Ταρτα με μανιταρια και ζαμπον – Mushroom and Ham tart

muhsroom tartΥπαρχουν συνταγες που η μητερα μας δεν εκανε ποτε. Τα μανιταρια ηταν εντελως απαγορευμενα στις διατροφικες μας συνηθειες. Ποτε μα ποτε δεν θελησε να μαγειρεψει μανιταρια ποσο μαλλον να τα δοκιμασει κιολας. Παρ’ολα αυτα εγω μεγαλωνοντας ανακαλυψα τον κρυμμενο γευστικο θησαυρο των μανιταριων και μεσα σε ολες τις περιπλανησεις μου βρηκα μια συνταγη που εξελληνοποιησα και σας παραθετω παρακατω. Τα φρεσκα μανιταρια που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ειναι ειτε ασπρομανιταρα ειτε Portobello που υπαρχουν σε πολλα μαναβικα και σουπερ μαρκετ. Για τα αποξηραμενα υπαρχουν ειτε τα αποξηραμενα της Πινδου που συνηθως ειναι της ποικιλιας Πλευρωτους , ειτε Porcini ή τελος τα ιαπωνικα shitake που υπαρχουν σε καταστηματα delicatessen και σε μεγαλα σουπερ μαρκετ. Για τα αλλαντικα προτεινω Λουντζα ή χωριατικα λουκανικα αλλα αν ειναι δυσκολο να τα βρειτε ή θελετε μια πιο ελαφρια εκδοχη μπορειτε να χρησιμοποιησετε οποιοδηποτε καπνιστο ζαμπον. Αυτη την ταρτα μπορειτε να τη σερβιρετε σαν πρωτο πιατο αλλα και σαν κυριως για μια βραδια με φιλους. Πιστευω πως συνοδευεται θαυμασια με ενα Pinot Noir που δεν θα μπερδεψει τις γευσεις σας. Για τους πιο gourmet μαγειρες προτεινω να αντικαταστησετε το βουτυρο με 1 κ.σ λαδι τρουφας που θα απογειωσει την ταρτα στο μεγιστο της γευστικης απολαυσης.

1 φυλλο ζυμη σφολιατα (περ. 350 γρ.)
25 g βουτυρο
2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα
150 g ασπρα μανιταρια κομμενα σε παχος 1 εκ. περιπου
1 χουφτα μανιταρια αποξηραμενα (μουσκεμενα για 10 λεπτα σε ζεστο νερο)
3 αυγα
125 γρ κατικι Δομοκου ή αλλο τυρι κρεμα
1 χουφτα κεφαλοτυρι τριμμενο
1 χουφτα φρεσκο θυμαρι
6 πολυ λεπτες φετες Λουντζα ή 15 φετες απο χωριατικα λουκανικα

Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200.
Σε μια ταρτιερα ή σε ενα στρογγυλο ταψακι (20 εκ. περιπου) ειτε βουτυρωνουμε ειτε στρωνουμε με λαδοκολλα και προσαρμοζουμε το φυλλο της σφολιατας ετσι ωστε να παρει τη μορφη του ταψιου.
Λιωνουμε το βουτυρο και σωταρουμε τα κρεμμυδια μεχρι να ροδισουν και να μαλακωσουν. Προσθετουμε τα μανιταρια και μαγειρευουμε μεχρι να πιουν ολα τα υγρα τους.
Στραγγιζουμε τα μουσκεμενα μανιταρια και τα προσθετουμε στα μαγειρεμενα. Σε ενα αλλο μπωλ χτυπαμε τα αυγα με το τυρι κρεμα με ενα μιξερ χειρος και προσθετουμε το κεφαλοτυρι και το θυμαρι. Προσθετουμε και τα μανιταρια και ριχνουμε αυτο το μιγμα πανω στη ζυμη μας.
Ψηνουμε στη μεσαια θεση του φουρνου για περιπου 20 λεπτα στους 200 βαθμους. Βγαζουμε απο το φουρνο , βαζουμε επανω τις φετες του ζαμπον και ξαναβαζουμε στο φουρνο για 5 λεπτα ακομη.

————————

There are recipes that our mother never cooked. Mushrooms were completely forbidden from our culinary habits. She never tried to cook them not even taste them. Nevertheless while I was growing up and such a curious person I was, that I discovered the hidden savorous treasure of mushrooms and, throughout my wanderings I found a recipe which I Hellenized and I present it below. For fresh mushrooms we can use either white mushrooms or Portobello. For the dried ones you can go for porcini or shitake. For the ham there is a special Greek delicacy called Lountza but you can use any other smoked ham. This tart can be served as a side dish or as a main course with a salad for a night at home with special friends. I believe that a bottle of Pinot Noir will accompany this tart perfectly without confusing your taste buds. For those of you with more gourmet quests I suggest to substitute the butter with a tbs of truffle oil which will certainly give your tart the supreme of gustative pleasure.

375 gr. puff pastry
25 gr. butter
2 shallots (finely chopped)
150 gr. white mushrooms
1 handful of dried mushrooms (soaked in warm water for 10 min)
3 eggs
125 gr. katiki or other cream cheese
1 handful finely grated kefalotiri or parmesan
1 handful fresh thyme leaves
6 thin slices of Lountza or other kind of ham or 15 slices of sausages

Pre-heat the oven to 200 C.
Grease a tart dish of approx. 20 cm. in diameter and form the pastry to take the shape of the dish.
In a frying pan melt the butter, add the shallots and fry until golden brown and softened through. Add the fresh mushrooms to the pan and cook until any liquid that might form has evaporated.
Strain the soaked mushrooms add to the cooked ones.
In the meantime, beat the cream cheese and eggs with a mixer, add the parmesan and thyme. Fold in the mushrooms.
Pour this filling into the dish and place in the oven on a medium height and bake for 20 minutes.
Remove from the oven put the ham slices on top and bake for further 5 minutes.
Kali oreksi.


Digg!

2 Σχόλια to “Ταρτα με μανιταρια και ζαμπον – Mushroom and Ham tart”

  1. Λία Π. Says:

    Yπέροχη φαίνεται , θα δοκιμαστεί το συντομότερο.
    Μήπως χρειάζεται πρώτα ψήσιμο η ζύμη για λίγο; Για πες.

  2. alagrecque Says:

    @Λια Π. : οχι η συγκεκριμενη ταρτα δεν χρειαζεται προψησιμο γιατι δεν ειναι ζυμη μπριζε αλλα σφολιατα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: