Ονειρικο Κατσικακι με Φραουλες – Dreamy Baby Goat (or Lamb) with Strawberry Gravy

Ξυπνησα λουσμενος στον ιδρωτα. Ψηλαφισα στο σκοταδι να βρω το μπουκαλι με το νερο που εχω παντα διπλα μου. Ηπια δυο γουλιες κι αρχισα να σκεφτομαι το ονειρο μου. Ημουν σε ενα καταπρασινο λιβαδι σαν αυτα της Ολλανδικης υπαιθρου. Ομως αντι για χορταρι ολα γυρω μου ηταν φυτεμενα με φραουλες. Μυριαδες φραουλες αλλες ακομη πρασινωπες και αγουρες, αλλες ωριμες να περιμενουν καρτερικα να κοπουν και να γεμισουν αδημονουντες ουρανισκους κι αλλες ακομη ασχηματιστες πανω σε μεγαλα ροζ και ασπρα λουλουδια. Και πιο περα κοπαδια απο κατσικια να τρωνε λαιμαργα τις φραουλες. Κι αμεσως μου ηρθε η ιδεα να συνδυασω αυτα τα δυο. Συμφωνα με τις νεες ανακαλυψεις της μοριακης γαστρονομιας, υπαρχουν πολλα ειδη που εχουν κοινα χημικα στοιχεια, μ’αποτελεσμα να συνδυαζονται εξαιρετικα μεταξυ τους. Ετσι ο καφες και η σοκολατα συνδυαζονται με το σκορδο, οι μπανανες με τον μαϊντανο και οι φραουλες με τον κολιανδρο, το δυοσμο και το σελερυ. Ειναι μερες τωρα που ηθελα να δοκιμασω κατι πραγματικα καινοτομικο. Αποφασισα λοιπον να συνδυασω το τρυφερο κρεας του κατσικιου με την ζουμερη σαρκα της φραουλας. Μες στο μυαλο μου αυτες οι δυο γευσεις παντρευονται εκπληκτικα. Ειναι φορες που μπορω και φερνω στη μνημη μου διαφορες γευσεις. Δεν ξερω αν ειναι προσωπικη μου ικανοτητα ή αν μπορουν ολοι να το κανουν. Παντως πολλες φορες γνωριζω εκ των προτερων μερικες γευσεις που θα προκυψουν και απο ενστικτο? ισως νιωθω το ταιριασμα τους. Ετσι προεκυψε και το κατσικακι με φραουλες. Μες στα μαυρα μεσανυχτα βεβαια δεν ειχα σκοπο να σηκωθω και να πιασω τις κουταλες και τις κατσαρολες, κι ετσι βαλθηκα να βρω τη διαδικασια, τα υλικα και τον τροπο παρασκευης. Παιρνοντας την ιδεα απο μια μαρμελαδα του Αθηναιου, σκεφτηκα πως ενα chutney φραουλας θα ηταν οτι επρεπε για να δωσει στο κατσικακι αυτο το κατι που ηθελα. Αρχισα να επεξεργαζομαι διαφορες ιδεες και να μελεταω διαφορες συνταγες προκειμενου να καταληξω στη μορφη και τον τροπο παρασκευης αυτου του πιατου. Ετσι εφτασα στην παρακατω συνταγη που σαν αποτελεσμα εχει ενα κρεας που θυμιζει πολυ κυνηγι. Πρεπει να πω πως η γειτονισσα μου που ειναι γενικα λιγομιλητος ανθρωπος, μου χτυπησε την πορτα και με ρωτησε αν αυτο που μοσχοβολησε ολη η γειτονια, ειναι κατι που μαγειρευω εγω, κι αν ναι, τι στο καλο ειναι, που μοσχομυριζει σαν γλυκο γαλλικου φουρνου. Οταν της απαντησα οτι ειναι κατσικακι με φραουλες, με κοιταξε απορημενη, αλλα γνωριζοντας οτι ειμαι αλχημιστης, χαμογελασε και ειπε : -Φυσικα, μονο εσυ θα μπορουσες να το κανεις αυτο… Ενιωσα περηφανος. Προτιμησα να το σερβιρω με ενα πουρε απο ριζα σελερι και πατατα και το συνοδευσα με ενα παμφθηνο αλλα υπεροχο γλυκο κοκκινο κρασι με αρωμα πορτοκαλιου. Ελπιζω να μην απογοητευτειτε οταν δοκιμασετε να το μαγειρεψετε καθως ειναι σιγουρα κοπιαστικο φαγητο και θελει και αρκετο χρονο προετοιμασιας. Για τον πουρε σελερι και πατατας δεν δινω συνταγη γιατι θεωρω πως σιγουρα καποιος αλλος blogger εχει ετοιμασει την αντιστοιχη. Οποιος ομως ενδιαφερεται μπορω να του την στειλω με ενα mail ή αν υπαρξει ζητηση να τη δημοσιευσω. Καθως οι συνταγες αυτες ειναι δικης μου εμπνευσης θα χαιρομουν ιδιαιτερα αν καταφερνα να ακουσω τα ειλικρινη σχολια ολων οσων δοκιμασαν να τις παρασκευασουν. Στο κατω κατω ολα επιδεχονται διορθωσεις για να γινουν καλυτερα…

Για τη μαριναδα φραουλας
1 1/2 φλυτζανι γλυκο κοκκινο κρασι
1/2 κ.γ. αχνη ζαχαρη
1 κ.σ. χυμο λεμονιου
6 μεγαλες φραουλες κομμενες στη μεση

Για τη μαριναδα του κρεατος
1 1/2 φλ. μαριναδα φραουλας (χωρις τις φραουλες)
1 μεγαλο κρεμμυδι κομμενο σε φετες
1/2 λεμονι σε κομματια
4 σκ. σκορδου, ξεφλουδισμενες και κομμενες στα 4
1 κ.σ. κοκκους μαυρου πιπεριου
1 κ.σ. φυλλα δυοσμου ψιλοκομμενα
1 κ.σ. αλατι κοσερ (αν δεν εχετε χρησιμοποιειστε απλο μαγειρικο αλατι)
1 μπουτι κατσικισιο περιπου 1,5 κιλο

Για τη σαλτσα

1 φλ. φραουλες κομμενες σε φετες
1 μπουκετο φυλλα κολιανδρου
1 μπουκετο φυλλα δυοσμου
1 κλωναρι σελερι
3 σκ. σκορδου
25 γρ. τζιντζερ ξεφλουδισμενο και τριμμενο
1 κ.γ. μπουκοβο
1/4 κ.γ αλατι
1/2 κ.γ. μαυρο πιπερι
1 κ.γ. σιναποσπορο
2 κ.σ. κρεμμυδι ψιλοκομμενο
1 κ.σ. ελαιολαδο
30 γρ. καστανη ζαχαρη
1 κ.σ. βαλσαμικο ξυδι

1η Μερα
Βαζουμε τις φραουλες σε ενα μπωλ, πασπαλιζουμε με τη ζαχαρη και περιχυνουμε με το κρασι και το χυμο λεμονιου. Αφηνουμε να μαριναριστουν για μια νυχτα στο ψυγειο.
2η Μερα
Σε ενα μπωλ βαζουμε το κρεας και ολα τα υλικα της μαριναδας. Καλυπτουμε, βαζουμε στο ψυγειο και αφηνουμε να μαριναριστει για μια νυχτα. Περιστασιακα γυριζουμε το κρεας για να μαριναριστει καλα απο ολες τις πλευρες.
3 Μερα
Ξεχωριζουμε τα φυλλα απο τον κολιανδρο, το δυοσμο και το σελερι και τα μουλιαζουμε σε νερο για 1 ωρα. Τα στραγγιζουμε και τα στεγνωνουμε με μια πετσετα η χαρτι κουζινας. Σε ενα γουδι λιωνουμε τα φυλλα, το σκορδο, το τζιντζερ και το σιναποσπορο μεχρι να γινουν σαν αλοιφη. Κραταμε στην ακρη.
Ζεσταινουμε το λαδι σε ενα τηγανι. Σωταρουμε το κρεμμυδι μεχρι να μαλακωσει. Προσθετουμε την ζαχαρη και οταν καραμελωσει ριχνουμε το βαλσαμικο. Προσεκτικα ανακατευουμε και τις φραουλες. Αλατοπιπερωνουμε, χαμηλωνουμε τη φωτια και σιγοβραζουμε για 12 λεπτα μεχρι να μαλακωσουν οι φραουλες. Αποσυρουμε απο τη φωτια και προσθετουμε το μιγμα απο λαχανικα και μπαχαρικα. Κραταμε στην ακρη.
Πεταμε τη μαριναδα. Προθερμαινουμε το φουρνο στους 190. Βαζουμε το κρεας σε μια πηλινη γαστρα (η σε μαντεμενια), καλυπτουμε και ψηνουμε για 1 ωρα. Ξεσκεπαζουμε τη γαστρα, περιχυνουμε το κρεας με τη σαλτσα φραουλας και ψηνουμε για 5 λεπτα ακομη. Σερβιρουμε με μερικα φρεσκα φυλλα δυοσμου.

———————–

I woke up all sweaty. I used my fingers to reach for the bottle of water that I keep by my bedside. I sipped some water and started thinking about my dream. I was in a very green Dutch like prairie, which instead of grass it was planted strawberries. Myriads of strawberries all around, some green, some ripe waiting to be cut and flavor some unquiet taste buds, and some still unformed on white and pink flowers. Further beyond some goats that were voraciously feeding on the strawberries. And there came the idea of combining those two. According to some new discoveries on molecular gastronomy, there are a lot of ingredients that have similar molecules in their consistencies, which results to the excellent combination between them. So one may combine coffee and chocolate with garlic, bananas with parsley and strawberries with coriander, celery and mint. It’s been days now that I wanted to try something really innovative. I decided thus to combine the tender meat of baby goat with the juicy flesh of strawberries. In my mind those two flavors are an excellent match. Here I must add that the meat can be substituted with lamb since I know that in certain countries baby goat is not available. There are certain times that I can bring back from my memory various flavors. I don’t really know whether it’s something that I only can do, or anybody else can as well. Yet lots of times I can tell the outcome of some recipes and by instinct? I can feel the combination. That’s how I ended up with the strawberries and baby goat. Of course I was not so keen on getting up and get my utensils in order to start the cooking, so I started thinking of the procedure, the ingredients and the preparation. With a hint from Athinaios’s jam, I thought that a strawberry chutney would be ideal to flavor the baby goat with what I was aiming for. I started thinking out of various ideas and studied lots of recipes in order to conclude on the preparation of this dish. Eventually I came up with the following recipe which resulted to a meat that resembles the taste of game. I have to say here that my next door neighbor who is a very silent person in all, knocked on my door and asked me, if that which had smelled allover the neighborhood, was something that I cooked, and if it was so, what the heck was that to smell like a Parisian Pastry. When I replied that it was baby goat with strawberries, she looked at me with wonder, smiled and said : -Of course, you alone could only do that… I felt proud. I preferred to finally serve it with a celery root and potato puree and I accompanied it with a really cheap but fabulous sweet red wine flavored with orange. I hope that those of you that try to cook it will not be disappointed since it is a definitely tiring dish and needs lots of time to prepare it. For the celery/potato puree I don’t present a recipe, since I presume that there is surely some other blogger that has already prepared it. But if you are interested I can email it to anyone. Just ask.

For the strawberry marinade
1 1/2 cup sweet red wine
1/2 tsp confectioners sugar
1 tsp lemon juice
6 large strawberries cut in halves

For the lamb marinade
1 1/2 cup strawberry marinade (w/o the strawberries)
1 large onion cut into slices
1/2 lemon cut in pieces
4 cloves garlic, peeled and cut in 4
1 tsp black peppercorns
1 tbs chopped fresh mint leaves
1 tbs kosher salt
1 leg of lamb approx. 1.5 kg

For the sauce
1 cup sliced strawberries
Bunch of coriander leaves
Bunch of mint leaves
1 stalk of celery
3 cloves garlic
25 gr ginger peeled and grated
1 tsp red pepper flakes
1/4 tsp salt
1/2 tsp black pepper
1 tsp mustard seeds
2 tbs chopped onion
1 tbs olive oil
30 gr. brown sugar
1 tbs balsamic vinegar

Day 1
In a bowl place the strawberries, sprinkle them with sugar and pour the wine and lemon juice over them. Refrigerate and let them marinade overnight .
Day 2
In a large bowl, put the meat and all ingredients for the marinade . Cover with a plastic wrap or lid, put in the refrigerator, and marinate overnight. Turn the meat upside down occasionally so that all parts are marinated well.
Day 3
Separate the coriander, mint and celery leaves and soak in water for 1 hour. Strain them and dry them with a paper towel. With a mortar and pestle crush the leaves, garlic, ginger and mustard seeds until they form a creamy mixture. Keep aside.
Heat the oil in a frying pan. Add the onions and sauté until soft. Add the brown sugar and when caramelized add the balsamic vinegar. Carefully mix in the strawberries. Add salt and pepper, reduce the heat and simmer for 12 minutes until the strawberries are soft. Remove from heat and mix the spices/vegetables mixture with the strawberry sauce. Keep aside.
Discard the marinade. Preheat the oven at 190 C. Put the meat in a clay or terracotta oven dish, cover,and roast for 1 hour. Uncover, pour the strawberry sauce over the meat and cook for 5 more minutes. Serve with some fresh mint leaves on top.

About these ads

10 Σχόλια to “Ονειρικο Κατσικακι με Φραουλες – Dreamy Baby Goat (or Lamb) with Strawberry Gravy”

  1. με το φεγγαρι αγκαλια Says:

    παντα χρωματιστα ονειρα με καταπρασινα λειβαδια γεματα φραουλες και κατσικακια να βοσκουν σου ευχομαι..και εμπνευση διχως ορια..φιλια..!!

  2. alagrecque Says:

    @με το φεγγαρι αγκαλια: ευχαριστω … ;-)

  3. aa-duck Says:

    συνδυασμός!!!!!! Είσαι Αμαρτίας chef! (με την καλή έννοια)

  4. alagrecque Says:

    @aa-duck : το προσπαθω…. ;-)

  5. elafini Says:

    κλαψ…σφίγγεται η καρδιά μου τώρα τελευταία που σε διαβάζω..ειδικά τις πάπιες δεν τις άντεξα.. :(

  6. alagrecque Says:

    Καλη μου elafini, κατανοω απολυτα το σφιξιμο που αναφερεις, και δεν μπορω να αναφερθω εναντια σε κατι τετοιο. Ειναι ομως μερικες συνταγες που δεν μπορω να αντισταθω. Γι’αυτο και τις ονειρευομαι…

  7. Christine Says:

    Yiasou: I love how you are mixing it up this spring. More dreams please. Strawberries and baby goat . . . I’m having one of those American beauty dreams right now. Bravo!

  8. elafini Says:

    πέρνα καμιά βόλτα από το hotel μας..θα χρειαστούμε chef ;)

  9. άμμος Says:

    Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια κινητοποίηση στην μπλογκόσφαιρα με θέμα το εθνικό σύστημα υγείας και με αφορμή το θάνατο της μπλόγκερ Αμαλίας Καλυβίνου. Προωθώ το ενημερωτικό κείμενο:

    “Σχετικά με την κινητοποίηση της Παρασκευής για την Αμαλία, σας ενημερώνουμε ότι:

    α) Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όλοι οι bloggers θα ανεβάσουμε ένα post με τον κοινό τίτλο “Για την Αμαλία”.
    β) Το τελικό κείμενο που θα αποσταλλεί με e-mail σε υπουργεία, αρμόδιους φορείς, κλπ έχει ήδη αναρτηθεί και όποιος θέλει μπορεί να το αντιγράψει και να το δημοσιεύσει (όχι πρίν την Παρασκευή). Επίσης θα βρείτε λίστες με links, μεταφρασμένα κείμενα και δελτία τύπου.
    γ) Έχει ανοίξει ένα προσωρινό blog για την τελική φάση του συντονισμού της όλης προσπάθειας, με τίτλο Για την Αμαλία. Όσοι θέλετε να συνεισφέρετε ώστε να δικαιωθεί κάποτε ο αγώνας της Αμαλίας, μπορείτε να ενημερωθείτε από εκεί για όλες τις λεπτομέρειες της συλλογικής αυτής δράσης. Δηλώστε συμμετοχή για να γίνετε contributors και ενημερώστε όσους μπορείτε.

    Σας ευχαριστούμε.”

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το μπλογκ του Helix Nebulae http://yperoptix.blogspot.com

  10. Jelena Says:

    Ade ade kainourgia receipts!! Perimeno, kalokairines freskes salates, elafira fagita, ade, we are starving here!

    Come tonight (the one and only Friday night spot) and tell us your neeeews (to mono pragma gia ti eheis orexi… ;)

    By the way, here is a nice blogg… http://moroccanmaryam.typepad.com/

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: