Πασχαλινο Τιραμισου με κουμ κουατ – Easter Tiramisu with kum kuats

corfu

Το περασμενο σαββατοκυριακο βρηκα φρεσκα κουμ κουατ στο σουπερ μαρκετ και θυμηθηκα πως πρωτογνωρισα αυτους τους υπεροχους μυρωδατους καρπους και ποσο εψαξα να βρω συνταγες που να ταιριαζουν. Καποιο Πασχα πριν πολλα χρονια, ειχαμε παει οικογενειακως στο νησι της Κερκυρας για διακοπες. Αυτο που θυμαμαι πολυ εντονα ηταν το βραδυ της Αναστασης που ειχαμε μαζευτει πολυς κοσμος για να παρακολουθησουμε την τελετη Αναστασεως σε μια πλατεια. Ολοι με τα κερια μας αναμμενα , περιμενοντας να ακουσουμε το Χριστος Ανεστη απο τα χειλη του παπα, και ξαφνικα αρχιζουν να πεφτουν πυροτεχνηματα στον νυχτερινο ουρανο. Φυσικα τα δυο μικροτερα αδερφια μου καταχαρηκαν και σηκωσαν το βλεμμα ψηλα για να παρακολουθησουν τα πολυχρωμα πυροτεχνηματα.
Η μικρη μου αδερφη στεκοταν μπροστα απο τον αδερφο μου και οπως ειχε σηκωσει το κεφαλι ψηλα τα μαλλια της αρχισαν να καιγονται απο το κερι του αδερφου μου. Ευτυχως ηταν κατι που το ανακαλυψαμε αμεσα κι ετσι τη γλυτωσαμε με μερικες καψαλισμενες τουφες. Κατα τα αλλα ομως ηταν υπεροχες εκεινες οι διακοπες και φυσικα ηταν η αιτια που γνωρισα τα κουμ-κουατ. Η παρακατω συνταγη ειναι μια εκδοχη τυραμισου δικης μου εμπνευσης που πιστευω πως εχει εξαιρετικη γευση και μπορει να αποτελεσει θεαματικο φιναλε σε ενα δειπνο.kum kuat tiramisu

Για τη μαριναδα κουμ κουατ

2 κ.σ. λικερ triple sec
200 γρ. φρεσκα κουμκουατ
2 κ.σ. ζαχαρη

Για το τιραμισου

3 κροκοι αυγων
3 ασπραδια αυγων
250 γρ. τυρι μασκαρπονε ή αλλο τυρι κρεμα
2. κ.σ. κονιακ
4 κ.σ. ζαχαρη αχνη
16 μπισκοτα savoiardi
1 φλ. μαυρο ρουμι
3 κ.σ. λικερ κουμ-κουατ ή cointreau ή grand marnier
100 γρ. καρυδοψιχα τριμμενη
400 γρ. κρεμα γαλακτος χτυπημενη σε σαντιγυ.

Για το γλασο σοκολατας

200 γρ. σοκολατα κουβερτουρα
2 κ.γ. ζαχαρη αχνη
2 κ.σ. γαλα
1 κ.γ. βουτυρο

Πλενουμε και κοβουμε τα κουμ-κουατ σε λεπτες φετες και αφαιρουμε τα κουκουτσια που μπορει να υπαρχουν.Τα βαζουμε σε ενα μπωλ τα περιχυνουμε με τη ζαχαρη και το triple-sec και τα αφηνουμε να μαριναριστουν για τουλαχιστον 12 ωρες.
Σε μπεν μαρι ή στο φουρνο μικροκυματων λιωνουμε ολα μαζι τα υλικα για το γλασο σοκολατας ανακατευοντας μεχρι να ομογενοποιηθουν και αφηνουμε να κρυωσει.
Σε μπεν μαρι χτυπαμε τους κροκους των αυγων με μια κουταλια ζαχαρη αχνη και μια κουταλια κονιακ. Προσοχη δεν πρεπει να βρασει. Μολις ασπρισει το μιγμα, το κατεβαζουμε απο τη φωτια και το αφηνουμε στην ακρη.
Σε ενα μπωλ χτυπαμε τα ασπραδια μεχρι να γινουν μια κρεμωδης μαρεγκα. Σε ενα αλλο μπωλ, ανακατευουμε το τυρι κρεμα, το υπολοιπο κονιακ, 3 κουταλιες λικερ κουμ-κουατ και την υπολοιπη ζαχαρη αχνη. Οταν ομογενοποιηθουν ολα τα υλικα , ενσωματωνουμε απαλα και τα αλλα δυο μιγματα αυγων.
Βουταμε το καθε savoiardi στο ρουμι, τοσο ωστε να μη διαλυεται μετα και το σπαμε με τα δαχτυλα. Σε καθε ποτηρι βαζουμε 2 savoiardi , απο πανω μια κουταλια φετες κουμ-κουατ, μια κουταλια απο το μιγμα τυριου και τελος μια κουταλια κρεμα σαντιγυ. Επαναλαμβανουμε και τελειωνουμε με μια στρωση γλασο σοκολατας. Πασπαλιζουμε στο τελος με τριμμενη καρυδοψιχα. Βαζουμε στο ψυγειο για τουλαχιστον 12 ωρες πριν σερβιρουμε για να δεσουν τα υλικα. Μπορειτε να προετοιμασετε το γλυκο και απο την προηγουμενη μερα.

———————–

Last weekend while shopping at the super market, i stumbled upon some fresh kum kuats and remembered how I first met those delicious fragrand fruits and how much I searched to find recipes to include them. Several years ago, during Easter season, all our family went to the island of Corfu for vacations. What i very intensively remember, is, at the night of Resurrection, we along with lots of other people, gathered to the central square to watch the Mass.
All of us with lid candles waiting to hear “Crhistos Anesti” from the preachers, when suddenly the night sky was brightened with lots of fireworks. Naturally my brother and sister were excited and raised their heads to the sky to watch the colourful fireworks. As my sister was standing in front of my brother, and since she had raised her head up to the sky, her hair caught fire from my brother’s candle. Fortunately we realized that immediately and she got away with a few burnt edges. Other than that those vacations were superb and naturally the reason that I met kum kuats. The recipe below is a variation of tiramisu that I invented myself, which I believe tastes excellent and can be a spectacular finale to a wonderful dinner.

for the kum kuats marinade

2 tbs. triple-sec liquor
200 gr. fresh kum-kuats
2 tbs sugar

for the tiramisu

3 egg yolks
3 egg whites
250 gr. mascarpone cheese or other cream cheese
2 tbs cognac
4 tbs confectioner’s sugar
16 savoiardi biscuits
1 cup black rum
3 tbs kum-kuat liquor or cointreau or grand marnier
100 gr. crushed walnuts
400 gr. milk cream whipped

for the chocolate glaze

200 gr. bitter chocolate
2 tsp confectioner’s sugar
2 tsp milk
1 tsp butter

Wash and cut the kum kuats in thin slices, discard any seeds you may find. We put the sugar in a bowl with the kum kuats and the triple sec and let them marinate for at least 12 hours.
In a double boiler or in a microwave oven we melt the chocolate glaze ingredients and let it cool.
In a a double boiler we beat the egg yolks with a tbs of conf. sugar and a tbs of cognac. Careful the mixture must not boil. When it looks white and creamy, we take it away from the heat and let it aside.
In another bowl we beat the egg whites to form a creamy marengue. In another bowl we combine the cream cheese, the rest of the cognac, 3 tbs kum-kuat liquor (or other) and the remaining conf. sugar. When all ingredients have combined, we fold in the other two egg mixtures.
Dip the savoiardi in the rum, so that they do not dissolve, and break 2 of them with your fingers in a glass. Cover them with a spoon of kum kuat slices, a spoon of cheese mixture and a spoon of whipped cream. Repeat once more and finish with a spoon of chocolate glaze. Top up with the nuts. Refrigerate for at least 12 hours before serving. This dessert can be prepared a day ahead and it will be even better.

Kali oreksi


Digg!

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: