Σουτζουκακια Σμυρνεικα – Παραδοσιακα νοστιμα – Smyrnaecean Soutzoukakia – Traditionally tasty

Μια απο τις πλεον παραδοσιακες συνταγες με την οποια μεγαλωσαμε τα αδερφια μου κι εγω, ειναι τα σουτζουκακια της μαμας μας, για τα οποια οσα λογια κι αν πω θαναι πραγματικα λιγα για να εκφρασουν το μεγαλειο της γευσης και της αρμονιας που κρυβουν στην καθε μπουκια.
Σαν παιδια τα προτιμουσαμε παντα τηγανητα καθως δεν υπηρχε κανενα προβλημα χοληστερινης ή παχους. Πριν ακομη τα βουτηξει η μαμα μας στην ευωδιαστη σαλτσα παντα κλεβαμε σαν ατακτα πιτσιρικια απο την πιατελα ενα-δυο καυτα σουτζουκακια, που μας τιμωρουσαν καθως μας καιγανε αλλα μας αποζημιωναν ταυτοχρονα με την καταπληκτικη τους νοστιμια. Γινονται το ιδιο νοστιμα και ψητα ειτε στο φουρνο ειτε στα καρβουνα.
Στο σπιτι μας παντα χρησιμοποιουσαμε κιμα απο μοσχαρι, εξ’αιτιας ενος γευστικου βιτσιου της μαμας, γιατι τα υπολοιπα κρεατα (αρνι, χοιρινο) δεν της αρεσαν ποτε. Βεβαια σαν παραδοσιακη σμυρνεικη συνταγη ο κιμας θα πρεπει κανονικα να περιεχει 2/3 μοσχαρισιο κρεας και 1/3 αρνισιο. Ειναι ομως στην επιλογη του καθενος να χρησιμοποιησει ειτε σκετο μοσχαρι ειτε αναμικτο με αρνι.
Η κλασσικη αυτη συνταγη σερβιριζοταν παντα με πιλαφι κρεολ στο τραπεζι μας και συνοδευοταν πλειστες φορες απο ενα μπουκαλι Νεμεα, που δενει ομορφα με τετοια πιατα. Φυσικα υπαρχει κι η εναλλακτικη του ουζου που συμπληρωνει τη γευση καθως υπαρχει ηδη η μυρωδια του γλυκανισου μεσα στα σουτζουκακια.

Για τα Σουτζουκακια

500 γρ. Κιμας (ή 350 γρ. απο μοσχαρι και 150 γρ. απο αρνι)
3 Σκ. Σκορδο Πολτοποιημενο
40 γρ. Ουζο
40 γρ. Ελαιολαδο
2 κ.σ. Φρυγανια Τριμμενη ή μια φετα ψωμιου (μονο η ψιχα) μουσκεμενη με το ουζο
1 κ.γ Αλατι
1/2 κ.γ Πιπερι
1/2 κ.γ Ριγανη
1/2 κ.γ Μπαχαρι
1/2 κ.γ Κυμινο

Για τη Σαλτσα

3 ωριμες ντοματες ή 200 γρ. Χυμος Ντοματας ή Κονκασε
2 κ.σ. Ελαιολαδο
1 σκ. Σκορδο πολτοποιημενο
1/2 κ.γ Ξυδι
1/2 κ.γ Ζαχαρη
1/2 κ.γ Αλατι
1/2 κ.γ Πιπερι
1/2 κ.γ Μοσχοκαρυδο Τριμμενο

Ζυμωνουμε ολα τα υλικα σε ενα μπωλ και βαζουμε στο ψυγειο για τουλαχιστον 2 ωρες ωστε να “δεσουν” τα υλικα μας.
20 λεπτα πριν βγαλουμε τον κιμα απο το ψυγειο, ξεκιναμε με την παρασκευη της σαλτσας.
Αν εχουμε ντοματες τις χαραζουμε στο κατω μερος και τις βαπτιζουμε σε ζεματιστο νερο για μερικα δευτερολεπτα, ωστε να τις ξεφλουδισουμε ευκολα.
Τις ξεσποριαζουμε και τις λιωνουμε στο μυλο λαχανικων ή με ενα πολυμιξερ χειρος.
Σε ενα βαθυ τηγανι σωταρουμε ελαφρα το σκορδο στο ελαιολαδο και ριχνουμε τη ντοματα και τη ζαχαρη. Βραζουμε για περιπου 10 λεπτα σε δυνατη φωτια. Χαμηλωνουμε την ενταση της φωτιας, ριχνουμε τα υπολοιπα μπαχαρικα και σιγοβραζουμε μεχρι να ετοιμασουμε τα σουτζουκακια.
Πλαθουμε με τον κιμα, μπαστουνακια μηκους 6 εκατοστων και παχους 2 εκ. Αφου τα τηγανισουμε μεχρι να ροδισουν ή τα ψησουμε σε δυνατη φωτια για περιπου 10 λεπτα, τα ριχνουμε απευθειας στη σαλτσα μας και αφηνουμε να σιγοβρασουν για τουλαχιστον 15 λεπτα πριν τα σερβιρουμε. Ελπιζω νας σας φανουν το ιδιο νοστιμα οπως μου φαινονται κι εμενα καθε φορα που τα γευομαι.

———————————————-

One of the most traditional recipes which my brother, sister and I grew up with, is my mother’s «soutzoukakia», for which no matter what I say, the words are not enough to describe the taste and harmony hidden in every single bite.
As children we always prefered them, pan-fried since there was no actual cholesterol problem back then. Before my mom would dip them in the aromatic tomato sauce, we -naughty kids- would always steal one or two hot «soutzoukakia» that punished us since they were really hot but at the same time would compensate us with the magnificent taste. They can be as tasteful either pan fried or barbecued or even oven grilled.
Due to a savorous vice of my mother’s , we always used ground veal , since she hated all other meat (lamb and pork). On the other hand, traditional smyrnaecean recipes such as this require mixed meat that should contain 2/3 of veal meat and 1/3 of lamb. It is up to anyone’s choice though, to use either plain veal or mixed with lamb.
This classical recipe was always served with creol rice accompanied mostly by a bottle of NEMEA, that blends ideally with such dishes. Of course, there is always the alternative of OYZO, which adds to the taste since there is the aroma of aniseed inside the soutzoukakia.

For the «soutzoukakia»

500 gr. ground meat (or 350 gr. veal , 150 gr. lamb)
3 garlic cloves squashed
40 gr. Ouzo
40 gr. Extra virgin Olive Oil
2 Tbs. Breadcrumbs or 1 slice of bread soaked in the ouzo (without crust)
1 Tsp. Salt
1/2 Tsp. Pepper
1/2 Tsp. Oregano (dry)
1/2 Tsp. Allspice (ground)
1/2 Tsp. Cumin

For the Sauce

3 ripe Tomatoes or 200 gr. canned tomato chunks
2 Tbs. Olive Oil
1 clove of garlic squashed
1/2 Tsp. Vinegar
1/2 Tsp. Sugar
1/2 Tsp. Salt
1/2 Tsp. Pepper
1/2 Tsp. Nutmeg (ground)

We knead all the ingredients for soutzoukakia together in a large bowl and we refrigerate for at least 2 hours so that they blend with each other.
20 minutes prior to taking the meat out of the fridge we start with the preparation of the sauce.
If we will use fresh tomatoes, then we make a cross incision at the bottom part with a knife and then blanch them for a few moments in hot boiling water in order to peel them easily. Dicard the seeds and grind them.
We heat the oil in a saucepan and saute the garlic. We add the tomato and sugar and boil for 10 minutes. We reduce the heat and add the rest of the ingredients and let simmer until it thickens. Meanwhile we prepare the soutzoukakia.
We make fingerlike meat pieces 6 cm long and 2 cm in diameter. After we either fry them until brown or grill them on high temperature for approx. 10 mins, we put them in the simmering sauce and let them stand there for at least 15 minutes before we serve them.
I hope they will taste as delicious to you as they do to me every single time I eat them.

Kali Oreksi.


Digg!

Ένα Σχόλιο to “Σουτζουκακια Σμυρνεικα – Παραδοσιακα νοστιμα – Smyrnaecean Soutzoukakia – Traditionally tasty”

  1. Λία Π. Says:

    Άντε ταξιδέψαμε πάλι γευστικά, να είσαι καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: