Ελαφρομυαλη Ταρτα με σπανακι και φετα – Light-headed tart with spinach and feta cheese

Εχει ενα μηνα περιπου που ξεκινησα (ισως αργοπορημενα) να blogαρω κι εγω. Ο λογος που το εκανα ηταν και ειναι απλος. Ειχα λιγο περισσοτερο ελευθερο χρονο απο αλλοτε κι επρεπε να κανω κατι μ’αυτον. Σιγουρα ολα τα blogs δεν επιτρεπουν το σχολιασμο, ομως εδω στο δικο μου blog ελπιζω πως δεν υπαρχει τετοια απαγορευση. Παρ’ολα αυτα δεν εχω λαβει ποτε ουτε ενα σχολιο. Ουτε αν καποιος δοκιμασε τις συνταγες μου ξερω, ουτε αν αρεσουν σε καποιον ξερω , ουτε αν το βρισκουν χλιαρο και αδιαφορο. Γι’αυτο σας παρακαλω, αφου ξερω οτι διαβαζετε το blog μου, αφηστε ενα σχολιασμο… Τουλαχιστον θα ξερω αν πρεπει να διορθωσω κατι ή να τα παρατησω…

Τα λαθη που κανω στη ζωη μου εχω το ελαττωμα να μη τα θυμαμαι. Συνεχιζω τη ζωη μου κανοντας και επαναλαμβανοντας συνεχως το ιδιο μοτιβο. Δεν μπορω να αντισταθω στην εμπιστοσυνη που δειχνω στους περισσοτερους ανθρωπους. Ναι κανω λαθος. Το ξερω. Ομως οποιον ανθρωπο κι αν γνωρισω τον εμπιστευομαι και θεωρω πως ειναι αγνος και με καλες προθεσεις. Οταν ανακαλυπτω οτι εκανα και παλι λαθος ειναι πλεον αργα για να διορθωσω οτιδηποτε. Ευτυχως δεν συνεβη το ιδιο και με την παρακατω ταρτα ή κις ή φλαν ή ανοιχτη πιτα – οπως θελει μπορει να την ονομασει κανεις. Καποια μερα επειδη ειχα πεθυμησει να φαω ενα κομματι σπανακοτυροπιτα, στρωθηκα στη δουλεια και ξεκινησα να σωταρω το σπανακι, οταν ανακαλυψα πως δεν ειχα αλευρι!!! Φυσικα το τι κοσμητικα επιθετα εδωσα στον εαυτο μου εκεινη τη στιγμη δεν μου επιτρεπεται να τα αναφερω εδω, βαλτε τη φαντασια σας και θα καταλαβετε. Για καλη μου τυχη ειχα κατεψυγμενη ζυμη μπριζε και ετσι μου ηρθε η ιδεα της παρακατω “κις”. Και παλι η ζυμη μπορει να αντικατασταθει με σφολιατα και πιστευω πως θα γινει εξ ισου νοστιμη. Με μια σαλατα κι ενα ποτηρι λευκο κρασι ειναι ενα θαυμασιο ελαφρυ δειπνο ή φυσικα μπορει να χρησιμοποιηθει και σαν ορεκτικο για οποιοδηποτε γευμα.

300 γρ. Ζυμη Μπριζε ή Σφολιατα
2 αυγα
1/4 κ.γ. πιπερι
1/2 κ.γ. αλατι
3 κ.σ. κρεμμυδακι φρεσκο ψιλοκομμενο
3/4 φλ. φετα σε τριμματα
40 γρ. βουτυρο κομμενο σε κυβακια
3/4 φλ. κρεμα γαλακτος
350 γρ. σπανακι (πλυμμενο, καθαρισμενο)
2 κ.σ. ελαιολαδο
1 κ.σ. δυοσμο φρεσκο ή 1/2 κ.σ. ξερο
1/8 κ.γ. μοσχοκαρυδο
1/4 φλ. κεφαλοτυρι τριμμενο (προαιρετικά)

Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200 C.
Βουτυρωνουμε ενα βαθυ ταψι με διαμετρο 24 εκ. Βαζουμε τη ζυμη μας μεσα ετσι ωστε να παρει το σχημα του ταψιου και κοβουμε οτι εξεχει απο τα τοιχωματα.
Σε ενα βαθυ τηγανι σωταρουμε τα κρεμμυδακια για 1 λεπτο σε χαμηλη φωτια με το ελαιολαδο. Προσθετουμε το σπανακι και συνεχιζουμε το σωταρισμα μεχρι να εξατμιστουν ολα τα υγρα του. Ριχνουμε το αλατι, πιπερι, μοσχοκαρυδο και δυοσμο. Συνεχιζουμε προσθετοντας τα αυγα, την κρεμα γαλακτος και το τυρι φετα. Βγαζουμε απο τη φωτια και αδειαζουμε το μιγμα στο ταψακι με την ταρτα μας. Αν θελουμε πασπαλιζουμε με το τριμμενο κεφαλοτυρι. Bαζουμε τα κομματακια του βουτυρου απο πανω και ψηνουμε για 25-30 λεπτα.

—————-

It’s been more than a month now that I started keeping this blog. The reason was and still is quite simple. I had a little more leisure time so I had to do something with it. Certainly not all blogs allow to be commented, but I hope that here on my one there is no such forbiddance. Nonetheless I haven’t received any comment so far. I don’t know whether someone has tried my recipes, nor do I know if they liked it, or even If anyone finds it boring or useless. So please, I know you read my blog, leave a comment. At least, I will know whether to give up or correct it….

I have a weakness in forgetting my mistakes. I keep on doing and repeating the same things. I cannot resist trusting most of the people I meet. Yes I am wrong. I know. But whoever I may meet, I trust immediately and consider them pure and well intentioned. When I realize that I have yet made another mistake, it is too late to fix it. Fortunately, that wasn’t the case with the following tart or quiche or flan or open pie – one can call it whatever he wants. Someday not long ago, I really had the desire of eating a piece of spanakotiropita (a traditional greek pie with spinach and feta cheese). I started to saute the spinach when I suddenly discovered I had run out of flour. The names I gave myself that day are too embarrasing to put them here. To my good luck though, I had some frozen pate brisee and so I came up with the idea of this “quiche”. The pastry can be either brisee or puff pastry. It will be equally delicious. Serve with a salad and a glass of white wine for a light dinner or as a starter for every lunch.

300 gr. pate brisee or puff pastry
2 eggs
1/4 tsp pepper
1/2 tsp salt
3 tbs spring onions chopped
3/4 cup feta cheese crumbled
40 gr. butter cut like dice
3/4 cup milk cream
350 gr. spinach
2 tbs olive oil
1 tbs fresh peppermint or 1/2 tbs dry
1/8 tsp nutmeg
1/4 cup kefalotiri or parmezzano finely grated (optional)

First we preheat the oven to 200 C.
Grease a round tart dish of 24 cm in diameter. Place the pastry in the tart so that it takes the shape of the dish and trim what sticks out of the sides.
In a large heavy saucepan saute the onions with the olive oil, for 1 minute on a low heat. Add the spinach and keep stirring untill all water has evaporated.Season with salt and pepper, nutmeg and peppermint. Then we add the eggs, milk cream and feta cheese. Remove from heat and empty the mixture into the tart pastry. If you wish sprinkle with the kefalotiri or parmezzano cheese. Put the butter cubes on top and bake for 25 to 30 minutes.
Kali oreksi.

Digg!

About these ads

4 Σχόλια to “Ελαφρομυαλη Ταρτα με σπανακι και φετα – Light-headed tart with spinach and feta cheese”

  1. Citronella Says:

    Καλώς μάς ήρθες λοιπόν:)
    Ακόμα δεν πρόλαβα να δοκιμάσω καμμιά συνταγή, αλλά αυτές που σκοπεύω πρώτες είναι οι σοκολατούχες, οι οποίες και με οδήγησαν στο μπλογκ. Εννοείται πως πριν τα παρατήσεις ελπίζω να δούμε ακόμα πολλά ποστς!

  2. alagrecque Says:

    @citronella : Ευχαριστω για το παρθενικο σχολιο και για την φιλοφρονηση. Ακολουθουν συντομα νεοι σοκολατενιοι πειρασμοι.

  3. Christine Says:

    I wanted to leave a comment on your lovely site to let you know how pleased I was to discover you. I just started blogging in earnest about two months ago, and I wanted to reach out an connect with others who are Greek.

    My beloved Mama passed away on November 26, 2006; what I remember most about growing up in a Greek household is that all our activities centered around two things: the kitchen, and the Greek church.

    If you need motivation to keep blogging – I hope this helps. Reading through your recipes inspires me. I am captivated too by your writing.

    I have started writing about both my parents – on my blog – for my mother – farewell Anatolia (because my grandmother came from Smyrna) and the olive tree – for my father.

    You can check out my writing at http://www.chicken-scratch.ca

  4. alagrecque Says:

    @christine : I am sorry to read about your mother. Quite a day that was. I also lost a person I loved on that specific day. Thank you for the motivation and the kind words. Nice chicken stuff :-)

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: