Εναλλακτικη Μαγειριτσα με Μανιταρια – Alternative Greek Easter Soup with Mushrooms

easter eggs

Οσο ημασταν μικρα παιδια , οι γονεις μας, ενω ηταν πολυ μποεμηδες και διασκεδαζαν οσο περισσοτερο μπορουσαν, ηταν παρα πολυ καλοι στο να μας διαπαιδαγωγησουν και να μας μεταφερουν παραδοσεις και εθιμα που εγιναν τελικα εφοδια για τη ζωη του καθενος μας. Η Μεγαλη Βδομαδα, ηταν παντα εβδομαδα νηστειας, εκκλησιασμου και μαγειρεματος. Τσουρεκια, κοκκινα αυγα (λιγα καθως η μητερα μας προτιμουσε παντα καποια πιο εντυπωσιακα οπως βλεπετε πιο πανω), λαμπριατικα κουλουρακια, νεροβραστες φακες, φασολια πιαζ, χαλβας και ταχινι, μοσχομυριζαν ετησιως στο σπιτι μας.Μια βδομαδα που περιμεναμε παντα με μεγαλη αγωνια, καθως ειχε νηστεια -και θυμαμαι ακομη με ποση λαχταρα περιμενα να φαω το κουλουρι μετα την Θεια μεταληψη την ημερα της Μ.Πεμπτης- ψωνια με καινουρια ρουχα και παπουτσια και φυσικα μαγειριτσα και σουβλιστο κατσικι. Η μητερα μας μια κλασσικη μοσχαναθρεμμενη κορη μαναβη σιχαινοταν κυριολεκτικα τα κρεατα και δη τα αρνια και τα κατσικια. Δεν εχει δοκιμασει στη ζωη της ποτε. Παρα το γεγονος αυτο οταν παντρευτηκε με τον πατερα μας , υποχρεωθηκε να μαγειρεψει και αυτα που δεν της αρεσαν.Το μονο που δεν μαγειρεψε ποτε ηταν το χοιρινο. Οχι επειδη εμεις δεν το τρωγαμε. Αλλα επειδη η ιδια δεν ηθελε ουτε να το πιασει. Ουτε και να το μυρισει. Βεβαια επειδη δεν μπορουσε να χαλασει τα χατηρια μας, το βραδυ της Αναστασης, μετα την εκκλησια, μας περιμενε παντα μια μοσχομυριστη μαγειριτσα που την αυγοκοβε μολις επιστρεφαμε με το Αγιο Φως ανα χειρας. Το ποσο ενθουσιαστηκε η μητερα μας οταν αρχισα να μαγειρευω εγω και ανελαβα φυσικα τη μαγειριτσα ειναι απεριγραπτο. Σαν να ειχε κερδισει τον πρωτο αριθμο στο λαχειο. Εδω να κανω μια παρενθεση και να πω πως η μητερα μας την ημερα του Πασχα τρωει γαριδες μπενιε ενω ολοι οι υπολοιποι πεφτουμε με τα μουτρα στα παραδοσιακα κοψιδια. Παραπρολογισα ηδη βεβαια και λεω να μη μακρηγορω αλλο. Πριν μερικα χρονια ο πατερας μας επαθε ευτυχως ενα ελαφρυ εμφραγμα. Κι οταν λεω ελαφρυ το εννοω καθως το επαθε Κυριακη απογευμα και πηγε στο γιατρο την Πεμπτη και το ανακαλυψαν τοτε. Ολο το μεσοδιαστημα νομιζε πως ειχε κρυολογησει Ιουλιο μηνα. Ευτυχως ηταν ελαφρυ κι ετσι ειναι ακομη κοντα μας χωρις καμμια απολυτως παρενεργεια. Φυσικα ο γιατρος του συνεστησε κι εκοψε το καπνισμα και ολα τα λιπαρα και τις βαριες σαλτσες. Απο τοτε αποφασισαμε οικογενειακως να μη ξαναφαμε την παραδοσιακη μαγειριτσα. Και βρεθηκε σαν υποκαταστατο η μαγειριτσα μανιταριων. Μια σουπα νοστιμη, ευκολη και πανω απ’ολα χωρις τα επιβαρυντικα λιπαρα. Ξερω πως σε ολους μας αρεσει η μαγειριτσα κι ο καθενας μας σιγουρα προτιμα αυτην που μαγειρευει η μητερα μας, οποτε εδω θα βρειτε μονο αυτη που προτεινω για οσους και οσες αποφευγουν την παραδοσιακη, για οποιονδηποτε λογο. Σερβιρετε την με φρυγανισμενα κρουτον το βραδυ της Αναστασης αλλα και σαν ανοιξιατικη σουπα σε οποιαδηποτε αλλη στιγμη.

mageiritsa Greek Easter soup

1 κ.σ. βουτυρο
2 κ.σ. ελαιολαδο
8 φρεσκα κρεμμυδακια σε λεπτες φετες
500 γρ. μανιταρια σε φετες
10 γρ. αποξηραμενα μανιταρια μουσκεμενα σε χλιαρο νερο για 10 λεπτα
2 κ.σ. αλευρι
1,2 λιτρα ζωμο λαχανικων ή κοτας
αλατι και πιπερι
2 κ.σ. φρεσκο ψιλοκομμενο ανιθο
1/2 φλ. ρυζι καρολινα
2 αυγα (χωριστα οι κροκοι απο τα ασπραδια)
χυμο απο 2 λεμονια

Λιωνουμε, σε δυνατη φωτια, το βουτυρο σε μια μεγαλη κατσαρολα, προσθετουμε το ελαιολαδο, τα κρεμμυδια και τον ανιθο και σωταρουμε για 2 λεπτα ανακατευοντας. Προσθετουμε τα αποξηραμενα μανιταρια. Συνεχιζουμε το σωταρισμα για 3 λεπτα μεχρι να μαλακωσουν, ριχνουμε επειτα τα φρεσκα μανιταρια, το αλευρι και μαγειρευουμε για ακομη 2 λεπτα. Ριχνουμε το ζωμο ανακατευοντας συνεχως. Μολις παρει μια βραση , χαμηλωνουμε την ενταση και σιγοβραζουμε για 15 λεπτα. Προσθετουμε το ρυζι και συνεχιζουμε το μαγειρεμα μεχρι να μαλακωσει το ρυζι (περιπου 15 λεπτα ακομη).
Αποσυρουμε απο τη φωτια και αφηνουμε να κρυωσει ελαφρα για 5 λεπτα. Στο μεταξυ ετοιμαζουμε το αυγολεμονο, χτυπωντας τα ασπραδια πρωτα με ενα πηρουνι ή συρμα ωσπου να αφρισει. Προσθετουμε τους κροκους και συνεχιζοντας το χτυπημα προσθετουμε και το χυμο απο τα λεμονια. Παιρνουμε λιγο ζωμο απο τη σουπα και το προσθετουμε στο μιγμα. Ριχνουμε κι αλλο ωσπου να ζεσταθει το μιγμα μας και τοτε το ριχνουμε ολο στη μαγειριτσα μας. Σερβιρουμε σε ζεστα πιατα.

———–

When we were little children, our parents, though they were bon viveurs and had as much fun as possible, they were very good in bringing us up handing us traditions and customs that eventually became assets for the life of each of us. The Holy Week, was always a week of fasting, churching and cooking. Tsourekia, red eggs (a few though since our mother prefered some more impressive as you will get to see), easter cookies, lentil soup boiled in water alone, piaz beans, halva and sesame pulp, smelled annually in our house. A week that we all anticipated since we would fast -I still remember the yearning I felt for a “koulouri” that I would eat after my Holy Communion on Holy Thursday-, new shoes and clothes and ofcourse “mageiritsa and impaled lamb. Our mother, a classical spoiled child of a grocer, literally hated meats and particularly lambs and goats. She has never tasted any of those. Despite that fact when she got married to our father, she was obliged to cook even those she disliked. The only thing she has never cooked is pork. Not because we wouldn’t eat it, but because she was disgusted even to touch it or smell it. Yet, since she favoured us, on Ressurection Night, a fragrant mageiritsa was always waiting for us, and she would make the eggs and lemon sauce right after we would return from the church with the Holy Light. I can’t describe how happy she was when I started cooking and took over the preparation of our mageiritsa. It was as if she had won the lottery. I should add here that our mother on Easter Day traditionally eats Begnier Prawns, while the rest of us feast on the meats. I think I have babbled a lot and I should stop. A few years ago our father had fortunately a light heart attack. And I mean light since he had it on a Sunday and went to the doctor on Thursday to discover what it was. The whole time in between he thought he was having a cold in the middle of July. Fortunately it was light indeed and he is still with us without any side effects. The doctor naturally recommended that he should immediately give up on smoking and eating fats and heavy sauces. Ever since we decided not to eat the traditional mageiritsa. And we substituted it with the mushroom soup. An easy, tasty and above all non fat soup. I know we all prefer our mother’s mageiritsa therefore I don’t give a recipe for that, but instead here you will find only this that I suggest for all who avoid the traditional one for whatever reason. Serve it with croutons on Ressurection Night or else as a spring soup for every occasion.

1 tbs butter
2 tbs olive oil
8 spring onions finely sliced
500 gr. mushrooms, sliced
10 gr. dried mushrooms soaked in tepid water for 10 mins
2 tbs plain flour
1.2 litres vegetable or chicken stock
Salt and freshly ground black pepper
2 tbs freshly chopped anise
1/2 cup raw long-grain white rice
2 eggs (whites separated from yolks)
juice of 2 lemons

Melt in medium high heat, the butter in a large pan, add the oil, onions, anise and stir for 2 minutes. Add the dried mushrooms. Stir for 3 minutes until starting to soften, then add the fresh mushrooms, stir in the flour and continue to cook for a further 2 minutes. Pour over the stock, stirring as it’s added. Bring to a boil then reduce the heat and simmer for 15 mins. Add the rice and continue cooking until the rice is tender (approx. 15 mins more).
Remove from heat and allow it to cool for 5 minutes. Meanwhile beat the eggwhites first with a fork or a beater making a frothy mixture. Then fold in the egg yolks and continue beating while adding the lemon juice. Take some liquid from the soup and stir it in your mixture. Add some more and when the mixture has warmed enough, add it in the soup. Serve hot. Kali Oreksi.

AddThis Social Bookmark Button

About these ads

8 Σχόλια to “Εναλλακτικη Μαγειριτσα με Μανιταρια – Alternative Greek Easter Soup with Mushrooms”

  1. elafini Says:

    μου άνοιξες την όρεξη τώρα..και τρελλαίνομαι για μανιτάρια (ως γνήσιο ελαφίνι)

  2. alagrecque Says:

    Μολις αφησα κι εγω την ορεξη μου στο δικο σου blog ακουγοντας τους Cirque du Soleil :-)

  3. elafini Says:

    :)

  4. Buzzz Says:

    Τα εντυπωσιακότατα αυγά.θα μας “πεις”,πώς γίνονται;
    Α! Νά, και ένας μάγειρας με ταλέντο. Όχι μόνο στη
    μαγειρική αλλά και στη συγγραφή.

  5. alagrecque Says:

    @Buzzz, ευχαριστω για τα καλα σου λογια, τα αυγα γινονται με ειδικες μπογιες και ειναι ολα ζωγραφισμενα στο χερι, ενα-ενα. Το μονο που χρειαζεται ειναι μερακι και υπομονη.

  6. buzz Says:

    Εναλλακτική Μαγειρίτσα με Μανιτάρια

    για όσους δεν αντέχουν την παραδοσιακή (ήμαστε πολλοί :-)

  7. Jim Karabagias Says:

    Yasou, ala grecque I’m so glad I found your site you are a lifesaver.My parents live in Greece (Kalamata) and I live in Australia so a lot of the time I feel like cooking Greek however It’s hard ringing mum all the time for recipes. I don’t have many Greek friends in Australia most of them are a bunch of uncultured hicks “vlahi”.
    I still don’t kmow how I found your site but I’m glad I did, I cooked your mayeritsa and it bought a tear to my eye, absolutely beautiful.
    I work in the hospitality industry, and it’s wonderful to see greek foodies online.
    Keep up the great work and many thanks for publishing your blog in both Greek and English, have a wonderful summer and keep up the fantastic work your doing.
    Greatly appreciated,
    Jim (Dimitris) Karabagias
    Melbourne, Australia

  8. alagrecque Says:

    Hi Jim, I am glad you found my site and I am more glad that you are capable of cooking Greek from now on without any trouble. Thnx for the warm wishes , have a wonderful summer as well.

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: