανιταρια – Drunken chicken with beer and mushrooms”

  1. Λία Π. Says:

    Αγαπημένη μου τροφή το κοτόπουλο και έχω δρομολογήσει τη συνταγή αυτή. Αγοράστηκε κοτόπουλο ολόκληρο χωρίς την πέτσα του, αλλά να δω πώς θα το κόψω σε μερίδες.
    Την επόμενη φορά θα το φτιάξω με φιλέτο στήθους. Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα , τι λες;

  2. alagrecque Says:

    @Λια Π. : Κανενα απολυτως…🙂

  3. Λία Π. Says:

    Πολύ ωραία συνταγή και νόστιμη!
    Μου πίκρισε λίγο η σάλτσα, γιατί;

  4. alagrecque Says:

    @Λια Π. : μπορω να ξεχωρισω δυο λογους ισως , ενας ειναι η ποιοτητα της μπυρας κι ενας δευτερος ειναι αν παρασωταριστικε το σκορδο (αν μαυρισε δηλαδη – που το θεωρω απιθανο να το εχεις κανει γιατι σε νομιζω δεινη μαγειρισσα🙂 -)

  5. Λία Π. Says:

    Δεν συντρέχουν οι ως άνω λόγοι, alagrecque.
    Κάπου άκουσα ή διάβασα, ότι αν το φαγητό με μπύρα βράσει σε δυνατή φωτιά, τότε αυτό πικρίζει. Είναι αλήθεια;
    Μήπως είναι αυτό;
    Θα το ξαναφτιάξω πάλι, γιατί είναι υπέροχη η συνταγή με χοντροκομμένα πορτομπέλο μανιτάρια τα αγαπημένα μου.
    Σε 2,3 μέρες θα φτιάξω και του κυνηγού και θα γράψω εντυπώσεις.

  6. alagrecque Says:

    @Λια Π. Οπωσδηποτε συντρεχει ο λογος αυτος, αλλα τον απεκλεισα καθως η συνταγη μου λεει σιγοβρασιμο. Αν εβρασε το φαγητο ειναι φυσικο να εχασε τη νοστιμια του και να εξουδετερωθηκαν ετσι οι γευσεις του, αφηνοντας μονο την πικραδα της μπυρας. Ξαναλεω ομως πως και η ποιοτητα της μπυρας παιζει σημαντικο ρολο. Και το λεω αυτο επειδη στην κρεολεζικη κουζινα αλλα και γερμανικη υπαρχουν αρκετα φαγητα βρασμενα σε μπυρα (οπως οι γνωστες beer-boiled shrimps) ομως εκει οι χρονοι ειναι εντελως διαφορετικοι (3-4΄λεπτα το πολυ). Οι συνταγες μου, ειναι ολες δοκιμασμενες, και μαλιστα αρκετες, εχουν παρασκευαστει κι απο αλλους ανθρωπους, και πιστευω πως ειναι πολυ κατατοπιστικες και πολυ ακριβεις.Ευχομαι καλη επιτυχια στη νεα σου μαγειρικη προσπαθεια κι ειμαι σιγουρος πως αυτη τη φορα θα γλειφουν τα δαχτυλα τους ολοι

  7. Λία Π. Says:

    Η συνταγή όπως σου γράφω ήταν θαυμάσια, γιατί αυτά τα υλικά είναι τα αγαπημένα μου. Οι άλλοι δεν το πρόσεξαν, εγώ όμως κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγε καλά. Αυτό φυσικά οφείλεται σε μένα και στη βιασύνη να το φτιάξω.΄Γύρισα στις 2 μ.μ. και άρχισα να μαγειρεύω τότε , γιατί δε μου αρέσει να τρώνε «παλιό» φαί, αλλά και την καινούρια συνταγή να την φχαριστηθούν. Επίσης είχα δρομολογίσει από την προηγούμενη μέρα τη συνταγή και δε γινόταν να φτιάξω κάτι άλλο.
    Αφού να φανταστείς δεν πρόλαβα ούτε να το μαρινάρω. Ο γιος- που γι αυτόν γίνεται όλη αυτή η ιστορία- μου λέει » μαμά, την επόμενη φορά να μαρινάρεις το κοτόπουλο» λες και το ήξερε ότι η συνταγή το ανέφερε! και γιατί είναι όπως μάθεις τον καθένα. ….
    Πάντως να σε ευχαριστήσω για τις υπέροχες συνταγές σου.
    Βλέπω στα προσεχώς κάτι πολύ ωραίες συνταγές που τις έχω βάλει στο μάτι. Ευτυχώς που βρίσκομαι σε δίαιτα. όπως και ο μισό γυναικείος πληθυσμός αυτήν την εποχή και έτσι θα φτιάχνω χωρίς να τρώω( θα τσιμπάω λίγο άντε..)
    Σου είπα ότι έχεις ένα θαυμάσιο blog;

  8. alagrecque Says:

    Ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σου λογια. Οι επομενες συνταγες ειναι ηδη δρομολογημενες απλα λογω πολλης δουλειας τελευταια εχω μεινει με ελαχιστο ελευθερο χρονο. Ομως συντομα θα ειναι online.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: