à la Grecque à l’amour – Σοκολατενια Φιλετα Μοσχαρισια σε Μιλφειγ Πατατας και Πρασινου Μηλου με Σαλτσα Σκορδου – Veal fillets with Chocolate and Garlic Sauce on a bed of Potatoes and Green Apples

Παει καιρος που ενα φευγαλεο βλεμμα κοντοσταθηκε κι εμεινε πανω σου. Δεν το καταλαβα αμεσως. Αυτο που με ελκυε να σε κοιταζω ηταν σχετικα ξεπερασμενο. Το θυμηθηκα ανασυροντας απο τη μνημη μου εφηβικες αναμνησεις γεματες φοβους, ανασφαλειες, αποριες και ενοχες. Οταν ερωτευτηκα για πρωτη φορα, η αισθηση της αθωοτητας χαθηκε μονομιας απο μεσα μου. Τη θεση της πηρε η επιθυμια της σαρκας, η απολαυση χωρις το απαραιτητο συναισθημα, και η ικανοποιηση που τις περισσοτερες φορες ηταν εγωιστικη και εγωπαθης. Οταν για πρωτη φορα, ξυπνησα μες στη νυχτα, σκεφτομενος αποκλειστικα εσενα και τον τροπο που θα σε πλησιασω για να σε γνωρισω, αντιληφθηκα οτι εχω μια δευτερη υποσταση μεσα μου, που μπορει και δρα ανεξελεγκτα και ανεξαρτητα απο τις επιθυμιες μου και τις σκεψεις μου. Εχω, κυριολεκτικα, χασει τον υπνο μου πλεον. Κι αυτο γιατι, προφανως, οι ωρες της μερας δεν μου φτανουν, για να σε σκεφτομαι. Και σε σκεφτομαι, ακομη κι οταν αποκαμωμενος προσπαθω να ξεκουραστω. Βλεποντας σε, ειδα τα ωραιοτερα ματια που με κοιταξαν ποτε. Το χαμογελο σου ξεκλειδωσε καταχωνιασμενες στεναχωριες, και τις πεταξε μακρια. Η παρουσια σου κατελυσε καθε επιφυλαξη μου και με απογειωσε. Με ξαναγυρισες πισω, στην εποχη που η απειρια και η συστολη, ηταν κυριαρχα συναισθηματα. Tο μυαλο μου θολωνει οταν ειμαι διπλα σου. Τα χερια μου ιδρωνουν. Οι λεξεις και οι σκεψεις μεταμορφωνονται σε ηλιθια χαμογελα. Οι ερωτησεις μενουν μετεωρες και οι απαντησεις ερχονται αφου φυγω απο την ακτινα δρασης σου. Η καρδια μου ανεξελεγκτη χτυπα τα τυμπανα του πολεμου. Το κορμι μου αντιδρα αμεσα οταν βρισκομαι κοντα σου. Η μερα μου ξεκινα και τελειωνει με σενα. Το πιο γλυκο κρασι ονειρευομαι να το γευτω απο τα χειλη σου. Το πιο ομορφο δακρυ μου θα κυλησει απο τα ματια μου οταν με φιλησεις για πρωτη φορα. Θα το κρατησω για να θυμαμαι τη στιγμη. Αιωνια. Στα γκριζα ματια σου αντικρυζω το πιο πολυχρωμο θεαμα. Ζαλιζομαι στη θεα σου. Μεθαω απο την παρουσια σου. Δεν εχω την παραμικρη διαθεση να κανω κατι αλλο εκτος απο το να σε σκεφτομαι. Τραγουδω αυτα που θελω να σου ψιθυρισω. Πλαθω αποκυηματα με ολες τις πιθανες εξελιξεις. Θελω τοσο πολυ να σε αγγιξω. Απαλα. Σαν πολυτιμη πορσελανη. Σαν ανεκτιμητο θησαυρο. Θελω να χαθω στην πλανη σου. Να περιπλανηθω στο κορμι σου. Με παθος. Θελω να σου δωσω επιθυμιες και αναμνησεις. Θελω να μαγειρεψω για σενα κατι μοναδικο. Περιμενω την απαντηση σου…

2 φιλετα μοσχαρισια
4 κ.σ. σαλτσα rote grutze ( coulis κοκκινων φρουτων σε ειδικευμενα καταστηματα)
1 κ.σ. μουσταρδα Dijon
1 κ.γ. ξυδι βαλσαμικο
1 φλ. ζωμος κρεατος
1 φλ. δυνατο καφε εσπρεσο
1/4 κ.γ. σοκολατα κουβερτουρα λιωμενη
2 κ.σ. βουτυρο
2 σκ. σκορδο λιωμενες
1 κλωναρι θυμαρι
1 κ.σ. ανθη ριγανης
1 δαφνοφυλλο
2 κ.σ. ελαιολαδο
1/2 φλ. κρεμα γαλακτος
1/2 κ.γ. κολιανδρο σε σκονη
Αλατι και πιπερι
2 μηλα
400 γρ. πατατες
φυλλα μαιντανου
1/2 κ.σ. χυμο λεμονιου

Βαζουμε τα αρωματικα βοτανα με το σκορδο, το ελαιολαδο και 2 κ.σ. νερο σε αλουμινοχαρτο και ψηνουμε στους 100 C για 2,5 ωρες. Επειτα τα βαζουμε σε ενα μπωλ και ενσωματωνουμε την κρεμα γαλακτος στο μιγμα. Αλατοπιπερωνουμε και αφηνουμε στην ακρη διατηρωντας τη σαλτσα μας ζεστη.
Αλειφουμε τα φιλετα με τη σαλτσα rote grutze και τη μουσταρδα και τα ψηνουμε στη σχαρα στους 200 C για 4 λεπτα. Επειτα τα βαζουμε σε ενα ταψακι και τα περιχυνουμε με τον καφε, την σοκολατα το βουτυρο και το ζωμο. Πασπαλιζουμε με τον κολιανδρο, αλατοπιπερωνουμε, σκεπαζουμε το ταψακι και ψηνουμε στους 180 C για 20 λεπτα.
Κοβουμε τις πατατες σε πολυ λεπτες ροδελες (σαν chips). Βαζουμε ενα φυλλο μαιντανου στο κεντρο μιας ροδελας και κολλαμε μια αλλη απο πανω. Συνιστω να χρησιμοποιησετε το ειδικο εργαλειο “μαντολινο” που μπορει να ρυθμιστει και να κοψει πραγματικα πολυ λεπτες σχεδον διάφανες τις ροδελες πατατας. Τηγανιζουμε σε καυτο λαδι προσεχοντας να μη ξεκολλησουν οι ροδελες μεταξυ τους.
Κοβουμε το καθε μηλο σε πολυ λεπτες φετες. Περιχυνουμε με το βαλσαμικο και το χυμο λεμονιου και στρωνουμε τις φετες σαν βενταλια σε 2 πιατα. Απο πανω βαζουμε τις τηγανισμενες ροδελες πατατας. Στο κεντρο καθε πιατου τοποθετουμε τα φιλετα, περιχυνουμε με τη σαλτσα σκορδου και σερβιρουμε.

——————-

It’s been quite a while that I accidentally glanced at you. I wasn’t aware of that immediately. What attracted me to look at you was quite dead as a dodo. I pulled up memories from my adolescence filled with fear, insecurity, wondering and guilt. When I first fell in love the feeling of innocence was miraculously lost at once. It was replaced by the desire of flesh, the pleasure without the essential feeling, and the satisfaction, which most of the times, is egotistical and self-absorbed. When, for the first time, I woke up in the middle of the night, thinking exclusively of you and the ways to approach you and meet you, I realized that I have a second inner me, that acts uncontrollably and independently from my desires and thoughts. I have literally lost my sleep. And that is obviously because the hours of the day are not enough for my thinking of you. And I think of you constantly, even when though exhausted I am trying to rest. When I looked at you, I saw the most beautiful eyes that ever laid eyes upon me. Your smile unlocked hidden sorrows and threw them away. Your presence melted every inhibition of mine and swept me off my feet. You turned me back to the era where inexperience and contraction were mastering my feelings. My mind blurs when I am around you. My palms are sweating. Words and thoughts transform into silly smiles. Questions hover blank and answers are coming when I am away from your field of action. My heart beats the drums of war. My body reacts immediately when I come close to you. My day starts and ends with you. I dream of drinking the sweetest wine from your own lips. My most precious tear will roll down when you will kiss me for the very first time. I will cherish the moment by holding on to it. Eternally. The most colorful view is in your gray eyes. Your presence dazes me. I get drunk just by looking at you. I have no intention of doing anything rather than think of you. I sing what I want to whisper to you. I romance all possible outcomes. I want to touch you. Softly. Like a precious piece of porcelain. Like a priceless piece of treasure. I want to get lost in you. To wander on your body. Passionately. I wan to give you memories and desires. I want to cook something unique for you.

2 veal fillets
4 tbs rote grutze sauce (coulis of red fruits in special shops)
1 tbs Dijon mustard
1 tsp balsamic vinegar
1 cup meat stock
1 cup strong espresso coffee
1/4 tsp bitter chocolate melted
2 garlic cloves squashed
2 tbs butter
1 sprig thyme
1 tbs oregano flowers
2 tbs olive oil
1/2 cup milk cream
1/2 tsp coriander ground
Salt and pepper to taste
2 green apples
500 gr. potatoes
parsley leaves
1/2 tbs lemon juice

Place the aromatic herbs, garlic, olive oil and 2 tbs of water in aluminum foil, wrap and bake at 100 C. for 2,5 hours. Put them in a bowl and fold in the milk cream. Salt and pepper and keep warm.
Baste the fillets with the rote grutze sauce and mustard and grill them at 200 C. for 4 minutes. Then put them in an oven dish , pour over them the coffee, chocolate, butter and meat stock. Sprinkle with salt, pepper and coriander, cover the dish and bake at 180 C. for 20 minutes.
Cut the potatoes in very thin slices. Place a parsley leaf at the center of a slice then use another slice to cover the first one. Deep fry the “sandwiched” potatoes being careful not to let them go apart.
Cut each apple in very thin slices. Pour the balsamic and lemon juice over and place them like a fan on 2 plates. Put the deep fried potato slices on top. At the center of each plate place the veal fillet, pour the garlic sauce over and serve. Kali oreksi

AddThis Social Bookmark Button

About these ads

30 Σχόλια to “à la Grecque à l’amour – Σοκολατενια Φιλετα Μοσχαρισια σε Μιλφειγ Πατατας και Πρασινου Μηλου με Σαλτσα Σκορδου – Veal fillets with Chocolate and Garlic Sauce on a bed of Potatoes and Green Apples”

  1. lifewhispers Says:

    Μας ελειψες, βρεεεεε…Που ήσουνα τόσο καιρό;;;; Και γυρίζοντας, μας ανοιξες και την όρεξη…!Καλησπέρα!

  2. alagrecque Says:

    Εκανα Δίαιτα :-)

  3. lifewhispers Says:

    Είχε αποτέλεσμα; ;)

  4. alagrecque Says:

    Η διαιτα ναι, ο ερωτας δεν ξερω ακομη …

  5. σεφ-γκρέκο Says:

    Τα συγαρητήριά μου κ. συνάδελφε…
    κατ’ αρχήν για τη δίαιτα: κι εγώ έχω αρχίσει δίαιτα εδώ και δεκαπέντε μέρες, κι έχω χάσει κόλας δυο βδομάδες!! ;-)

    Μας λείψατε (περιμένω και μια απάντηση στη πρόταση συνεργασίας, αλλά σας βλέπω “off-line”). Και όπως πάντα η συνταγή είναι μοναδική, από ένα ξεχωριστό σεφ για μια ξεχωριστή στιγμή.

  6. ΜΠΛΟΓΚΟΜΑΓΕΙΡΟΣ Says:

    Α λα γκρεκ,
    να σου πω πρώτα: Καλή επιτυχία !!! Εύχομαι να αποκτήσεις τον πολύτιμο θησαυρό. Και να περιπλανηθείς μαζί του σε μονοπάτια γνωστά αλλά και άγνωστα!!!!
    Μην ξεχνάς επίσης: Μια καλή δίαιτα σε αναζωογονεί. Και στο σώμα αλλά και στο μυαλό.
    Να σου πω δεύτερα: Αν φτιάξω τη συνταγή με ένα ψαρονεφράκι ανοιγμένο στα δύο δεν πειράζει , ε???
    Έχω δει σάλτσα σοκολάτα σε φιλέτο αγριογούρουνου, να σου πω την αλήθεια, δεν την έκραξα όμως γιατί πήγαινε…
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  7. alagrecque Says:

    @σεφ-γκρεκο, η προταση ισχυει και εχει καταφατικη απαντηση, ευχαριστω για τα συγχαρικια , εγω εφτασα αισιως τα 18 κιλα και οδευω προς τα υπολοιπα 5 που μεινανε (αν και ολοι μου λενε να σταματησω εδω)
    @μπλογκομαγειρος, εννοειται πως δεν εχω προβλημα με το ψαρονεφρι, ομως θα αλλαζα τα κοκκινα φρουτα με ενα chutney απο μυρτιλα ή βατομουρα. Και ευχαριστω για τις ευχες, μακαρι να τις ακουσει…

  8. Λία Π. Says:

    Χαθήκατε, αγαπήτέ.

  9. alagrecque Says:

    @Λία Π. Eπανηλθα … :-)

  10. μούργος Says:

    τωρα εξηγουνται ολα !!!!!!!
    εμ, βεβαια με τετοιες σκεψεις που καιρος για ποστ και μαγειρεμα!!!!
    τι να πω;
    σου ευχομαι ευτυχη καταληξη των προσδοκιων σου! :)
    και ελπιζω αυτη η τελευταια γευστικη ακροτητα (για τα γουστα μου) να βοηθησει!
    ΥΓ. κατι με ρωτησες στο ποστ μου.
    επειδη δεν εχεις μυαλο για πολλα σου αφηνω εδω στη γωνια το λινκ
    http://laspistasteria.wordpress.com/2007/06/07/keltikiastrologia/#comment-3555

  11. alagrecque Says:

    Ευχαριστω αλλα μαλλον δεν καρποφορησε τουτος ο ερωτας. Χαλαλι ομως. Ευχαριστω για την απαντηση το ειδα ηδη, και οντως το χημικο εντομοκτονο δεν βοηθησε, ειχα ηδη ψεκασει με θερινο πολτο αλλα ουτε και εκεινος εκανε κατι. Τα εντομα στα ελαιοδεντρα και στο κλεροδεντρο τελικα ειναι διαφορετικα. Στο κλεροδεντρο ειναι μικρες αποικιες πανω σε καποια κλαδια (τα αποκολλησα τελικα ενα ενα μονος μου) ενω στα ελαιοδεντρα ειναι μοναχικα εντομα μικροτερα και σκληροτερα. Ελπιζω να καταφερω να τα καταπολεμησω. Και παλι ευχαριστω.

  12. aa-duck Says:

    alagrecque,
    έρωτας είναι θαρρώ / να πάνε όλα καλοκαιρινά, γλυκά και σοκολατένια / it ain’t over till it’s over
    :D

    Αυτή τη συνταγή είναι από αυτές που κάποια στιγμή θα δοκιμάσω σωποδήποτε μόνο που με ζορίζεις λίγο με το rote grutze. Ελπίζω υπάρχει σε ντέλι. Ξεσηκωτικέεεεεεεεεε

  13. alagrecque Says:

    @aa-duck : αν δεν σε ζοριζα δεν θα ειχε νοημα. Οι μοναδικες πινελιες ειναι αυτες που δινουν το εξαισιο αποτελεσμα. Το rote grutze (μια αγλυκη και ξινη σχετικα μαρμελαδα ή σαλτσα κοκκινων φρουτων του δασους με γερμανικη προελευση) θα το βρεις σε συγκεκριμενα ντελι μαγαζια. Σου συνιστω δε, να το δοκιμασεις σαν σαλτσα πανω απο ενα στραγγιστο γιαουρτι με μερικες αγριοφραουλες απο τον Ταΰγετο (ζητα λιγες απο τον μουργο) ή πανω σε μια κρεμα βανιλιας. Για παγωτο δεν το συζηταω ειναι καταστροφη…

  14. μούργος Says:

    alagrecque ολα αυτα που εχουν “καβουκι” λεγονται κοκκοειδη-ψωρες-.
    τα φαρμακα δεν καταπολεμουν τα καβουκια αλλα τις νυμφες που βγαινουν απο τα αυγα.
    η αναπαραγωγη γινεται χωρις γονιμοποιηση μεσα στο καβουκι.
    σε αυτα τα εντομα εχει μεγαλη σημασια ο ΧΡΟΝΟΣ που γινεται η καταπολεμηση.
    θελει τοτε που αφου εκολαφθουν τα αυγα βγουν οι νυμφες που βγαινουν απο τα καβουκια.
    αυτο γινεται περιπου απο ιουλιο εως αυγουστο.
    ολα αυτα τα καβουκια που εχεις ειναι απο περσινες νυμφες που διαχειμασαν και εγιναν ωριμα θηλυκα φετος την ανοιξη.
    αυτο που εκανες και εβγαλες με το χερι τα καβουκια ειναι πολυ καλο.
    για οσα δεν καταφερεις πρεπει να παρακολουθεις το δεντρο και οταν αρχισεις να βλεπεις αλλαγες στο καβουκι και υπαρξη νυμφων τοτε θελει ψεκασμο με το θερινο πολτο που ειναι αριστο προιον και οχι επικινδυνο.
    τα χημικα να τα αποφευγεις γιατι και δουλεια καλυτερη δεν κανουν αλλα και σκοτωνουν ωφελιμα εντομα που παρασιτουν τις ψωρες!!

  15. alagrecque Says:

    @μουργος : μυριαδες ευχαριστω, θα φροντισω να τα ψεκασω ξανα τοτε τον Ιουλιο , οι νυμφες τι μορφη εχουν ? φανταζομαι δεν θα φορανε νυφικα για να τις ξεχωρισω :-)

  16. μούργος Says:

    για να μη σε μπερδεψω θα ανασηκωσεις μερικα καβουκια και θα δεις αν εχουν νυμφες απο κατω . αν εχουν σημαινει οτι συντομα θα βγουν εξω απο το καβουκι.
    οποτε ξανακυτα σε λιγες μερες και αν δεις κινητικοτητα ψεκασε!
    σιγουρεψου ομως οτι ειναι λεκανιο.
    κοψε ενα κλαδακι με προσβολη και δειξτο σε γεωπονο.
    ολες οι περιοχες της ελλαδας δεν εχουν τις ιδιες ημερομηνιες εκκολαψης και αναπτυξης.

    αν περιμενεις να δεις νυφικα, το εχασες το παιχνιδι! :lol: :lol: :lol:

  17. giotavita Says:

    Κρίμα που δεν ευδοκιμησε ο ερωτας…Ισως θα επρεπε να της πεις τι θεσπεσιο γευμα της ετοιμαζες.Αυτη εχασε……
    Τις γερμανικης καταγωγης μαρμελαδες μπορεις να τις εχεις(αν καταλαβα καλα εχεις γη για φυτεμα)απο τα χερακια σου φτιαγμενες.Σπειρε βατομουριες του φραχτη και το δεντρο”οι ρώγες του Ιωαννη”-δεν θυμαμαι το ονομα στα γερμανικα, μου ειπε η αδελφη μου που ενκλιματιζει φυτα και δεντρα στην Γερμανια πως μπορει να αναπτυχθει και εδω…
    Και ευχομαι να γινει μουρλια η μαρμελαδα!!!!

  18. alagrecque Says:

    @giotavita : ευχαριστω για τη συμπαρασταση. Το γευμα θα περιμενει παντα …
    Και σιγουρα εχασε ενα θεσπεσιο γευμα ;-)

    Τα κοκκινα φρουτα υπαρχουν καποιες φορες διαθεσιμα και στην ελληνικη αγορα και τοτε μπορω και παρασκευαζω μονος μου το ζελε/σαλτσα rote grutze. Εχω ηδη φυτεψει βατομουρα και μυρτιλα και φραγκοσταφυλα αλλα δεν ευδοκιμησαν, ισως επειδη ηταν φυτα του εξωτερικου και οχι εδωδιμα. Ψαχνω να βρω γηγενεις ποικιλιες και ισως καποια στιγμη αποκτησω τους δικους μου καρπους.

  19. Άντα Φτυς Says:

    όμορφοι που είναι οι έρωτες. Ακόμη κι όταν δεν ευδοκιμούν.

    (Τα γραπτά σου αποκαλύπτουν έναν άνθρωπο μαγικό.)

  20. alagrecque Says:

    @Αντα Φτυς : Συμφωνω απόλυτα. Ο ερωτας ειναι μαγικος, ομορφος και ειμαι πραγματικα ευτυχισμενος που μπορω και τον νιωθω, κι ας ειναι ακαρπος. Αφου ηρθε τοσες φορες ως σημερα, θα ξαναρθει. Εγω παντα περιμενω…

  21. Geos Says:

    Great article! It would be perfect for me, thanks for your post! I have subscribe your RSS! keep Me updated!!! welcome to Hot Product Daily.

  22. Ανώνυμος Says:

    Want to download more Photos and Movies? wdbw-art.com.

  23. Ανώνυμος Says:

    Collection of some of your personal information is essential for completion of some of the functions and activities of this Website. We will, if it is reasonable or practicable to do so, also collect your personal information directly from you. For instance, the collection of your personal information may happen at you//www.best-handbags-outlet.com]handbags paradise.

  24. Ανώνυμος Says:

    This blog is written very excellently,come on!I will keep on supporting your blogs,also welcome to my website :north face jackets sale

  25. Ανώνυμος Says:

    I think that you write a great blog, so there will be more and more people like to watch your blogs, Keep up the good writing skill.My website:north face jackets sale

  26. Ανώνυμος Says:

    女装品牌大全,淘宝商城,淘宝网购物女装品牌大全.

  27. Ανώνυμος Says:

    hello every boady chineselanguage.

  28. Ανώνυμος Says:

    It’s wonderful!Collection of designer dresses,Herve leger and Bandage dresses.

  29. keedallrisa Says:

    Hey, I’m glad to be part of the forums. Take a look at my post on drug addiction and let me know what you think. Thanks!

  30. frarbunny Says:

    Get Web Hosting in Pakistan With cheap price.At Just rupees 1700
    free domain with all hosting plans from iwebs.com.pk

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: