Γαριδες Σαγανακι – Πικαντικα Σταυροδρομια – Prawns Saganaki – Spicy Crossroads

Οσο μεγαλωναμε τα αδερφια μου κι εγω, ειχαμε παντα τις διαφορες μας οσον αφορα τις γαστριμαργικες μας επιθυμιες. Τα αδερφια μου ηταν πολυ δυσκολα στο φαγητο τους και ισως ιδιοτροπα και επιλεκτικα.
Εγω απο την αλλη γευομουν τα παντα με ευχαριστηση χωρις ιδιαιτερες προτιμησεις. Ομως ενα φαγητο που ποτε κανεις μας δεν αρνηθηκε ηταν οι γαριδες σαγανακι. Η παρακατω συνταγη δεν ειναι ακριβως η πρωτοτυπη ετσι οπως μου την εμαθε η μητερα μου, καθως συμπεριελαβα μεσα 2 υλικα καινουρια στην ελληνικη κουζινα, το μελι και το βαλσαμικο ξυδι.
Πιστευω ομως πως εδεσαν υπεροχα με την πικαντικη σαλτσα και τις γευστικοτατες γαριδες και ευελπιστω πως θα αρεσουν σε ολους οσους δοκιμασουν αυτη τη συνταγη.
Με το νερο που ζεματιζουμε τις γαριδες μπορουμε να βρασουμε ζυμαρικα και να σερβιρουμε μαζι με τη σαλτσα οποτε μετατρεπεται σε κυριως πιατο.
Οι προτασεις για συνοδευτικο κρασι μπορουν να ποικιλουν σε ενα τοσο ιδιαιτερο πιατο, ετσι μπορειτε να δοκιμασετε ειτε ενα Sauvignon Blanc που θα επιτεινει την πικαντικη επιγευση της σαλτσας, ειτε ενα γνησιο Chianti που θα αρωματισει ευχαριστα τον ουρανισκο σας.

1 κιλο γαριδες (καθαρισμενες απο τις φλεβες τους)
400 γρ. ωριμες ντοματες (ξεφλουδισμενες, χωρις σπορια και ψιλοκομμενες)
2 κ.σ. ελαιολαδο
1 κ.σ βαλσαμικο ξυδι
1 1/2 κ.σ. μελι
2 σκελιδες σκορδο πολτοποιημενο
1 κ.γ. μπουκοβο ή 1 πρασινη καυτερη πιπερια σε δαχτυλιδια
3 πρεζες θυμαρι ή ριγανη
1/2 κ.γ. αλατι
1/2 κ.γ πιπερι
1/2 κ.γ κολιανδρο
2 κ.σ πελτε ντοματας
150 γρ. φετα (σε λεπτες φετες ή θρυμματισμενη)

Βραζουμε τις γαριδες σε μπολικο αλατισμενο νερο για 3 λεπτα ,τις στραγγιζουμε και τις διατηρουμε ζεστες. Κραταμε στο πλαι το νερο αν θελησουμε να βρασουμε ζυμαρικα με αυτο.
Σε ενα βαθυ τηγανι σωταρουμε ελαφρα το σκορδο και ριχνουμε ολα τα υπολοιπα υλικα εκτος απο τη φετα και βραζουμε για 5 λεπτα σε δυνατη φωτια. Χαμηλωνουμε την ενταση και σιγοβραζουμε για αλλα 15 λεπτα. Επειτα ριχνουμε μεσα τις γαριδες και βραζουμε για αλλα 5 λεπτα. Αποσυρουμε απο τη φωτια και ριχνουμε μεσα τη φετα και σερβιρουμε με φρεσκοκομμενο μαιντανο.
Αν συνοδεψουμε με ζυμαρικα, αφου τα βρασουμε ριχνουμε τη σαλτσα σε αυτα και ανακατευουμε να παει παντου, σερβιρουμε με φρεσκοκομμενο μαιντανο.

————————————

As my brother, sister and I were growing up, we always had our gastronomic differences and wishes. My brother and sister were very difficult and perhaps capricious with their choice of food.
I, on the other hand, would taste everything with great pleasure without any particular preference. Yet there was one dish that none of us ever denied to eat. Garides saganaki. The following recipe, is not exactly the prototype, as handed down to me by my mother, since I included 2 ingredients, relatively new to the Greek cuisine, such as honey and balsamic vinegar.
I believe that they added to the taste of the spicy tomato sauce as well as of the savorous prawns and I hope that whoever tries this recipe will also find it tasteful.
With the water in which we blanch the prawns we may boil pasta, thus converting this dish to a main course.
Suggestions for wine may vary for such a distinctive dish, so you may try a Sauvignon Blanc that will accentuate the spicy aftertaste of the sauce, or a genuine Chianti that will pleasurably scent your palate.

1 kg. large prawns (deveined)
400 g ripe tomatoes (peeled, seeded and chopped)
2 tbsp olive oil
1 tbsp balsamic vinegar
1 1/2 tbsp honey
2 cloves garlic (squashed)
1 tsp dried crushed chilli or 1 green chilli pepper (cut in rounds)
3 sprigs thyme or oregano
1/2 tsp salt
1/2 tsp pepper
1/2 tsp dry coriander
2 tbsp tomato purée
150 g feta cheese (or other white goat cheese) (cut in thin slices or crumbled)

We boil the prawns in lots of salted water for 3 mins, we drain them and keep them warm. If we wish to serve with pasta we keep the water.
In a large pan we gently saute the garlic and add the rest of the ingredients except of the cheese, and boil on high temperature for 5 mins. Then we reduce the fire and simmer for 15 mins. more. Then we add the prawns to the pan and simmer for further 5 mins. We remove the pan from the heat, add the cheese and serve with fresh shredded parsley.
If we will accompany with pasta, we boil the pasta and then we stir in the sauce and serve with fresh shredded parsley.

Kali oreksi


Digg!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: